Avala

avala beograd
Avala je planina smeštena na 16, 5 km južno od glavnog grada Srbije, Beograda. Ovo je niska planina, sa nadmorskom visinom od 511 metara. Avala zahvata opštine Ripanj, Beli Potok, Zuce I Pinosava. Avala je pošumljena samoniklim drvećem, a jednim delom I borovom šumom. Ovo je najsevernija planina šumadijske grede, koja se proteže od Save I Dunava do planine Rudnik. Ukupna površina Avale iznosi 489 hektara, I od 2007 . godine je zaštićena kao prirodno dobro.
avalski toranj beogradNa Avali uspeva čak 600 vrsta biljaka, koje zajedno čine veoma bogatu floru planine. Među njima je I nekoliko veoma retkih vrsta, kao što su zlatan, zelenika I zanovet. Takođe, na Avali živi 16 vrsta sisara. Najbrojniji su divlja svinja, riđa voluharica, jazavac, krtica, veverica, puh lešnikar I lisica. Na njoj je registrovano 67 vrsta ptica, od kojih se 21 vrsta ubraja u prirodnu retkost u Srbiji. Najznačajniji predstavnici su jastreb, kobac, golub dupljaš, kukavica, ćuk, vuga, zlatovrana … Na Avali je pronađen I mineral, koji je dobio ime Avalit.

Avala je jedna od najvećih atrakcija u okolini Beograda. Osim izuzetne prirode, ona poseduje veoma značajne spomenike I simbole srpske prestonice. Najznačajnije znamenitosti Avale su :
  • Spomenik sovjetskim ratnim veteranima je na žalost gotovo nepoznat posetiocima Avale. Smešten je ispod puta koji vodi do vrha, što ga čini gotovo neprimetnim. Podignut je 1965 . godine od strane Jovana Kratohvila. Posvećen je članovima sovjetske delegacije koja je poginula u avionskoj nesreći na Avali 19 . oktobra 1964 . godine. Tokom te nesreće avion Iljušin Il – 18 je udario u vh Avale. Stradala delegacija je dolazila na obeležavanje oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Među poginulima su bili i Sergej Birjuzov i Vladimir Ždanov, po kojima dve ulice u Beogradu nose ime. Do danas nije utvrđen razlog pada aviona, kao ni brojne nelogičnosti koje su za pad vezane.
  • Avalski toranj je simbol Avale i Beograda. Prvobitni toranj je u rad pušten 1965 . godine. Bio je visok 202, 87 metara, i smatran je za jedan od najlepših TV predajnika u Evropi. Srušen je tokom NATO bombardovanja Srbije 1999 . godine. Obzirom da se radilo u monumentalnoj građevini u Beogradu, doneta je odluka o njegovoj obnovi. Radovi su počeli 2006 . godine. Otvoren je krajem 2009. Današnji toranj je za jedan metar viši od prethodnog. U njemu se nalazi lift, koji vodi do restorana i vidikovca. Sa vidikovca se po lepom danu pruža neverovatan pogled.
  • Spomenik Neznanom junaku je mauzolej smešten na vrhu Avale. Podigao ga je 1938 . godine hrvatski i jugoslovenski vajar Ivan Meštrović. U blizini mesta gde se nalazi spomenik nalazio je grob stradalog vojnika u Prvom svetskom ratu. Lokalno stanovništvo je ovom vojniku 1922 . godine podiglo jedan skromni spomenik. Kasnije je doneta odluka o izgradnji spomenika u obliku mauzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz šest jugoslovenskih banovina.
  • Srednjevekovni grad Žrnov danas više ne postoji. Nekada je ovo utvrđenje bila poslednja odbrana prema Beogradu. Žrnov je izgrađen je ostacima antičkog grada. Tokom srednjeg veka ovaj grad je imao veliki značaj, obzirom da je Avala bila veoma aktivno rudarsko mesto. Turci su grad nazvali Havala, što je značilo prepreka ili pregrada. Po njemu je kasnije planina nazvana Avala. Iako je uspeo da preživi brojna razaranja, doneta je odluka o njegovom rušenju. Na mestu gde se nalazio Žrnov izgrađen je Spomenik Neznanom junaku. Na taj način izbrisan je značajan deo srpske istorije, što do danas izaziva brojne osude istoričara, ali i stanovništva.
  • Spomenik Vasi Čarapiću nalazi se na severoistočnim padinama Avale. Vasa Čarapić bio je jedan od srpskih vojskovođa u Prvom srpskom ustanku. Rođen je u Belom Potoku ispod Avale. Na njegovu inicijativu započeto je oslobađanje Beograda 1806 . godine. Tokom napada smrtno je ranjen. Osim spomenika na Avali, Vasa Čarapić ima i svoju ulicu u samom centru Beograda.

Avala je jedno od omiljenih izletišta Beograđana. Ljubitelji prirode mogu zaista da uživaju boraveći na ovoj planini. Osim toga, ona poseduje i značajne spomenike, koji boravak svakako čine lepšim. Na njenom vrhu nalaze se i ugostiteljski objekti, kao što su hotel, odmaralište, planinarski dom i planinska kuća. Sve ovo boravak na Avali čini sjajnim, i nudi odlične uslove za jednodnevni ili višednevni odmor i uživanje.