Niš

gradovi srbije
Niš je grad smešten u jugoistočnoj Srbiji i sedište je Nišavskog okruga. Niš se prostire na površini od 597 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 260 000 stanovnika. Ovo je, po broju stanovnika, treći po veličini grad u Srbiji. Niš je jedan od najznačajnijih univerzitetskih, kulturnih i ekonomskih centara u Republici Srbiji.
Na području Niša preovladava umereno – kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura iznosi 11, 4 stepeni celzijusa. Najtopliji mesec je jul, a najhladniji januar.

nis niš smestajProstor na kome se nalazi Niš bio je naseljen još u vreme srednjeg paleolita. O tome svedoče brojni arheološki ostaci, pronađeni na lokalitetu Kremenac. Ime Niš najverovatnije potiče iz vremena kada su naseobinom vladali Kelti. Rimljani su Niš osvojili u prvom veku pre nove ere. Tokom rimskog perioda Niš je bio veoma značajan vojni i trgovinski centar, a u to vreme nosio je naziv Nais. U Naisu se, u sedmoj deceniji trećeg veka nove ere, rodio Konstantin Veliki, rimski car i osnivač Konstantinopolja. Nais je tokom petog veka bio meta čestih napada, zbog čega je neretko rušen i obnavljan. Sloveni su prvi put napali Nais u šestom veku.
Njihovi napadi doveli su do toga da je tokom sedmog veka većina romanskog stanovništva napustila grad. Sve do dvanaestog veka Niš je bio poprište borbi između Bugara i Vizantinaca, a potom Vizantinaca i Ugara. nis srbijaSrpski veliki župan Stefan Nemanja osvojio je Niš 1183. godine, a u njemu je 1189. godine dočekao nemačkog cara Fridriha Barbarosu, prilikom Barbarosinog odlaska u Krstaški rat. Ubrzo su gradom ponovo zavladali Vizantinci, a Srbi su ga povratili tek 1331. Kraj četrnaestog veka vodio je ka slomu srpske srednjevekovne države. Osmanlije su, testirajući snage kneza Lazara, 1386. godine izvršile napad na Niš i osvojile ga. U vreme despota Đurđa Brankovića Niš se ponovo našao u rukama Srba, a tokom Duge vojne kraj ovog grada se odigrala značajna bitka. Osmanlije su ponovo osvojile Niš 1448., i njime su vladale narednih 245 godina. Tokom Bečkog rata ( 1683 – 1699. ), austrijske snage teško su porazile Turke kod Niša, nakon čega njihova armija ulazi u grad. Ipak, do kraja rata, grad je ponovo dospeo u turske ruke. Oni su 1719. godine započeli gradnju niške tvrđave, na mestu antičke i srednjevekovne fortifikacije. Austrijanci ponovo zauzimaju Niš 1737., ali su se, kao i prethodni put, vrlo brzo iz njega povukli. Prvi srpski ustanak utkao je put oslobođenja Srbije. Bitka na Čegru zauvek će ostati uklesana u istoriji Niša. Tada su se sudarile snage srpskih ustanika predvođene Stevanom Sinđelićem, i nadmoćnije turske snage. U nemogućnosti da izdrži nalet Turaka, Stevan Sinđelić je pucao u magacin sa municijom, pri čemu je izginuo veliki broj vojnika. Nakon toga je izgrađena kula, u koju su uzidane glave srpskih vojnika izginulih na Čegru. niš srbija nis expresNiš je konačno oslobođen 1878. godine. Sanstefanskim sporazumom grad je zvanično pripojen Srbiji. Niš je u Kraljevini Srbiji sve više dobijao na značaju. Ovde je doneta odluka u ratu sa Bugarima 1885., primirje u Drugom balkanskom ratu je potpisano u Nišu, srpska vlada se pred Prvi svetski rat preselila u Niš, a u ovaj grad je stgao i telegram u kome se Srbija obaveštava da joj Austro – Ugarska objavljuje rat. Niš je tokom Prvog svetskog rata bio pod bugarskom okupacijom, a u vreme Drugog svetskog rata u njemu se nalazila nemačka komanda.
Tokom bombardovanja Srbije 1999. godine Niš je pretrpeo znatna razaranja, a stradao je i veliki broj građana. Rodni grad konstantina Velikog bio je 2013. Domaćin u obeležavanju 1 700 godina od izdavanja Milanskog edikta. Niš je poslednjih godina postao popularna turistička destinacija Srbije. Ovaj grad svake godine posećuje sve domaćih i stranih turista.

Turističke atrakcije u Nišu su :

  • nis srbijaNiška tvrđava smeštena je na desnoj obali reke Nišave, a od 1979. godine se smatra za kulturno dobro od velikog značaja. Niška tvrđava u sebi krije veoma dugu istoriju. Prvobitno utvrđenje izgrađeno je još u antičko vreme. Ovde se u trećem veku rodio rimski car Konstantin Veliki. Tokom desetog veka tvrđava je izgubila svoj antički izgled, a grad je u nekoliko navrata rušen i obnavljan. Turci nikada nisu obnavljali srednjevekovno utvrđenje, već su na njemu 1719. godine počeli ga grade novo. Poslednji put niška tvrđava je imala vojnu ulogu 1950. godine. Od tada ovo utvrđenje predstavlja samo kulturno – istorijsko nasleđe grada Niša.
  • čegar Čegar je brdo smešteno na 6 km severoistočno od Niša. Ovo je mesto na kome se 31. maja 1809. godine odigrala krvava bitka između srpskih ustanika i nadomćne turske vojske. Zbog nemogućnosti da zadrži tursko nadiranje, vojvoda Stevan Sinđelić pucao je u magacin sa municijom. Pri tome su izginuli srpski ustanici, ali i ogroman broj Turaka. Nakon bitke, Huršid paša je naredio zidanje Ćele kule. Na Čegru se nalazi spomenik u obliku kule, podignut 1927. godine, povodom pedesetogodišnice od oslobađanja Niša.
  • nisĆele kula je jedan od najznačajnijih i svakako najsuroviji spomenik iz Prvog srpskog ustanka. U bici na Čegru je, prema procenama, izginulo oko 10 000 turskih vojnika. Iz osvete, Huršid paša je naredio da se sa glava poginulih srpskih vojnika odere koža, da se glave napune slamom, a potom pošalju sultanu u Carigrad. Potom je naredio da se na istočnoj strani Niša izgradi kula od kamena, a da se preostale glave uzidaju u nju. U kulu su tada uzidane 952 lobanje, ali su one većinom krišom izvađene i sahranjene. Danas je u Ćele kuli preostalo 58 lobanja, a jedna od njih je izdvojena na pijedestalu. Za nju se pretpostavlja da je u pitanju glava Stevana Sinđelića.
  • nisLogor Crveni krst, ili Lager Niš, je nekadašnji koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata. Procenjuje se da je oko 30 000 ljudi prošlo kroz ovaj logor. Na lokaciji Bubanj ubijeno je 12 000 logoraša. Kompleks koncentracionog logora Crveni krst proglašen je 1979. godine za spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
  • nisMemorijalni park Bubanj čuva uspomenu na oko 12 000 logoraša ubijenih upravo na ovoj lokaciji. Bubanj se nalazi na svega dva kilometra od nekadašnjeg koncentracionog logora Crveni krst. Park se sastoji od pet kompozicija koje simbolizuju mašinu za ubijanje, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, a tri betonska obeliska simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama. Pesnice su simbol prkosa neprijatelju. Od 1979. godine ovaj kompleks se smatra za kulturno dobro od izuzetnog značaja.
  • Medijana je arheološki lokalitet smešten u istočnom delu Niša. Ovo je prvobitno bilo poljoprivredno gazdinstvo koje je služilo da hranom snadbeva grad Nais. U četvrtom veku Medijana postaje letnjikovac u kome je često boravio i rimski car Konstantin Veliki. Danas su očuvani ostaci carske palate, luksuzne vile sa podovima od mozaika, sakralni objekti, ekonomske zgrade, terme i drugo. Medijana je jedan od najočuvanijih i najznačajnijih antičkih lokaliteta u Srbiji.
  • nisOblačinsko jezero smešteno je na oko 20 km zapadno od Niša. Jezero ima okrugli oblik i prečnika je oko 1 km, a ime nosi po selu Oblačina. Nekada je ovo bilo omiljeno letovalište Nišlija, sve dok nije bilo potpuno zapušteno. Početkom ovog veka došlo je do čišćenja jezera i gradnje novih objekata, pa je ono ponovo sjajno mesto za odmor i rekreaciju.
  • Niška Banja je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih banja u Srbiji. Nalazi se na oko 10 km od Niša, a osim što služi kao lečilište, Niška Banja nudi sjajne uslove za odmor i uživanje.
  • Niš je grad koji svojim posetiocima nudi još mnogo toga. Ne propustite da uživate u kulinarskim specijalitetima, bogatom noćnom provodu i šopingu. Niš je idealan grad za uživanje i odmor.