Salaši

salaši srbija

U pitomoj vojvođanskoj ravnici nalazi se veliki broj atraktivnih destinacija. Međutim, posebno mesto zauzimaju salaši. Oni se u Vojvodini smatraju sinonimom za seoski turizam. Nekada poljoprivredna gazdinstva, danas su jedno od najvećih kulturnih obeležja severne pokrajine.

Salaši predstavljaju gazdinstva sa kućom za stanovanje, ekonomskim zgradama, štalama i obradivim zemljištem. U prvi mah bila su staništa stočara, a kasnije ratara. Sama reč salaš potiče iz mađarskog jezika, a prvi put se pominje još u trinaestom veku. U to vreme je označavao poljsko prebivalište. Na austrijskim vojnim mapama tokom osamnaestog veka ucrtani su somborski salaši. Pojedini zapisi ukazuju na to da se pred Prvi svetski rat na području današnje Vojvodine nalazilo čak 11 000 salaša, od kojih 5 000 samo u okolini Sombora. Svoje salaše na obradivom zemljištu imali su imućnije gazde, dok ih je siromašan narod stvarao u ritovima i pustarama. Na velikim gazdinstvima nicale su vile i letnjikovci. Uz salaš su obično išli voćnjaci i vinogradi. Nakon Drugog svetskog rata salaši su počeli da izumiru, naročito zbog oduzimanja imovine.

rural salash

Poslednjih godina salaši su ponovo oživeli. Danas oni više nisu poljoprivredna gazdinstva, nego oaze stvorene za razvoj seoskog turizma. Na području Vojvodine nalazi se tridesetak salaša, idealnih za uživanje. Svaki od njih razlikuje se od prethodnog. Na salašima je prikazan autentičan izgled vojvođanskog domaćinstva u prethodnim vekovima. Neki salaši stari su i preko 200 godina i pravi su etno muzeji. U njima se čuvaju stari predmeti, nameštaj, kao i poljoprivredni alati. Centralno mesto zauzimaju zidane oeći, oko kojih su se nekada okupljali članovi domaćinstva. U gostinjskim sobama nalaze se raskošni kreveti od izrezbarenog drveta. Za dobijanje originalnog izgleda salaša uloženo je mnogo truda i vremena. Na pojedinim salašima zadržao se klasičan vojvođanski način života, dok su mnogi preuređeni i prilagođeni savremenim potrebama. Neki od njih imaju jezero sa ribnjakom, mini zoo vrt, terene za bavljenje sportom, konje za jahanje, kao i čeze za obilazak okoline. Posebnu salašku ponudu čine ukusna domaća hrana i piće, u kojima se uživa uz zvuk tamburaša.

srbija salasi

Salaši su poslednjih godina pretvoreni u veoma popularne turističke destinacije. Jedinstven ambijent, u kome se neguje duh starih vremena, pitoma i lepa priroda, ukusna hrana, i mnoštvo dobre zabave, učinili su salaše brendom u turističkoj ponudi naše zemlje. Stoga ne čudi što se mnogi odlučuju da svoje slobodno vreme provode upravo na salašima. Kako tradicija nalaže, oni se na salaše uvek i vraćaju.