Seoski turizam

Seoski turizam predstavlja značajan, sastavni deo održivog razvoja. Srbija poseduje izuzetne potencijale i prirodne resurse za razvoj različitih oblika seoskog turizma, a neki od njih su: eko-turizam, banjski, rekreativni, lovni i ribolovni turizam, verski, agro-turizam,… Seoski turizam treba da doprinese očuvanju kulturne baštine i seoske sredine, ali i da motiviše lokalno stanovništvo da ostane na selu.
Očuvana priroda, pašnjaci i borovi, čist vazduh sa mirisom sena, bistri izvori i reke, bogata flora i fauna, idealna su mesta za godišnji odmor. Duge šetnje kroz prirodu nezaboravni su doživljaj za sve generacije. Turisti mogu uživati u raznim sportskim rekreacijama: jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, mali fudbal, odbojka, košarka…

seoski turizam u srbiji

Turistima se pruža mogućnost za idealan predah od urbanog života uz svež vazduh, miris sena, cveća, kao i borova i sveže pokošenih livada, čiste izvorske vode i reka… Brojne su aktivnosti za vreme boravka, od šetnji kroz prirodu, pecanje, sakupljanje bilja i šumskog voća, ali ono što nećete nikada zaboraviti jeste gostoprimstvo domaćina i ukusna domaća hrana kao drugačiji način života, nesto čime ćete razbiti dosadnu monotoniju gradskog sivila .
turizam na selu
Kod vašeg domaćina svakako da se mozete pridružiti u obavljanju pojedinih seoskih poslova. Centralna Srbija je izuzetno poznata kao velika bašta za uzgoj voća i povrća , vrhunskog ukusa i vrhunskog kvaliteta. Seosko stanovništvo i dalje verno čuva tradicionalni način života, vredno radeći u polju i hraneći domaće životinje. Tokom žetve u letnjim i jesenjim mesecima svako selo je mala fabrika gde se priprema zimnica, voćne rakije, sokovi prema vekovima čuvanim recepturama skrivenih od ociju javnosti. Najznačajniji proizvodi su maline, šljive, groždje od kojih se proizvodi svetski poznata šljivovica, vina i druga alkoholna kao i bezalkoholna pića koja imaju nevorovatan ukus i boju. Za vreme vašeg boravka ne propustite da probate i domaći kajmak, jedinstven u svetu po kojem je Srbija na široko poznata. Posećujući sela provešćete predivno vreme odmora vraćajući se u svoje detinjstvo .
Sela Srbije pružaju povoljne prirodne i kulturne vrednosti za razvoj seoskog turizma koje je ujedno i iskoristila na najbolji moguci nacin. Odmor, rekreacija, lov i ribolov, planinarenje, jahanje, branje lekovitog bilja, izleti kao i druge aktivnosti, predstavljaju pravu priliku da uživate u lepotama netaknute prirode naše zemlje.

zdrava hrana - sesoska trpeza Srbije

Ne zaboravite, da će vas dočekati gostoljubivo lokalno stanovništvo sa bogatom trpezom domaće hrane i očuvanom tradicijom seoskih domaćinstava. Svako seosko domaćinstvo koje je rasprostranjeno po Srbiji odiše duhom straih vremena.
seosko domaćinstvo Srbije
Prelep ambijenat okružen netaknutom prirodom, buđenje uz sam cvrkut ptica jeste nešto nezamenljivo i nešto što treba svakako da oseti i da doživi. Vaši domaćini će nastojati da vam omoguće potpuni užitak i prijatan boravak.
Vojvodina predstavlja pravo izobilje smeštaja u tipu seoskih domaćinstvava, pri čemu obuhvta i veliki broj salaša.

Šomin lagum ambijent na selu
Tu je svakako i Šomin lagum, tipična vojvođanska kuća iz kraja XVIII veka, obnovljena pre kratkog vremena tako da je sačuvan nekadašnji šarm ali i dodat komfor po zahtevima današnjeg vremena, tako da ćete ovde imati sve sto očekujete od jednog starog-novog smeštaja.

backi petrovac -seoski turizam
U Bačkoj Topoli, nalazi se jedna neobično uređena stara vojvođanska kuća. Enterijer sa britanskim detaljima što nije uobičajano za naše prostore. Village farm house nudi gostima smeštaj u renoviranom objektu, u mirnom ambijentu. Sobe raspolažu velikim komfornim krevetima, kablovskim internetom kao i TV uredjajem. Usluga je po principu samoposluživanja. Smeštaj do 8 osoba, sa 3 spavaće sobe , 2 kupatila, kuhinja, dnevna soba.

Šomin lagum ambijent na selu
Vinski Dvor za sve ljubitelja ovog drevnog napitka, vina, jeste prava mala porodična farma, koja se nalazi u Hajdukovu, na svega 3 km istočno od Palića. Dvor je okružen vinogradima sa sopstvenom proizvodnjom vina, uvršten u Vinske ture Srbije, te svojim gostima nudi smeštaj uz degustaciju vrhunskih domacih pravljenih vina. U restoranu se poslužuju mađarski specijaliteti i oko 80 vrhunskih jela severne Bačke, koja su izuzetnog ukusa. Proizvodnja grožđa se odvija na sopstvenim plantažama od 7 ha površine. Vino se neguje u savremenom podrumu sa vrhunskom tehnologijom. Domaćini se bave proizvodnjom sledećih vina: Kadarka , Kevidinka, Ezerjo, Italijanski rizling , Merlot…

Selo Latkovac Srbija
Osim Vojvodine tu su i Šumadija kao i Pomoravlje sa svojom ponudom.
Svakako da izdvajamo, selo Latkovac koje se nalazi u severno-zapadnom delu opštine Aleksandrovac i udaljeno je oko pet kilometara od samog centra grada. Selo Latkovac udaljeno je na oko svega 200 km od Beograda. Selo je specifično po predivnoj okolini i netaknutoj prirodi. Čista planinska voda, lekovito poljsko i šumsko bilje, svež planinski vazduh, kao i domaća zdrava hrana i čari domaćinskog pića učiniće da ovo jedinstveno mesto svakom posetiocu ostane duboko u sećanju.
domaćinstvo Veselina Čolovića -seoski turizam u Srbiji
Tu je i domaćinstvo Veselina Čolovića koje se nalazi u selu Bogdanica, najzapadnijem naselju u gornjo-milanovačkoj opštini… U okolini se nalazi reka Kamenica sa čistom vodom u kojoj se može kupati i pecati, a područje je poznato po kvalitetnim i brojnim šumskim plodovima i voćarstvu. Tipično srpsko selo sa kućama razbacanim po pitomim brežuljcima. Domaćinstvo poseduje svega 2 sobe, a cene su na bazi punog pansiona.