Banja Koviljača

Banja koviljaca smestaj
Geografski položaj Banje Koviljače

Banja Koviljača smeštena je u zapadnoj Srbiji, u Podrinjskoj regiji. Banja leži na visini od 128 metara, a okružuju je ravnice Mačve i Semberije, zatim planine Cer, Boranja, Čučevo i Sokolske planine. Okolinu Banje Koviljače čine brojni kulturno – istorijski spomenici. U blizini banje, na svega šest kilometara, nalazi se grad Loznica, a na pet kilometara je granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom. Do Banje Koviljače je moguće doći auto – putem Beograd – Ruma, ili regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica.
Istorija Banje Koviljače

banja koviljača mapa

Banja Koviljača poznata je još u vreme antike. Za nju su znali Iliri, a potom i Rimljani. Banja je pozanat i pod imenom „ Kraljevska banja“. Prvi pisani podaci iz vremena Osmanlija potiču iz 1533. godine, a govore nam da su lekoviti izvori masovno korišćeni. U sedamnaestom veku Banja Koviljača služila je kao odmaralište, a u sledećem, dakle osamnaestom veku, dobila je prvi ženski hamam. Zbog smrdljive bare iz koje je izbijala sumporovita voda, banja je nosila naziv Smrdan.
O nastanku Banje Koviljače svedoči legenda. Karavanski putnici su sa sobom vukli bolesnog konja. Kada su zaključili da neće preživeti, odlučili su da ga ostave. Polegli su ga u sumporovitu baru i nastavili. Kada su se vraćali, zatekli su zdravog konja kako pase travu. Nakon oslobođenja Srbije od Turaka počelo se sa intenzivnim uređenjem banjskih lečilišta. Banja Koviljača je prvu zgradu dobila krajem pete decenije devetnaestog veka, a ubrzo je stavljena pod zaštitu države. Krajem istog veka doneta je odluka da se Koviljača ustupi narodu podrinjskog kraja za eksploataciju. Početak dvadesetog veka još je značajnije ubrzao razvoj ovog banjskog lečilišta. Već 1907. godine izgrađeno je sumporno kupatilo. Ključni razlog zbog koga je Banja Koviljača u to vreme postala toliko značajna leži u činjenici da su srpski političari često odlazili u banje u susednu Austro – Ugarsku. Ulaganjem u Banju Koviljaču ne samo da se dobilo moderno banjsko lečilište i odmaralište, već je i tadašnja srpska elita drastično smanjila odlaske u inostranstvo. Banja je najpre dobila zgradu Uprave, a potom i hotel Podrinje. Ubrzo je Koviljača železnicom spojena sa Šapcem. Dvadesetih godina prošlog veka banja je dobila svoja najmodernija zdanja. Izgrađene su vile Hercegovina i Dalmacija, kao i nekoliko zdravstvenih ustanova. Tokom 1934. godine izgrađen je prelepi Kursalon, zgrada koja i danas dominira Koviljačom. Potom, ovde se nalazio najveći dečji sanatorijum u Kraljevini Jugoslaviji. Tokom Drugog svetskog rata Banja Koviljača je doživela razaranja, ali je ubrzo nakon rata obnovljena. Proces razvoja i modernizacije Banje Koviljače traje i danas.
Lekoviti faktori u Banji Koviljači

Banja Koviljača hotel

Banja Koviljača poseduje nekoliko značajnih lekovitih faktora. Ovde se nalazi nekoliko izvora sumporovite vode. Temperatura sumporovite vode kreće se od 19 do 28 stepeni celzijusa. Zatim su tu i izvori gvožđevite vode, čija se temperatura kreće od 14 do 15 stepeni celzijusa. Njihova radioaktivnost kreće se od 5, 9 do 6, 8 MJ. Lečenje se vrši kupanjem, pijenjem i orošavanjem.

U Banji Koviljači se za lečenje koristi i sumporovito blato, smešteno u posebno izgrađenim bazenima.

Ključna ustanova u Banji Koviljači je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „ Banja Koviljača “. U pitanju je moderna institucija sa najsavremenijom opremom. Pored lečenja, u bolnici se vrše razni vidovi irigacije, inhaliranja i masaže. Zatim, primenjuju se fitoterapija, elektroterapija, fangoterapija, magnetna terapija, laser i sono terapija i drugo.

Dečje odeljenje u Banji koviljači osnovano je u saradnji sa Dečjom hiruškom klinikom Kliničkog centra u Beogradu. Na odeljenju se nalazi 80 ležajeva, a opremljeno je savremenim uređajima za dijagnostiku i terapiju. Pored toga, zavod čine vrhunski stručnjaci, koji ovo lečilište stavljaju u sam vrh u našoj zemlji.

Indikacije za lečenje

U Banji Koviljači leče se :

  • Svi oblici reumatizma
  • Bolesti lokomotornog aparata ( stanja posle operacije kičme i ugrađivanja endoproteze kuka i kolena )
  • Posttraumatska stanja
  • Ginekološka oboljenja
  • Neurološka oboljenja ( oštećenja motornog neurona )

Okolina Banje Koviljače i turistička ponuda

banja koviljača

U okolini Banje Koviljače nalaze se brojne, kako prirodne, tako i materijalne znamenitosti. Posetoci banje mogu da uživaju u netaknutoj prirodi, gustim šumama i reci Drini. Za sve ljubitelje ribolova reka Drina je pravo mesto. U njoj žive razne vrste riba, kao što su pastrmka, skobalj, šaran, mrena … U samoj banji u ponudi su brojne rekreativne aktivnosti, poput velnesa i spa.

U blizini Banje Koviljače nalaze se brojna znamenita mesta. Na oko 9 km od grada Loznice nalazi se Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Ovde se nalaze etnografski park i spomen kuća, kao i nekoliko građevina narodne arhitekture. Nedaleko od Tršića je manastir Tronoša, koga je 1317. godine izgradila Katarina, žena srpskog kralja Dragutina. U blizini su i manastir Sveti Nikola, izgrađen 2 000. godine, kao i srednjevekovno utvrđenje Soko grad. Ljubitelji prirode i istorije ne smeju da propuste planinu Cer, na kojoj se odigrala čuvena bitka iz Prvog svetskog rata. Čokešina posetioce vraća još dalje u istoriju. Ovo znamenito mesto poznato i kao „ srpske Termopile “, poprište se bitke između srpskih ustanika i turske armije, tokom Prvog srpskog ustanka. Atraktivni su i Koviljkin grad, Kosanin grad, Trojanov i Jerinin grad. Najbliža Banji Koviljači je Loznica. Ona je sjajna za obilazak, kupovinu i noćni provod. Banja Koviljača nudi još mogućnosti. Na reci Drini se organizuje čuvena drinska regata, dugačka 18 km. Banja Koviljača je jedna od najpopularnijih banja u Srbiji, koja pored lečenja, nudi razne mogućnosti za savršeno uživanje i odmor.