Goč

staza dobrih pogleda goc

Planina Goč je jedna od nižih planina u centalnoj Srbiji i pripada severnokopaoničkom vencu.
Nalazi se juzno od Zapadne Morave, iznad Vrnjačke Banje. Prostire se u pravcu zapad-istok dužine od oko 10 kilometara. Na istočnoj strani ova planina je pokrivena prelepim šumama, dok je se sa zapadne strane nalazi golet i kamenjar. Prema severu, planina Goč se naslanja na planinu Stolovi, a prema jugu se naslanja na planinski masiv Kopaonika. Goč pripada dvema opštinama, Kraljevu i Vrnjačkoj Banji. Najviši vrh Goča je Krnja jela ( 1127 m ), iza njega su vrhovi Brezjak ( 984 m ), Višnjica ( 801m ), Vis ( 786m ), i Čukar ( 684m ). Na Goču se nalazi izuzetan prirodni lokalitet, Mitrovo polje, čija je prosečna nadmorska visina oko 650 metara u dolini reke Rasine i 730 metara u padiniLjutkena.
Mitrovo polje se prostire na južnom delu Goča, tačnije na njegovim orgrancima Ljuktena, Željina i Vrhova, koji zatvaraju dolinu Rasine sa zapadne strane. Sa južne strane Mitrovo polje takodje ograničavaju obronci Željina, tj. Provaljeno guvno, Vranja stena i Vragolija. Sa istočne strane ovaj lokalitet izlazi na dolinu reke Rasine.

Površina šumarskog dela Goča obrasla je brojnim bukvama i jelama, a mogu se naći i gočki bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarske egzote. Početkom toplijih meseci, Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem. Površine ove predivne planine daju bogatu medonosnu ispašu za pčele, obzirom na to da postoji veliki broj voćnjaka sa različitim vrstama sadnica koji se nalaze na padinama ove planine.
Obzirom na veliki broj obeleženih pešačkih staza i bogatih planinskih izvora ova planina je idealna za uživanje u prirodi, duge šetnje, smučarsko trčanje, berbu šumskih plodova i bilja. Na planini se nalazi i veštačko jezero na mestu Gvodac. U njemu kupanje nije dozvoljeno ali je fantastična lokacija za organizovanje piknika. Gočki seljaci su poznati po uzgoju gočke pastrmke. Na licu mesta uz rostilj i sjajno okruženje možete uživati u prelepom obroku i prirodi. Sa snežnim pokrivačem od oko 50 centimetara tokom cele zime, postoji i solidan program za skijaše. U turističkom centru Dobre vode se nalaze dve skijaške staze. Jedna je namenjena za decu i početnike i ima dužinu 300 metara, dok je druga dužine 1400 metara. Gornji deo ove staze takodje mogu koristiti početnici, dok je donji deo strmiji i on je namenjen za skijaše rekreativce. Poseban doživljaj predstavlja noćno skijanje.
Goč je poznat i po interesantnom kulturno-istorijskom spomeniku, rimskom groblju. Na rimskom groblju su u srednem veku sahranjivani Sasi, nemački rudari koji su ovde vadili i topili rudu gvožđa u vreme dinastije Nemanjić. Nezaobilazni istorijski spomenici su i manastiri Drenča, Rudenica i Melentija, sagrađeni u moravskom stilu.

Još jedna lokacija u blizini ove planine je utvrđeni srednjevekovni grad Koznik koji se nalazi na visini od 922 metra. Koznikom je vladao Radič Postupović, a tvrđava se prvi put pominje u vreme Kneza Lazara u, Lazarevoj povelji u manastiru Lavra svetog Atanasija na Svetoj gori. U ovoj tvrđavi je despot Stefan Lazarević izdao dve povelje, kojima Radiču Postupoviću daje sva okolna sela i crkvu na reci Grabovniči. Turci vladaju tvrđavom vrlo kratko, nakon čega ona prelazi u ruke despota Đurđa Brankovića 1444. godine. Očuvani su zidovi sa jakim četvrtastim kulama, a u južnom delu, pod samim gradom ima i tragova podgrađa sa ostacima jedne kule. Koznik predstavlja tipičnu župsku tvrđavu nepravilne poligonalne osnove koja prati konfiguraciju terena.