Belocrkvanska jezera

lake jezero

Bela Crkva je gradsko naselje u južnobanatskom okrugu. Osnovana je od strane carskog upravitelja Banata, grofa Mersija, nakon proterivanja Turaka. U periodu od 1725 . do 1727 . godine izvršena je kolonizacija Nemaca iz Franačke i Hesena. Od 1742 . godine Belu Crkvu počeli su da naseljavaju Srbi, Rumuni i Jevreji. Bela Crkva je naročito postala poznata po uzgoju vinove loze. Bela Crkva se nalazila u sastavu Vojne granice, koju su Austrijanci formirali radi zaštite od Turaka. U sastavu Vojne granice Bela Crkva se nalazila sve do njenog rasformiranja 1872 . godine. Nakon Prvog svetskog rata Bela Crkva dolazi u okvire novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nemački stanovnici postali su nevoljno jugoslovenski državljani. Tokom Drugog svetskog rata domaći Nemci su, zajedno sa okupatorima, činili brojne zločine nad Srbima i Jevrejima. Nakona rata većina Nemaca je napustila Belu Crkvu. Danas ovaj grad, koji zauzima površinu od 39, 2 kvadratna kilometra, ima oko 9 000 stanovnika.

U okolini Bele Crkve postoji 7 većih i više manjih veštačkih jezera, nastalih eksploatacijom šljunka. Jezera su različite veličine i dubine, a iz najvećeg se još uvek vadi šljunak. Jezara čine dobru osnovu za razvoj letnjeg kupališnog i sportsko – rekreativnog turizma, kao i sportskog ribolova.

Belocrkvanska jezera nelaze se u neposrednoj blizini, jugozapadno od Bele Crkve. Reč je o veštačkim jezerima izuzetno čiste i kristalne vode. Jezera zauzimaju površinu od 150 hektara. Nastala su vađenjem šljunka sa dna Panonskog basena. Belocrkvanska jezera se vodom snadbevaju iz arteških bunara i podzemnih izvora. Imaju šljunkovitu i peščanu obalu, što vodi daje prozirnu boju.

Belocrkvanska jezera čini 7 većih i više manjih jezera. To su Glavno ili Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero, Šljunkara, Novo jezero i Malo jezero. Novo i Maloj jezero jnisu prilagođena za kupanje.

Glavno jezero – Na Glavnom jezeru je deo plaže betoniran, dok je ostatak obale potpuno prirodan. Nalazi se na 800 metara od samog centra Bele Crkve i jedino je urbanizovano. U njegovoj okolini nalaze se na desetine vikendica, motela, privatnih kuća sa smeštajnim kapacitetima. U vreme kupališne sezone ovde rade brojni ugostiteljski objekti. Na Glavnom jezeru postoji uređena plaža sa tuševima, dečja plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, jediriličarski klub i plivalište. Na ovom jezeru organizuju se i letnje škole plivanja, ronjenja i jedrenja.

smestaj mapa apartmani restorani

Vračevgajsko jezero nalazi se u blizini Vračev Gaja. Ovo je lepo uređeno jezero pogodno za kampovanje. Vračevgajsko jezero poseduje kamp sa preko 50 kamp jedinica, restoran, bungalove, prodavnice, sanitarni čvor i tuševe sa toplom i hladnom vodom. Poseduje šljunkovitu plažu, opremljenu ležaljkama i suncobranima, kao i ljuljaškama, klackalicama i toboganom za najmlađe goste.

Jezero Šljunkara – Šljunkarsko jezero je najveće jezero. Poseduje široku plažu opremljenu tuševima i ležaljkama. Jezero je nastalo vađenjem šljunka, samim tim po njemu i nosi ime. Šljunkara je okružena vrbama, koje stvaraju veoma prijatan ambijent. Nedaleko od plaže nalazi se kafić sa brzom hranom. Na jezeru Šljunkara nalazi se i ostrvo. Pored lepo uređene plaže, gostima su na raspolaganju za kupanje i male uvale, sa netaknutom prirodom.

Šaransko jezero se nalazi na oko 2 km od centra Bele Crkve. Odlikuje ga netaknuta priroda. Ovo jezero nije urbanizovano i predstavlja raj za ronioce i strastvene pecaroše. Za one goste koji žele mir, Šaransko jezero je idealno.

Belocrkvanskajezera su idealna za bavljenje sportom. Na ovim jezerima trenira Vaterpolo klub Jezero iz Bele Crkve. Osim vaterpola, na Gradskom jezeru se organizuju škola ronjenja, plivanja i jedrenja.

Belocrkvanska jezera su veoma bogata ribom. Ovde borave amur, smuđ, štuka, šaran, som … Od 1988 . godine na Gradskom jezeru se organizuje manifestacija pod nazivom „ Lov na soma kapitalca “, po sećanju na soma teškog 68 kilograma i dužine 2, 5 metara, upecanog na ovom jezeru davne 1957 . godine.

Belocrkvanska jezera su veoma atraktivna destinacija za sve ljubitelje prirode. Tokom leta, ovde se okuplja veliki broj gostiju, uglavnom mladih. Nekoliko manifestacija i odličan provod glavne su odlike ovih jezera. Belocrkvanska jezera su idelna za odmor i uživanje.