Jošanička Banja

josanicka banja
Geografski položaj Jošaničke Banje

Jošanička Banja je gradsko naselje smešteno u opštini Raška, u Raškom okrugu. Leži na obroncima Kopaonika, na nadmorskoj visini od 550 metara, u dolini reke Jošanice i Samokovke. Prema poslednjem popisu u banji živi oko 1 150 stanovnika. Ono što okolinu Jošaničke Banje čini karakterističnom jeste „ Banjski borjak “, crni bor koji se prostire na površini od oko 30 hektara. Jošanička Banja se zbog nadmorske visine i konfiguracije terena ubraja među planinske banje. Okružuje je netaknuta priroda, brdoviti predeli i doline, zbog čega su leta sveža a zime hladne. Jošanička Banja leži na regionalnom putu Raška – Biljanovac – Jošanička Banja – Kopaonik – Brus, i na putu Jošanička Banja – Aleksandrovac. Takođe, u blizini se nalazi pruga koja povezuje Kraljevo sa Kosovskom Mitrovicom. Najveći grad u blizini banje je Kraljevo, na oko 75 km. Banja je od Beograda udaljena oko 245 km, a do nje se stiže auto – putem Beograd – Niš, uz odvajanje preko Kraljeva, ili magistralom Beograd – Kraljevo.
Istorija Jošaničke Banje

josanicka banja bazen

Kao i većina drugih banja u Srbiji, i Jošanička Banja je bila poznata još u osmansko vreme. Tokom četrnaestog veka koristili su je Turci, ali samo u higijenske svrhe. Za lečenje je počela da se koristi znatno kasnije. Osmanlije su najpre izgradile malo kupatilo, koje je u osamnaestom veku prošireno i uređeno. Kada je Jošanička Banja ušla u sastav moderne Srbije, započelo je preuređenje lečilišta. Knez Miloš Obrenović izdao je naređenje da se voda iz srpskih banja pošalje na ispitivanja u Beč. Voda iz Jošaničke Banje u Beč je stigla već 1834. godine, a rezultati su bili impresivni. O kvalitetu izvora svedoči i podatak da je knez sa svojom porodicim rado boravio u Jošaničkoj Banji. Reč hvale imao je i naš čuveni lekar i botaničar Josif Pančić, koji je Jošaničku Banju uporedio sa najboljim banjama u Evropi. Ipak, tek nakon Drugog svetskog rata započelo je intenzivnije ulaganje u razvoj banje, a proces potpune modernizacije nije dovršen ni do danas.
Lekoviti faktori u Jošaničkoj Banji

josanicka banja hotel smestaj

Jošanička Banja poseduje čak 13 izvora, od kojih su četiri punovodna sa protokom od 30 litara u sekundi. Voda u banji izvire iz stena, serpentina i trahita. Kroz Glavni izvor protiče 7 litara vode u sekundi, čija temperatura iznosi 78, 5 stepeni celzijusa. Ovaj izvor je radioaktivan i ima 11 MJ. Na Luškom potoku se nalazi izvor hladne vode sa protokom od oko 0, 08 litara u sekundi, a ono što ovaj izvor čini jedinstvenim jeste što voda ima ukus gvožđa. Vode u Jošaničkoj Banji pripadaju grupi hipotermi, a u sebi poseduju natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate I fluor. Tokom lečenja koriste se pijenjem I u kombinaciji sa hidro – kinezi terapijom I medikamentima. U Jošaničkoj Banji koristi se kupatilo sa 12 kada, a takođe, lečenje se sprovodi u zdravstvenoj stanici. Još jedan lekoviti factor ovog lečilišta jeste veliki broj biljnih vrsta, od kojih se naročito izdvajaju gljive.
Indikacije za lečenje

mineralni izvori lekovita voda

U Jošaničkoj Banji se leče :

  • Degenerativna oboljenja
  • Reumatska oboljenja
  • Stanja nakon povreda I korektivnih operativnih zahvata
  • Oboljenja mišića
  • Lumbago i išijas
  • Ginekološke bolesti
  • Gastritis
  • Ekcem i psorijaza

Okolina Jošaničke Banje i turistička ponuda

akva park draguljica

Jošanička Banja smeštena je u jedinstvenom prirodnom okruženju. Za sve ljubitelje prirode ovo je raj na zemlji. Glavna turistička atrakcija ovog kraja je svakako planina Kopaonik. Ovde posetioci mogu da uživaju u velikom broju aktivnosti, a takođe mogu da se opuste u nekom od brojnih kafića, restorana I noćnih klubova. U Jošaničkoj Banji neizostavni su park vrele vode I Akva park, smešten na samom ulazu u Nacionalni park. Gosti mogu da se opuste u bazenu ili đakuziju, ili da uživaju u kafe baru. U blizini banje nalaze se i brojni kulturno – istorijski spomenici. Tu su utvrđenja Brvenik i Maglič, kao i srednjevekovni manastiri Gradac, Studenica, Žiča, Sopoćani i Đurđevi Stupovi. Takođe, nedaleko od Jošaničke Banje nalaze se Mataruška i Bogutovačka Banja.