Ribarska Banja

spa wellness
Geografski položaj Ribarske Banje

Ribarska Banja je naselje smešteno u Rasinskom okrugu, tridesetak kilometara od grada Kruševca. U Ribarskoj Banji živi svega nekoliko stotina stanovnika. Banja leži u dolini Ribarske reke, na nadmorskoj visini od 540 metara. Smeštena je na severnim obroncima planine Jastrebac, a njeno jedinstveno prirodno okruženje čine hrastove I bukove šume. Klima je subplaninska, a padavine su retke. Do Ribarske Banje može se stići iz nekoliko pravaca. Jedan od njih je auto – put Beograd – Niš, potom preko Kruševca, Kaonika I Velikog Šiljegovca. U blizini banje nalazi se železnička stanica Čunis.
Istorija Ribarske Banje

ribarska banja bolnica

Ribarska Banja bila je poznata kao lečilište još u antičko vreme. Prve podatke o korišćenju ovog ličilištva daju nam brojne arheološke iskopine, pronađene u banjskom kompleksu I okolini. Banja je ime dobila po ribarima, koji su za srpskog kneza Lazara vadili velike količine pastrmke. Srpski vladari nisu bili imuni na lekovito dejstvo Ribarske Banje, a njih su odmenili turski osvajači. Osmanlije su posvetile mnogo više pažnje uređivanju banja nego što su to činili njihovi srpski prethodnici. U Ribarskoj banji su podigli Hamam, čime zapravo počinje moderna istorija ovog lečilišta. Kada je Srbija stekla svoju nezavisnost, knez Miloš Obrenović izdaje naređenje da se voda iz srpskih banja pošalje u Beč na analizu. Tada se u Beč šalje I voda iz Ribarske Banje. Nakon pozitivnih rezultata, započelo se sa izgradnjom. Sredinom devetnaestog veka srušeno je staro kupatilo, a na njegovom mestu podignuto novo I modern. Ubrzo je uvedena I stalna lekarska služba. Tokom Srpsko – turskog rata 1876. godine, banja je potpuno razorena, preostalo je samo glavno kupatilo. Već u narednom period intenziviran je rad na obnovi Ribarske Banje. Najpre je izgrađeno kupatilo sa kadama, a potom i zgrada za stanovanje sa 16 soba. Ipak, do kraja devetnaestog veka Ribarska Banja nije izašla iz skromnih okvira. Novi zamah u razvoju započeo je smenom dinastija na srpskom prestolu. Tokom prve i druge decenije prošlog veka izvršena je modernizacija lečilišta. Najpre je izgrađena kanalizacija, zatim su podignute nove zgrade za stanovanje, a takođe je započelo uređenje parka. U Ribarskoj Banji je 25. 8. 1913. godine kralj Petar I Karađorđević potpisao Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Kraljevini Srbiji. Tokom Drugog svetskog rata banja je bila van funkcije, a nakon rata nastavljen je rad na njenom uređenju. Nove zgrade su nicale, banja je dobila trgove, letnju baštu i bioskop. Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju otvoreno je 1967., a ono potom postaje Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja „ Ribarska Banja “.
Lekoviti faktori u Ribarskoj Banji

lecenje ribarska banja

Ribarska Banja poseduje šest izvora mineralne vode. Glavni izvor smešten je pored toplog kupatila. Na ovom izvoru temperatura vode iznosi 41, 5 stepeni celzijusa. Na ostalim izvorima temperatura vode se kreće od 28 do 38, 7 stepeni celzijusa. U toplom kupatilu su smešteni veliki bazen, dva manja bazena, kao I kade. Za kae se koristi voda sa temperaturom od 37, 8 stepeni celzijusa. Vode u Ribarskoj Banji spadaju u grupu sumporovitih homeotermi, slabo su alkaline I salinične. U sebi sadrže natrijum sulfat, natrijum silikat, natrijum karbonat, magnezijum karbonat, sumpornu I hlornu kiselinu, gvožđe I aluminijum.
Indikacije za lečenje

bazeni srbija

U Ribarskoj Banji se leče :

 • Stanja posle koštanih preloma I operacija na kostima
 • Svi oblici reumatizma ( zapaljivi, degenerativni i vanzglobni )
 • Kontrakture zglobova
 • Deformacije kičmenog stuba
 • Posttraumatska i postoperativna pareza i pareze nerava
 • Hemiplegije
 • Hemipareze

Pored toga, termalno – mineralne vode koriste se pri lečenju :

 • Ginekoloških bolesti
 • Hroničnog bronhitisa
 • Oboljenja želuca I creva
 • Oboljenja jetre
 • Oboljenja bubrega
 • Kožnih bolesti
 • Dijabetesa
 • Povišenog krvnog pritiska
 • Gojaznosti

Okolina Ribarske Banje i turistička ponuda

ribarska banja smestaj sobe apartmani

Ribarska Banja je jedno od omiljenih mesta sportista. Ovde se održava tradicionalni turnir u malom fudbalu, na kome se okuplja veliki broj poznatih profesionalnih fudbalera. Boravak u prirodi I rekreacija su takođe standardni deo ponude banje. Kulturno leto I brojne kulturno – umetničke manifestacije dovode u Ribarsku Banju veliki broj posetilaca. Tokom Kulturnog leta ovde gostuju kulturno – umetnička društva Iz zemlje I inostranstva, pozorišne trupe, muzičari … Okolina Ribarske Banje poznata je po velikom broju vukova, lisica, krupne I sitne divljači, što ljubiteljima lova omogućava sjajnu zabavu. Kulturno – istorijski spomenici su nezaobilazni deo ovog kraja. Neki od najznačajnijih su Lazarev grad u Kruševcu, manastiri Naupara I Veluće, oba iz četrnaestog veka, potom Sveti Roman I Pokrov presvete Bogorodice …. Banja nudi još mnogo toga. Gosti mogu da se opuste u modernism Velnes I Spa centrima, u kojima osoblje pruža vrhunske usluge u relaksaciji I odmoru. Ribarska Banja, pored toga što I dalje nije potpuno iskorišćena, pruža sjajne mogućnosti, kako za lečenje, tako I za odmor I uživanje.