Ovčar Banja

ovcar banja manastiri
Geografski položaj

Ovčar Banja nalazi se u Moravičkom okrugu u Zapadnoj Srbiji, u opštini Čačak. Smeštena je u središtu Ovčarsko – kablarske klisure, čiju jedinstvenu lepotu daje reka Zapadna Morava. Ovčar Banju okružuju planine Ovčar i Kablar, a leži na nadmorskoj visini od 279 metara. Prema popisu iz 2011. godine u Ovčar Banji živi oko 170 stanovnika. Na području Ovčarsko – kablarske klisure preovladava umereno – kontinentalna klima. Tokom dana temperature nisu preterano visoke i veoma su prijatne, dok se tokom noći spuštaju veoma nisko. Na nekoliko km od Ovčar Banje je opština Lučani, a Čačak je udaljen 18 km. Banja je od Beograda udaljena 160 km. Do nje se može stići Ibarskom magistralom.
Istorija

banje u srbiji

Prostor na kome se nalazi Ovčar Banja ima veoma dugu i bogatu istoriju. Još u rimsko vreme ovde su se nalazili rudnici, pa nije teško pretpostaviti da je tadašnje stanovništvo znalo za lekovite faktore koji su im na dohvat ruke. Tokom srednjeg veka ovde su građeni manastiri, koji su i danas jedan od simbola Ovčarsko – kablarske klisure. Tursko osvajanje dovelo je do značajnih pomaka u razvoju banjskih lečilišta. Tokom turske vladavine Ovčar Banja je bila najznačajnija manastirska banja na području Srbije. Nakon oslobođenja Srbije Ovčar Banju su masovnije počeli da koriste i okolni manastiri, naročito manastir Blagoveštenje. Tokom tog perioda banja je bila poznata i pod imenom Blagoveštenska Banja. Krajem devetnaestog veka započela su ozbiljnija ulaganja u razvoj banja u Srbiji. U Ovčar Banji tada su izgrađeni bazen za kupanje, daščana kupatila, kao i prvi kvartiri banjski. Prvi svetski rat usporio je razvoj banje, mada značajnijih ulaganja nije bilo ni tokom međuratnog perioda. Drugi svetski rat ostavio je još teže posledice na Ovčar Banju. Tek nakon rata počelo se ozbiljinije ulagati u ovo lečilište. Izgrađeni su hotel Kablar, autokamp, kao i planinarska kuća PD Kablar. U poslednje vreme objekti u Ovčar Banji su modernizovani, čime je ponuda ovog lečilišta postala bogatija.
Lekoviti faktori

ovcar banja bazen

Ovčar Banja poseduje nekoliko izvora termalne vode. Oni izviru iz krečnjaka i imaju temperaturu vode od 36 do 38 stepeni celzijusa. Termomineralne vode u Ovčar Banji su homeoterme, a sadrže kalcijum, natrijum, kalijum, litijum, rubidijum, cezijum, stroncijum, barijum, jod, brom, kobalt, fosfor, fluor i mangan. Takođe, u sebi poseduju koloidalne rastvore : silicijum – dioksid, aluminijum i gvožđe – oksid. Pri lečenju se koriste balneološka, fizikalna i hidroterapija, masaža i medikamentoza.
Indikacije za lečenje

masaže masaze

U Ovčar Banji se leče :

  • Reumatska oboljenja
  • Degenerativni reumatizam
  • Spondiloze
  • Artroze
  • Posledice preloma kostiju
  • Nervna oboljenja
  • Povrede mišićnog tkiva
  • Kožna oboljenja

Okolina i turistička ponuda

manastir vavedenje

Ovčarsko – kablarska klisura je jedno od najlepših mesta u Srbiji. Izuzetno je bogata prirodnim lepotama. Klisura je zakonom zaštićena kao predeo izzetnih odlika i kao prirodno dobro prve kategorije. Ljubitelji prirode mogu da uživaju u šetnji po stazama za planinarenje i alpinizam. U blizini se nalazi veštačko jezero Međuvršje, sa stazom za sportski ribolov. U klisuri se nalaze dve pećine, Kađenica i Turćinovac. Osim toga, Ovčarsko – kablarska klisura poznata je po deset manastira smeštenih na malom odstojanju. Tokom septembra ovde se održava Velika planinska trka, manifestacija koja okupi preko 1 000 takmičara. Leti se u Ovčar Banji održavaju Letnji dani kulture, a avgust je rezervisan za održavanje sabora trubača u Guči. Nedaleko od banje nalaze se Lučani i Čačak. Ovčar Banja uklopljena je u jedinstveni prirodni ambijent, i predstavlja sjajnu destinaciju, kako za lečenje, tako i za odmor i uživanje.