Brestovačka Banja

brestovačka banja cene
Geografski položaj

Brestovačka Banja nalazi se u istočnoj Srbiji, na 6 km severozapadno od Brestovca, i 10 km jugozapadno od Bora. Smeštena je u dolini Borske reke, a severno od nje izdiže se planina Crni vrh. Brestovačka Banja leži na nadmorskoj visini od 385 metara, na ušću Crnovrške reke i potoka Pujice u Banjsku reku. Na području Brestovačke Banje preovladava umereno – kontinentalna klima. Do nje se može stići železnicom, autobusom ili automobilom. U blizini prolaži železnička pruga na relaciji Beograd – Požarevac – Kučevo – Majdampek. Zatim, tu su putevi Beograd – Negotin, kao i Zaječar – Paraćin.
Istorija

srpska kruna

Brestovačka Banja je jedna od najstarijih u Srbiji. Bila je aktivna još u rimsko vreme, o čemu svedoče brojni arheološki pronalasci. Njen moderan razvoj vezuje se za vladavinu srpskog kneza Miloša Obrenovića. Iz tog perioda očuvani su objekti : hamam, konak kneza miloša iz 1837., zatim potonji dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1856., Izletnik, Okružna zgrada, kao i letnjikovac kralja Petra I iz 1906. Prvi bazeni izgrađeni su još u vreme turske uprave. Kada je Srbijom vladao knez Miloš, Brestovačka Banja je nosila ime „ dvorska banja “. Od sedamdesetih godina devetnaestog veka počelo se intenzivnije ulagati u razvoj banje. Do početka dvadesetog veka banja je već imala pet uređenih bazena. Početkom veka podignuti su još jedan bazen, kao i Okružna zgrada. Privremena zgrada izgrađena je 1926. godine. Tokom Drugog svetskog rata Brestovačka Banja je dosta stradala, a već 1945. krenulo se u njenu obnovu. Danas Brestovačku Banju čini spoj starog i novog, što joj daje jedinsten izgled.
Lekoviti faktori

kako izleciti

Mineralna voda iz Brestovačke Banje izvire iz vulkanskih stena koje su ispresecane pukotinama. Banja poseduje deset izvora termo – mineralne vode. Prva analiza vode izvršena je davne 1834. godine u Beču. Analiza vode iz 1956. gtvrdila je da voda iz kupatila 3 ima temperaturu 40, 5 stepeni celzijusa, i da je bogata natrijumom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, sulfatima, bikarbonatima i hlorom. U manjim količinama poseduje silicijum – dioksid i gvožđe – oksid. Temperatura vode u Brestovačkoj Banji kreće se od 36, 5 do 40, 5 stepeni celzijusa. Najizdašniji izvor je na bazenu broj pet, koji daje 21 litar vode u minutu. Po fizičko – hemijskim osobinama voda je sumporovita slabija hiperterma sa karakterom slabih saliničnih voda. Tokom lečenja koristi se pijenjem i kupanjem.
Indikacije za lečenje

migrena glavobolja lek

U Brestovačkoj Banji se leče :

 • Oboljenja i povrede lokomotornog aparata ( degenerativna reumatska oboljenja, reumatski i psorijatični artritis )
 • Hronična oboljenja zglobova
 • Posledice povreda kostiju i mekih delova ( otoci, bolovi )
 • Oboljenja mišića ( lumbago )
 • Hronična ginekološka oboljenja
 • Zapaljenja sluznice gornjih respiratornih organa
 • Zapaljenske promene na koži
 • Povećane diureze
 • Smanjenje želudačnog aciditeta
 • Oboljenja digestivnog trakta
 • Oboljenja bubrega
 • Oboljenja živaca

Okolina i turistička ponuda

izleti ekskurzije maturske veceri

U okolini Brestovačke Banje nalazi se nekoliko izletišta. Takođe, oko banje se pristire jedna od najvećih i najstarijih šuma u Srbiji. Za sve ljubitelje prirode tu je i Borsko jezero, koje se prostire na površini od 30 hektara, a smešteno je na nadmorskoj visini od oko 500 metara. Jezero se od banje nalazi na svega četiri kilometara. Jezero je lepo uređeno i poseduje plaže, kompleks bungalova i kamp. Nedaleko je i planina Crni vrh, jedna od najlepših izletišnih destinacija u ovom kraju. Planina Stol je takođe popularno izletište, sa proređenim šumama, pašnjacima i jezerom. Nezaobilazne su i poznate pećine : Lazareva, Vernjikica, Vodena, Mandina, Hajdučica, kao i kraška jama Stojkova ledenica. Sama banja poseduje veoma bogato kulturno – istorijsko nasleđe. Ovde se nalaze hamam kneza Miloša, konak kneza Miloša i Knežev dvorac. U konaku se od 1970. godine nalazi muzej. Nedaleko od banje je Felix Romuliana, arheološki lokalitet, odnosno rimska palata koja se nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine. Brestovačka Banja smeštena je u jedinstvenom ambijentu, što je čini sjajnom destinacijom, kako za banjsko lečenje, tako i za odmor.