Selters Banja

smestaj cene
Geografski položaj

Selters Banja nalazi se na periferiji Mladenovca, u dolini Velikog Luga, na prostranom i šumovitom podnožju planine Kosmaj. Od centra Mladenovca udaljena je svega , km, a od Beograda km. Banja leži na nadmorskoj visini od 136 metara. Na području Selters Banje preovladava umereno – kontinentalna klima, sa velikim brojem sunčanih dana. Banja je povezana sa svim većim centrima u zemlji, kako putevima, tako i prugom.
Istorija

selters banja cenovnikSelters Banja je jedna od najmlađih u Srbiji. Lekovita termomineralna voda pronađena je 1898. godine na imanju trgovca i industrijalca Nauma Atanasijevića. U banji su 1909. godine izgrađeno kupatilo sa kadama, stambena zgrada, gostionica, kao i prostorije za punjenje boca sa mineralnom vodom. Tada su se u lečilištu uglavnom lečili reumatičari. Tokom Prvog svetskog rata banja je teško oštećena, a nakon rata nije došlo do većih ulaganja u njen razvoj. Korist je stizala od prodaje flaširane vode, ali je lečilište u priličnoj meri propadalo. Ni nakon Drugog svetskog rata stvari nisu išle nabolje. Tek je sredinom pedesetih godina izvršena popravka oštećenih objekata, a izvršene su i analize vode. Od šezdesetih godina započinje ubrzani razvoj banje. terapije reumaIzgrađeni su bazen, nalivaonica, asfaltirane su staze, a gostionica je preuređena u motel. Selters Banja se u moderno lečilište pretvorila kada je 1975. godine Zavod za medicinu rada i rehabilitaciju otkupio i adaptirao objekat bivšeg hotela. Izgrađena je ambulanta, a takođe su počele da se primenjuju razne vrste terapija. Krajem sedamdesetih nastavilo se sa traženjem novih izvora mineralne vode. Danas je Selters Banja moderno lečilište.
Lekoviti faktori

tusiranje

Selters Banja poseduje dva izvora čija se voda koristi za lečenje. Mladenovačka voda spada u red hipotermi sa temperaturom od 31 do 32, 5 stepeni celzijusa. U jednom litru sadrži 7, 5 grada mineralnih sastojaka, bistra je i slankastog ukusa. Reč je o alkalno – murijatičnoj kiseloj vodi, koju karakteriše natrijum hidrokarbonat i hlorid. Voda u Selters Banji poseduje veću količinu ugljene kiseline. Pri lečenju koristi se pijenjem u najvećoj meri, a u manjoj kupanjem i inhaliranjem. Voda se od 1900. godine flašira, i dobitnik je brojnih nagrada za kvalitet.
Indikacije za lečenje

spa

U Selters Banji se leče :

  • Oboljenja i oštećenja lokomotornog sistema
  • Reumatska degenerativna i zapaljenska oboljenja kičmenog stuba i zglobova
  • Postreumatska stanja
  • Oboljenja izazvana vibracijom
  • Hronična oboljenja respiratornog sistema
  • Oboljenja perifernih krvnih sudova
  • Oboljenja perifernog nervnog sistema i posledice oštećenja centralnog nervnog sistema vaskularnog porekla

Okolina i turistička ponuda

U blizini Selters Banje nalazi se veliki broj značajnih kulturno – istorijskih spomenika. Nedaleko od Mladenovca je Topola, u kojoj se nalazi Oplenac, sa crkvom i mauzolejem dinastije Karađorđević. Tu su i kuća kralja Petra, kao i Karađorđev grad. Za uživanje u prirodi neizostavne su planine Kosmaj i malo udaljenija Avala. Za one koji traže zabavu najbolje je posetiti Mladenovac, Aranđelovac, ili Beograd.takođe, početkom jeseni se održava tradicionalna „ Oplenačka berba “, koja se održava još od 1958. godine. Veoma povoljan položaj Selters Banje omogućava sjajne uslove za odmor i uživanje.