Banja Palić

palic

Geografski položaj
Banja Palić smeštena na severozapadu Srbije ( Vojvodina ), u Bačkoj, na oko 8 km istočno od grada Subotica. Palić je neselje, jezero, banja i odmaralište. Nalazi se na nadmorskoj visini od 102 metra, u pitomom vojvođanskom okruženju. Severno od Palića pruža se šeščara, dok se južno nalaze polja ispunjena žitom. Na području Palića preovladava umereno – kontinentalna klima, sa toplim letima i hladnim i oštrim zimama.

Palićko jezero je eolskog porekla. Ono se sastoji iz dva dela, severnog i južnog. Dužina Palićkog jezera je oko 8 250, širina do 90 metara, a površina oko 4, 2 kvadratna kilometra. Dubina jezera ne prelazi 3, 5 metara. Do Banje Palić može da se stigne auto – putem E – 75, ili železnicom koja se saobraća na relaciji Beograd – Subotica.
Istorija

palic zoo

Prostor na kome Banja Palić naseljen je još iz vremena praistorije. Kasnije su na ovom području živeli Skiti, Dačani, Goti, Huni i Avari. Subotica se prvi put pominje 1391. godine, ali se pouzdano zna da je naselje mnogo starije. Zbog strateški značajnog položaja, Subotica je često bila na meti osvajača. Grad je u nekoliko navrata rušen i ponovo podizan, a danas više nema ostataka srednjevekovnog utvrđenja. Najpoznatija ličnost iz tadašnje istorije grada bio je Jovan Nenad, koji je tokom šesnaestog veka ratovao protiv Turaka. Osmanlije zauzimaju ovo područje 1542., i njime vladaju sve do 1686. godine. Nakon toga Subotica dolazi pod vlast Habzburške Monarhije. Tokom vladavine carice Maije Terezije, Subotica je 1779. dobila status slobodnog kraljevskog grada.
palic termalni bazen

U vreme osmanske uprave, tačnije 1462. godine, pominje se selo Pelegvhaza u pustari Palij. S kraja šesnaestog veka ovo mesto se ponovo pominje, samo ovaj put pod imenom Pališ. Tada je Palićko jezero bilo slano i iz njega se vadila so. Županijski lekar Janoš Gotfrid Libertraut je 1780. ukazao da, zbog visokog sadržaja soli, voda iz jezera može da ima lekoviti uticaj. Lekoviti uticaj palićke vode pominje se 1823., a već 1845. godine izgrađeno je Toplo kupatilo. Nakon toga građeni su i prvi hoteli, apartmani i letnjikovci. S kraja devetnaestog veka između Palića i Subotice saobraćao se tramvaj. Početak dvadesetog veka ubrzao je razvoj, kako Subotice, tako i Palića. U Subotici je izgrađena znamenita Gradska Kuća, a na Paliću Velika terasa, Ženski štrand i vodotoranj. Nakon završetka Prvog svetskog rata izgrađen je Veliki ( Muški ) štrand. Posle Drugog svetskog rata usledila u velika ulaganja u razvoj Palića. Podignuti su 1950. Letnja pozornica i Zoološki vrt. Šezdesetih godina kompeks je dobio terene za fudbal, odbojku, košarku i rukomet. Naredne decenije pristupilo se rešavanju problema koji je jezero opterećivalo još od devetnaestog veka. Zbog nekontrolisanog bujanja bilja došlo je do ogromnog zagađenja jezerske vode, i gotovo čitav živi svet je uginuo. Tokom 1971. godine jezero je isušeno, a potom je iz korita izvađen mulj. Nakon toga se započelo sa ponovnim punjenjem vode. Prva bušotina termomineralne vode iskopana je 1978., a Termalni bazen otvoren je 1984. godine. Početkom dvehiljaditih godina Palić je dobio još nekoliko modernih objekata, čime je povećana turistička ponuda ovog banjskog lečilišta i odmarališta.
Lekoviti faktori

palic lecenje

Palićko jezero, osim što ima turistički karakter, u sebi sadrži lekovite faktore. Jezerska voda je sumporovita, alkalna i murijatična. Temperatura palićke vode iznosi oko 25 stepeni celzijusa, a bogata je litijumom i rubidijumom. Na dnu jezera, u mulju, nalazi se stroncijum, zbog čega se ovo blato smatra za jedno od najlekovitijih u zemlji. Lečenje se sprovodi kupanjem u zagrejanoj vodi ( toplo kupatilo ), i oblaganjem zagrejanog blata ( blatno kupatilo ). Osim toga vrše se elektroterapija i masaža.

Indikacije za lečenje

U Banji Palić leče se :

  • Reumatizam
  • Išijas
  • Kožna oboljenja
  • Ginekološka oboljenja
  • Nervna oboljenja
  • Bolesti digestivnog trakta

Okolina Banje Palić i turistička ponuda

palic smestaj palic bazeni

Banja Palić je jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji. Gosti mogu da uživaju u brojnim pogodnostima koje se ovde nude. Na Palićkom jezeru nalaze se dva lepo uređena kupališta, na kojima su u ponudi vodeni sportovi. Letnja pozornica je jedinstvena znamenitost Palića. Ovde svake godine nastupaju umetnici iz zemlje i regiona. Ovde se održava i tradicionalni festival pesama i naroda Vojvodine. Osim toga, Palić poseduje i druge objekte kulture, Lovački muzej, Bačku galeriju slika… Zoološki vrt na Paliću je jedna od najvećih atrakcija. Otvoren je 1950. godine, a poseduje preko 65 vrsta životinja i preko 270 vrsta biljaka. Banja je od 1992. godine domaćin tradicionalnog Festivala Evropskog filma. Tokom septembra se održavaju Berberski dani, a svakog prvog maja se organizuje Palićko kulturno leto. U blizini Palića nalazi se grad Subotica. Ovo je grad jedinstven po arhitekturi, i jedan je od najlepših gradova u Srbiji. Obiluje znamenitostima koje ne smeju da se propuste. Osim toga, Subotica je idealna za noćni provod, šoping, ili uživanje u ukusnoj lokalnoj kuhinji. Banja Palić je jedna od najcenjenijih banja , a takođe i jedna od najrazvijenijih turističkih destinacija u Srbiji.