Zlatar

zlatar smestaj apartmani hoteli
Zlatar je planina smeštena u jugozapadnom delu Srbije. Prostire se između reka Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Pripada grupi Dinarskih planina, koje se pružaju do mora. Najviši vrh Zlatara je Golo brdo, koje dostiže nadmorsku visinu od 1 627 metara. Zlatar se prostire na dužini od 22 km, a širini od 12 km. prirodne odlike I lekovita svojstva svrstala su Zlatar na listu vazdušnih banja u Srbiji.

Planinu Zlatar čine mirisne livade I bistra smaragdno zelena jezera, koja su okružena omorikama I brezama. Na području Zlatara preovladava spoj planinske I mediteranske klime, sa preko 2 000 sunčanih dana u godini. Leta su sveža, a zime blage. Jesen je na Zlataru toplija od proleća. Prosečna godišnja temperatura iznosi 17 stepeni celzijusa. Prosečna temperatura leti iznosi 28, a zimi 2 stepena celzijusa. Parametre visinske klime čini razređen vazduh I nizak vazdušni pritisak. Osim toga, Zlatar je ispunjen brezovim I četinarskim šumama. Sve ovo ima blagotvorno dejstvo, što Zlatar čini idealnim za lečenje I rehabilitaciju.

nova varos
Zlatar ima veoma razvijenu turističku ponudu. Tokom zimskog perioda gostima su na raspolaganju tri ski staze. Brvnari je staza od 800 metara sa ski liftom dužine 420 metara. Staza Briježđa ima dužinu od 1 000 metara, kao i žičaru četvorosedešnicu. Tu je i dečja staza kod hotela Centar, gde je omogućeno iznajmljivanje ski opreme i časovi skijanja, a tokom leta trim staze, sportski tereni i dečje igralište.
Okolinu Zlatara čine brojnei kultruno – istorijske i prirodne znamenitosti. Posetioci mogu da obiđu brojne crkve, kao što su crkva Svete Trojice u Bistrici ( spomenik kulture ), crkvu brvnaru u Kućanima ( spomenik kulture od velikog značaja ), crkvu brvnaru u Radijevićima, crkvu u Štitkovu, i manastire Dubnica, Mileševa, Banja i Davidovica. Manastir Dubnica nalazi se u selu Božetići, između Zlatara i Javora. Posvećen je Svetoj Trojici, a sredinom sedamnaestog veka podigao ga je patrijarh Gavrilo Rajić – Rašković. Manastir Mileševa se nalazi na reci Mileševci. Izgradio ga je srpski kralj Stefan Vladislav u trinaestom veku. Ovde se 1377 . godine za kralja Srbljem i primorjem krunisao Tvrtko I Kotromanić. U Mileševi je sahranjen kralj Vladislav, a najpoznatija je po čuvenoj fresci Belog Anđela. Manastir Banja je posvećen Svetom Nikoli Dabarskom. Nije poznato kada je manastir izgrađen, mada se sa sigurnošću zna da je postojao još u dvanaestom veku. Nalazi se pod zaštitom države, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Manastir Davidovica se nalazi nedaleko od Brodareva, pored reke Lim. Podigao ga je u trinaestom veku župan Dmitar Nemanjić, najmlađi sin Vukana Nemanjića. Tokom turske vladavine manastir je srušen, a radovi na njegovoj obnovi započeli su 1998 . godine. Nedaleko je i Etno selo Štitkovo. Ono što Zlatar čini posebnim jesu njegove prirodne lepote. Nedaleko je kanjon Uvac, jedinstven po lepoti, kao i po utočištu Beloglavog supa. U dolini Uvca formirana su tri jezera, to su Uvačko ili Sjeničko, Zlatarsko, kao i Radoinjsko. Takođe, uvački pećinski sistem ima dužinu od 6 185 metara, što ga čini jednim od najdužih u Srbiji. Bogatu ponudu Zlatara upotpunjavaju tradicionalni običaji i srdačnost domaćina. Sve ovo Zlatar čine jednom od najboljih turističkih destinacija u Srbiji. Ovo je mesto za savršeno uživanje i odmor.