Nacionalni park Šar planina

putovanja

Šar planina se nalazi na krajnjem jugu Republike Srbije, na Kosovu I Metohiji. Prostire se duž granice sa Makedonijom, od Lepenca na istoku do albanske granice do na zapadu, od izvora Vardara na jugu do Prizrenske Bistrice na severu. Šar planina se pruža u dužini od 85 kilometara, širina joj se kreće od 20 do 25 km. Planina zauzima površinu od 1 600 kvadratnih kilometara. Šar planina je prosečne visine od 2 300 metara. Orografski se pruža u dva pravca, pravcem severoistok – jugozapad od Ljubotena do Karanikole, I pravcem sever – jug od Karanikole do gornjeg toka Radike I Vrutoga. Najviši vrh na Šar planini je Bistra, koji dostiže visinu od 2 609 metara. Sa makedonske strane nalazi se Titov vrh, sa visinom od 2 748 metara. Drugi značajni vrhovi na Šar planini su Mal Turčin ( 2 707 m ), Borislavec ( 2 675 m ), Velika Rudoka ( 2 658 m ), Peskovi ( 2 651 m ), Crni Vrh ( 2 585 m ) …

Nacionalni park Šar planina osnovan je 1986 . godine. Prostire se na površini od 39 000 hektara. Šar planina je ime dobila po šarenilu, odnosno po velikom broju biljnih vrsta koje na njoj rastu. Ovo je najviši Nacionalni park u Srbiji. Visine Nacionalnog parka kreću se od 1 220 metara do 2 565 metara. Čak 30 vrhova nalazi se na visini višoj od 2 500 metara. Nacionalni park obuhvata opštine Kačanik, Uroševac, Prizren, Štrpce I Suva Reka.

Šar planina pripada šarsko – pindskom sistemu, a istovremeno je razvođe jadranskog, crnomorskog I egejskog sliva. Na teritoriji parka dominiraju brojni cirkovi koje su tokom ledenog doba izdubili lednici. Park je ispunjen velikim brojem klisura, kanjona I slapova, reka I potoka. Takođe, ovde se nalazi oko 70 prelepih jezera, poznatih pod imenom gorske oči.

Na Šar planini raste skoro 2 000 biljnih vrsta, što čini oko polovinu ukupne srpske flore i oko 15 % evropske. Šar planina je edan od najznačajnijih centara evropskog visokoplaninskog endemizma. Vegetacija je raznovrsna, varira od submediteranske do subartičke. Najznačajnije biljne vrste jesu brojni tercijalni i glacijalni relikti, zatim 339 balkanskih endemita, od kojih su 18 lokalni endemiti, prisutni isključivo na ovom masivu. To su hajdučica kralja Aleksandra, born – milera, šarplaninski karanfilčić, šarplaninski šafran, šarska divizma, šarska ptičja trava, Dorflerov petoprst …

stapovi za pecanje

Životinjski svet u nacionalnom parku Šar planina obiluje brojnim vrstama. Ovde se nalazi 147 vrsta dnevnog lepitra, po čemu je Šar planina prva u Evropi. Takođe, na Šar planini živi 45 vrsta vodozemaca i gmizavaca, oko 200 vrsta ptica ( orao bradan, beloglavi sup, suri orao, tetreb … ) i 32 vrste sisara ( dinarska voluharica, kuna zlatica, kuna belica, vidra, divlja mačka, ris, medved, divokoza … ).

Osim jedinstvene prirode, bogate flore i faune, Šar planina poseduje i ogromno kulturno – istorijsko nasleđe srpskog naroda. Ovde se nalazi prava kolevka srpske duhovnosti, državnosti I istorije. Ovde se nalazi veliki broj srednjevekovnih utvrđenja, naselja, mostova. Ono što Šar planini daje izvanrednu vrednost jesu 34 srednjevekovne crkve I manastira. Neki od najznačajnijih su manastir Svetog Petra Koriškog iz trinaestog veka, kao I manastir Svetih Arhangela iz petnaestog veka. Tu je I Nerodimlje, u kome se nalazila palata iz šestog veka, sa selima Gornje I Donje Nerodimlje, sa brojnim kulturno – istorijskim spomenicima I ostacima srednjevekovnog grada Petrič.

Ski centar Brezovica je poznati zimski centar na severozapadnoj strani Šar planine. Ovo je jedinstveni sportsko – rekreativni centar na nadmorskoj visini od 900 do 2 500 metara. Na Brezovici se sneg zadržava I do 280 dana u godini. Ski centar Brezovica se smatra za centar koji ima najbolje, najduže I najviše staze I terene u Evropi. Okružena je stoletnim šumama, raskošnim livadama I beskrajnim pašnjacima. Prostrane skijaške terene Inex ski centra Brezovica čini sistem od 5 žičara I 5 ski liftova, koji međusobno povezuju 16 km skijaških staza, prosečne dužine od po 3 000 metara. Na brezovičkim FIS stazama za slalom, veleslalom, spust I super G, istovremeno se može skijati 50 000 skijaša. Ipak, ovo su nažalost podaci iz vremena kada je Brezovica zaista bila turistički gigant. Danas ovaj zimski centar stoji zapušten I oronuo. Kao I sve ostalo, I Brezovica je bila žrtva rata na Kosovu I Metohiji. Privremene vlasti u južnoj srpskoj pokrajini nisu se pokazale sposobne da ožive Brezovicu kao veliki turistički centar.

Šar planina je lepotica među srpskim planinama. Nažalost, tužna strana je da se ne nalazi pod upravom Republike Srbije. Šar planina se nalazi pod upravom UNMIK –a, koji je stacioniran na Kosovu i Metohiji. Dobar deo kulturno – istorijskog nasleđa na Šar planini je uništen od 1999 . do 2005 . godine. Time se zapravo svesno briše svaki trag postojanja Srba na ovom području. Zbog toga je neophodno što pre učiniti nešto po pitanju zaštite Nacionalnog parka Šar planina, kao prirodne celine i kao duhovnog i istorijskog središta srpskog naroda. Zaštita Nacionalnog parka Šar planina može se postići jedino stavljanjem na UNESCO – vu lsitu svetske baštine, i to pod stavkom veoma ugroženih spomenika.