Tršić

smestaj
Tršić je selo smešteno na 9 km jugoisočno od grada Loznice. Ovo je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pravopisa.

Tršić je jedinstven spomenički kompleks smešten na preko 2 hiljade hektara. Ovde se nalaze retki primeri narodnog graditeljstva koji posetiocima pružaju uvid u život srskog sela s kraja devetnaestog veka. Takođe, gosti mogu da se upoznaju sa životom i delom Vuka Karadžića.
Prilikom izrade etno – parka naročita pažnja bila je posvećena želji da se trajno obeleži i sačuva uspomena na Vuka i njegovo delo, kao i da se očuvaju prirodna sredina i prostorne vrednosti. Na mestu gde se nalazila kuća porodice Karadžić je 1933 . godine izgrađena spomen kuća, dvodelna brvnara, delom nad podrumom, strmog krova pokrivenog šindrom, tipa kuće na ćelici. Vukova spomen kuća izgrađena je po ugledu na stare kuće u Jadru. Još 1979 . godine ovo zdanje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Kuća Vuka Karadžića je, zajedno sa okolinom, 2002 . godine proglašena za znamenito mesto. Posetioci dnas mogu da vide mlekar, dva vajata, koš za kukuruz, ambar, kačaru. U sobise nalaze krevet, sto, klupa, ikone, gusle i Vukov portret iz 1816 . godine.

U neposrednoj blizini vukove kuće nalazi se vodenica na reci Žeravici. Na saborištu se može videti kačara – magaza, primer narodne arhitekture iz 1918 . Radionica poseduje razboje, stari grnčarski sto, kao i najsavremeniju peć za pečenje gline. Ovde se posetioci mogu upoznati sa starim tehnikama rada sa glinom, ali i sa savremenim procesima izrade predmeta od gline. Osim toga, Centar za kulturu organizuje kurseve tkanja u raznim tehnikama.
konak

Iz Suvodanja je, osim kačare – magaze, prenet i objekat u kome se nalazi Galerija u kojoj su izloženi radovi polaznika likovne kolonije u Tršiću. Na Saborištu je i „ valjevska kuća “, dar opštine Valjevo. Ona potiče iz 1916 . godine. Nekada se u kući nalazio Muzej Vukovih sabora. Tu je i kuća preneta iz sela Trbosilje, iz 1918 . , u kojoj se danas nalazi prodavnica suvenira. Od 2004 . godine se na saborištu nalazi i crkva brvnara posvećena Arhangelu Mihailu.
Dar Loznice je Multimedijalna učionica „ Vuk i nauka “. Ovo zdanje potiče iz 1900 . godine. Multimedijalna radionica i Radionica starih zanata otvoreni su u partnerstvu Centra za kulturu sa lokalnom samoupravom i USAID – om. U neposrednoj blizini je i vodenica iz 1920 ., dok se Dositejev muzej nalazi na samom ulazu u spomenički kompleks. Ovaj objekat prenet je iz sela Gornja Sipulja, a datira iz 1912 . Posetioci se ovde mogu informisati o životu i radu Dositeja Obradovića.

Centar za kulturu „ Vuk Karadžić “ raspolaže sa tri objekta narodnog graditeljstva za smeštaj gostiju. Nedaleko se nalaze tri restorana sa raznovrsnom ponudom hrane i pića. Spomen kompleks nudi razne vidove aktivnosti za sve posetioce. Poslednjih godina ovo mesto posećuje sve veći broj ljudi.