Banja Vrdnik

banja vrdnik privatni smestaj

Geografski položaj
Banja Vrdnik je smeštena na južnim obodima planina Fruška Gora. Okružuje je jedinstvena priroda ove vojvođanske planine, što je čine veoma popularnom turističkom destinacijom. Banja leži na nadmorskoj visini od 210 metara. Od Novog Sada je udaljena svega 24 km, a od Beograda 74 km. na području Banje Vrdnik preovladava umereno – kontinentalna klima, sa veoma malo padavina, vetra gotovo da nema. Čist vazduh ovu banjo stavlja na listu vazdušnih lečilišta u Srbiji.
Istorija

ayurveda

Banja Vrdnik je jedna od najmlađih banja u Srbiji. Naselje Vrdnik pominje se prvi put još davne 1315. godine, a pre lečilišta bio je poznat po rudniku mrkog uglja. Ovaj rudnik otvoren je 1804. a zatvoren 1968. godine. Kao lečilište počeo je Vrdnik da se razvija kada je 1931. u jamama počela da izbija topla i slana voda. Razvoj banje nije išao brzo. U njoj su izgrađeni prvi objekti, ali većih ulaganja ipak nije bilo. Svoj procvat je doživela tek 1981. godine, kada je osnovan Zavod za specijalnu rehabilitaciju Termal. Ubrzo su počele da se primanjuju moderne metode u lečenju. Vrdnik je status banje dobio 1997. godine, a istovremeno ovo mesto je stavljeno na turističku mapu Srbije. Danas banja raspolaže savremenom opremom i stručnim kadrovima, specijalistima fizikalne medicine i rehabilitacije, akupunkturologa, višim srednjim fizioterapeutima i medicinskim sestrama.
Lekoviti faktori

Banja Vrdnik poseduje lekovitu vodu koja zbog temperature i hemijskog sastava spada u red hipotermalnih voda. Konstantna temperatura vode iznosi 32, 8 stepena celzijusa, a pored nje, banja se zbog svoje nadmorske visine i čistog vazduha ubraja u vazdušna lečilišta u Srbiji. Pri lečenju lekovita voda se koristi kupanjem.
Indikacije za lečenje

massage

U Banji Vrdnik se leče :

  • Deformiteti kod zglobova i kičmenog stuba
  • Vanzglobni reumatizam
  • Postoperativna stanja lokomotornog aparata I kičmenog stuba
  • Oboljenja perifernog centralnog motornog neurona 8 neuritisi, neuropatije, pareze, paralize … )
  • Rekonvalescentna stanja
  • Svi oblici reumatskih oboljenja ( hronični degenerativni reumatizam koštano – zglobnog aparata I kičmenog stuba )
  • Bolni sindromi različitog porekla
  • Respiratorna I ginekološka oboljenja, migrenozna oboljenja

Okolina i turistička ponuda

obilazak manastira

U okolini Banje Vrdnika nalazi se veliki broj kulturno – istorijskih spomenika. Najpoznatiji je manastir Vrdnik, koji nosi I ime Ravanica. Razlog tome leži u činjenici das u ga 1697. godine naselili monasi iz manastira Ravanica. U njemu se čuva deo moštiju kneza Lazara. Značajna je I Vrdnička kula, lokalitet iz vremena starih Rimljana. Na Fruškoj Gori smešteno je 16 manastira, zbog čega ova planina nosi naziv „ srpska sveta gora “. Nedaleko su Sremski Karlovci, poznati po jedinstvenoj arhitekturi i bogatoj istoriji. U blizini se nalazi i Sremska Mitrovica, u kojoj je arheološki lokalitet Sirmijum. Fruška Gora je idealna za sve ljubitelje prirode. Ovde se nalazi veliki broj popularnih izletišta. Za zabavu je najbolje uputiti se u Novi Sad, koji je udaljen svega 24 km. U samoj banji u ponudi su olimpijski bazen, sauna, fudbalski tereni … Banja Vrdnik, pored odličnih uslova za lečenje, nudi i sjajne uslove za odmor i rekreaciju.