Atomska Banja

atomska banja cene
Geografski položaj

Banja Gornja Trepča, poznata i pod imenom „ Atomska banja “, nalazi se kod sela Gornja Trepča, u jugozapadnom delu Šumadije. Smeštena je u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje. Gornja Trepča leži na nadmorskoj visini od 460 metara. Klima na području banje je veoma blaga, umereno – kontinentalna. Dnevne temperature su za nekoliko stepeni niže nego u ravničarskim predelima, a noći su veoma prijatne i sveže. Gornja Trepča je od Čačka udaljena 18 km, a od Gornjeg Milanovca 9 km. Beograd je od banje udaljen 140 km.
Istorija banje

atomska banja smestaj stacionar

Po predanju, banja Gornja Trepča bila je aktivna još u srednjem veku. Krajm devetnaestog veka Dr Jovan Cvijić prikupio je podatke o postojanju sedam kuća i crkve u vreme turske vladavine. Legenda o nastanku banje slična je onima koje se vezuju i za neka druga lečilišta u Srbiji. Srpski vojnik je, vraćajući se sa boja na Kosovu, sa sobom vodio bolesnog konja. Kada je stigao do Gornje Trepče odlučio je da ga ostavi kraj izvora. Vojnik je nastavio peške, a konj je ostao da se valja po blatu i pije vodu. Nekoliko dana kasnije zdravog konja pronašli su monasi iz manastira Vujna. Oni su proneli glas o lekovitosti vode u Gornjoj Trepči, i na taj način je nastalo ovo lečilište. Vremenom se vest o postojanju banje širila po zemlji, a monasi su ovde podigli dve brvnare za boravak bolesnih. Svoje rane u Gornjoj Trepči lečili su i srpski ustanici iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, a jedan od njih bio je i Jovan Kursula. Krajem devetnaestog veka ovde su se lečili i reumatičari. U vreme Kraljevine Jugoslavije, o banji Gornja Trepča pisalo se da je čudotvorna. Hiljade posetilaca dolazili su u ovo lečilište, iako ona tada nije bila naročito dobro uređena. Sedamdesetih godina prošlog veka Balneološki institut iz Beograda uvrstio je Gornju Trepču u red prirodnih lečilišta. Danas se u modernoj banji Gornja Trepča uspešno leče brojne tegobe.
Lekoviti faktori

atomska banja privatni smestaj apartmani sobe

Još je Dr marko Leko 1922. godine naveo da u banji Gornja Trepča postoji čak šest izvora sumporovite i zemno – alkalne vode, kao i dva bazena. Utvrđeno je da je mineralna voda u banji blago radioaktivna, poseduje kalijum, kalcijum, natrijum, hlor, barijum, gvožđe, srebro, mangan, aluminijum, olovo, hrom, nikl, bakar, sumpor, kao i cezijum, rubidijum, stroncijum, litijum, kobalt, vanadijum, titan, uran, radon i radijum. Upravo se zbog ovih elemenata Gornja Trepča naziva i „ Atomska banja “. temperatura vode iznosi 29, 8 stepeni celzijusa. Osim vode, za lečenje u Gornjoj Trepči koristi se i lekovito blato. Lečenje se vrši kupanjem i nanošenjem obloga od blata.
Indikacije za lečenje

U banji Gornja Trepča se leče :

  • Reumatske bolesti ( hronični inflamatorni reumatizam, Behterevljeva bolest, reumatoidni artritis )
  • Degenerativni reumatizam ( artroze zglobova, spondiloze i spondilatroze, diskopatije )
  • Ekstra – artikularni reumatizam ( miofibrozitis, fibrozitis, panikulitis tendinitis, burzitis i psihogeni reumatizam )
  • Neuropsihijatrijske bolesti ( multiple skleroza, stanja posle preležanog mijelitisa i encefalomijelitisa, adhezivni spinalni aranhitis, postreumatske mijelopatije, cerebralna paraliza, neuroze, neurastenije, distonije i depresivna stanja )
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta ( hronični gastritis i duodenitisi, ulkusna bolest želuca i duodenuma bez komplikacija )
  • Oboljenja perifernih krvnih sudova ( hronična oboljenja arterijskog perifernog krvotoka, hronični edemi venskog porekla )

Okolina i turistička ponuda

monastery serbia

U okolini Gornje Trepče nalaze se brojni značajni kulturno – istorijski spomenici. Ne smeju se propustiti crkva Svete Bogorodice, manastir Vujan, potom manastiri Ovčarsko – kablarske klisure. Takođe, u Čačku se mogu posetiti Rimske terme iz trećeg veka pre nove ere, Galerija Nadežda Petrović, konak gospodara Jovana Obrenovića, kuća vojvode Stepe, kuća Dr Dragiše Mišovića… Kulturno – istorijske znamenitosti poseduje i Gornji Milanovac. Ovde se moge videti manastir Vraćevšnica iz petnaestog veka, nedaleko je Takovo, u kome je podignut Drugi srpski ustanak … Najveća prirodna atrakcija je planina Rudnik. Na Rudniku se nalazi čuvena Ostrovica, ostaci grada podignutog na vulkanskoj kupi. Sa Ostrovice se pruža nezaboravan pogled. Poseban prirodni fenomen je Ovčarsko – kablarska klisura, jedinstvena po svojoj lepoti. Na rečici i jazovima oko same banje nalaze se 24 vodenice, koje predstavljaju veoma značajno etnografsko nasleđe Srbije. Bujna priroda je idealna za sve ljubitelje, a naročito kada se u obzir uzme da se u ovim šumama mogu videti brojne biljne i životinjske vrste. Osim što je jedna od najboljih banja za lečenje, Gornja Trepča je savršena destinacija za odmor i uživanje.