Banja Ždrelo

banja zdrelo smestaj
Geografski položaj Banje Ždrelo

Banja Ždrelo nalazi se u dolini reke Mlave, između Homoljskih planina. Okružuju je planinski vrhovi Veliki Vulkan i Mali Vulkan. Najbliži Banji Ždrelo je Petrovac na Mlavi, na svega devet km. Banja Ždrelo je ime dobila zbog svog položaja, jer se nalazi na samom ulazu u Gornjačku klisuru. Banja je u sklopu opštine Petrovac na Mlavi, a administrativno pripada Braničevskom okrugu. Do nje se može doći sa nekoliko putnih pravaca. Ukoliko se stiže iz Beograda, ide se auto – putem, potom preko Požarevca i Petrovca na Mlavi. Iz pravca Niša se dolazi auto – putem, potom se izdvaja kod Markovca, kroz Svilajnac i Bobovo.
Istorija Banje Ždrelo

banja zdrelo aqua park banja zdrelo akva park

Prostor na kome se nalazi Banja Ždrelo od davnina je bio poznat po rudnom bogatstvu. Baš zbog toga su se oko ovog kraja borili razni osvajači. Danas su iza tih naroda ostali brojni kulturno – istorijski spomenici. Arheološka istraživanja ostavljaju nam ostatke tvrđava i crkava, kao i veliki broj rimskih i vizantijskih zlatnika. Ždrelo je bio glavno uporište bugarskih velikaša Drmana i Kudelina, koji su u nekoliko navrata napadali posede srpskog kralja Dragutina. Zajedno sa bratom Milutinom, narednim srpskim kraljem, kralj Dragutin je poveo uspešnu akciju protiv dvojice odmetnika. Tada je tvrđava Ždrelo, čiji se ostaci nalaze na oko 13 km od Petrovca, ušla u sastav srpske države. U ovom kraju je boravio knez Lazar, koji je podigao manastir Gornjak, čuven po pećinskoj isposnici. Utvrđenje Ždrelo ponovo je oživeo despot Stefan Lazarević. S kraja sedamnaestog veka iz ovih krajeva izbegao je veliki broj ljudi, plašeći se turske osvete nakon poraza u ratu sa Austrijom. Prolazeći kroz Braničevo, knez Miloš Obrenović izdao je naređenje da se izgradi Petrovac, koji je ime dobio po Milutinu Petroviću Eri, bratu hajduk Veljka Petrovića. Sama Banja Ždrelo je jedna od najmlađih banja u Srbiji. Tokom istraživanja naslaga uglja 1986. godine, iz bušotine je izbio jak mlaz termomineralne vode. Svi preduslovi za stvaranje banje su stvoreni. Poslednjih godina u Ždrelo je počelo intenzivno da se ulaže. Danas je ovo jedna od popularnijih destinacija u Srbiji.
Lekoviti faktori u Banji Ždrelo

banja zdrelo mapa

U Banji Ždrelo nalazi se termomineralni izvor sa temperaturom od oko 40 stepeni celzijusa. Voda izbija sa dubine od 180 metara, a na toj dubini temperatura prelazi 80 stepeni celzijusa. Termomineralna voda u Banji Ždrelo je izuzetnog hemijskog sastava, a spada u grupu oligomineralnih sulfidnih homeotermi. Analiza vode izvršena je na Institutu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Republike Srbije, kao i na Zavodu za interne bolesti „ Dr Vlastimir Godić “ iz Beograda. Zaključeno je da se ona može koristiti pri lečenju na dva načina, kupanjem i pijenjem kada se ohladi.
Indikacije za lečenje

banja zdrelo smestaj apartmani sobe hotel privatni smestaj

U Banji Ždrelo leče se :

  • Kožne bolesti ( Psorijaza – uz povremeno korišćenje helioterapije, hronični ekcem – deskvamativni stadijum )
  • Bolesti lokomotornog aparata – zapaljenski reumatizam ( reumatoidni artritis, behterevljeva bolest ), degenerativni reumatizam ( artroze, spondiloze ), ekstraartikularni reumatizam ( fibroziti, mioziti, panikulti, tendiniti )
  • Posledice trauma i stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano zglobnom sistemu
  • Moguće su raznovrsne sportsko – rekreativne aktivnosti
  • Pijenje vode pomaže kod gastritisa
  • Blagotvorno deluje na digestivne organe

Okolina Banje Ždrelo i turistička ponuda

banja zdrelo kontakt popusti cene smestaja

Banja Ždrelo svojim gostima nudi sjajne uslove za savršeno uživanje. Kompleks poseduje otvorene i zatvorene bazene, Akva park koji je otvoren tokom cele godine, a u kome se temperatura vode kreće od 30 do 40 stepeni celzijusa. Mlavske terme gostima na raspolaganje stavljaju 2 zatvorena i 4 otvorena bazena. U „ Dvorcu “ se nalaze Velnes i Spa, a u okviru njih su : parno kupatilo, sauna, solarijum, slana soba, relaks soba i soba za masažu. Posetioci mogu da uživaju u ukusnim jelima u etno restoranu sa 150 mesta. Za potpuno uživanje u ponudi su brojna domaća i strana pića. Ljubiteljima sporta obezbeđeni su tereni za fudbal, rukomet i odbojku. U okolini banje razvijen je seoski , lovni i ribolovni turizam. Ljubitelji prirode mogu da uživaju u netaknutoj prirodi, planinarenju, ili paraglajdingu. Neizostavan je čuveni med sa Homoljskih planina. U blizini Banje Ždrelo nalaze se bojni kulturno – istorijski spomenici. Srednjevekovni grad Ždrelo smešten je u blizini Petrovca na Mlavi, a vidljiv je na četiri lokaliteta. Na Homoljima se nalazi manastir Gornjak, zatim ostaci crkava Mitropolija, Reskovica, Blagoveštenje i manastira Vitovnica. U Banji Ždrelo i neposrednoj okolini organizuju se brojne manifestacije, vašari i sportska takmičenja. Poslednji godina Banja Ždrelo postala je jedna od najpopularnijih destinacija za vikend odmore. Gostima su na raspolaganju brojne mogućnosti za savršeno uživanje.

banja zdrelo popusti cene