Beograd

Beograd Srbija Belgrade Serb

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije. Nalazi se na ušću Save u Dunav, priklješten između Vojvodine i centralne Srbije, odnosno između Panonske nizije i Balkanskog poluostrva.
Beograd se prostire na površini od 359, 96 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 1 200 000 stanovnika. Kada se uzme u obzir aglomeracija ovaj broj raste na preko 1 650 000 stanovnika. Beograd je politički, ekonomski, kulturni i turistički centar Srbije.

Na području Beograda preovladava umereno – kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura iznosi 12, 3 stepeni celzijusa. Najtopliji mesec je jul, a najhladniji januar. Beograd godišnje ima oko 2 025 sunčanih sati.
Beograd Srbija Belgrade

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Prostor na kome leži grad bio je naseljen još u vreme praistorije. U okolini grada pronađeni su ostaci veoma napredne Vinčanske kulture, kao i brojnih drugih. U trećem veku pre nove ere ovo područje naseljavali su Kelti, a tokom istog veka ono dolazi u ruke Rimljana. Tada se formira naselje Singidunum. Nakon što je došlo do podele Rimskog Carstva, Beograd ostaje u rukama istočnog cara. Rani srednji vek Beogradu je doneo brojna iskušenja i stradanja. Ovaj grad osvajali su Huni, Sarmati, Ostrogoti i Avari. Dolazak Slovena doveo je i do prvog pominjanja imena Beograd. Potom su se u narednim vekovima oko Beograda borili Vizantinci, Mađari i Bugari. Beograd po prvi put postaje srpski grad tokom vladavine srpskog kralja Stefana Dragutina, 1284. godine. Ubrzo je međutim bio vraćen u ruke Ugara. Despot Stefan Lazarević je na poklon od ugarskog kralja Žigmunda dobio razrušeni i zapušteni Beograd. On ga 1405. godine proglašava svojom prestonicom, i počinje velike radove na njegovoj obnovi. Beograd Srbija BelgradeBeograd je vrlo brzo oživeo i postao jedan od najznačajnijih centara trgovine. Nakon smrti despota Stefana, grad je ponovo vraćen Ugarima. Beograd je postao simbol odbrane od turskog širenja ka unutrašnjosti Evrope. Jedna od najčuvenijih bitaka za Beograd odigrala se tokom 1456. godine, kada je daleko slabija hrišćanska vojska, predvođena Sibinjanin Jankom, uspela da zadrži nadmoćne osmanske snage. U turske ruke grad dolazi 1521. godine, kada ga je osvojio osmanski sultan Sulejman I.
Ubrzo je Beograd dobijao novi izgled, a njegov značaj je i dalje rastao. U narednim vekovima Beograd je često stradao u Austrijsko – turskim ratovima. Tokom Bečkog rata 1683 – 1699. godine, u Beogradu se okupilo srpsko plemstvo na čelu sa patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem. Tada su od austrijskog cara Leopolda I tražene Privilegije, odnosno zaštita za srpski narod. Beograd je i dalje bio poprište sukoba dve Carevine. Tokom Prvog srpskog ustanka, jedan od glavnih ciljeva ustanika bilo je oslobođenje Beograda. Grad ponovo postaje srpski početkom 1807. Uspeh Drugog srpskog ustanka doveo je do toga da su Srbi držali sve varoši po Srbiji, ali da su u tvrđavama i dalje bile smeštene turske vojne posade. Takav slučaj je bio i sa Beogradom. Događaj kod Čukur česme iz 1862. godine ubrzao je tursko povlačenje iz Srbije. Beogradska tvđava, zajedno sa ostalim, svečano je predata Srbima 1867. godine. Ovim činom Beograd je konačno potpuno oslobođen od Turaka. Prvi svetski rat Beogradu je doneo prva razaranja u dvadesetom veku. Nakon rata srpska prestonica dobija novu funkciju, postaje glavni grad novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Jugoslavija je u Drugi svetski rat ušla 6. aprila 1941. godine, kada su nemačke vazduhoplovne snage sravnile veći deo Beograda. Beograd Srbija BelgradeTokom rata u gradu se nalazilo nekoliko logora u kojima je stradao veliki broj Srba, Jevreja i Roma. Ni saveznici nisu imali milosti prema Beogradu. Oni su ga bombardovali tokom 1944. Borbe za oslobođenje Beograda započele su početkom oktobra 1944., a grad je konačno oslobođen 20. oktobra iste godine. Nakon rata Beograd postaje prestonica nove Jugoslavije. Grad se ubrzano širio i počeo da poprima moderan izgled. Tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, grad je doživeo značajnu štetu. Ovo je bilo poslednje u nizu razaranja Beograda. Danas je ovo moderan grad, centar srpske politike, ekonomije, kulture i turizma. Svake godine Beograd posećuju desetine hiljada turista, a broj se svake godine povećava. Beograd je pre nekoliko godina proglašen za najbolju turističku desinaciju u Evropi.
Turističke atrakcije u Beogradu su :

 • Beograd Srbija BelgradeKalemegdan, odnosno Beogradska tvrđava, je jedan od najvećih simbola srpske prestonice. Beograd je grad sa izuzetno dugom istorijom, a tvrđava je živi svedok te istorije. Beogradska tvrđava u sebi sadrži ostatke brojnih naroda koji su Beogradom vladali. Kalemegdan kao celinu čine Gornji grad, Donji grad i park Kalemegdan. Gornji grad čine Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar i spomenik Pobednik. Donji grad čine Kula Nebojša, Amam, Kapija Karla VII. U parku Kalemegdan nalaze se biste značajnih ličnosti iz srpske istorije, nauke i kulture. Poseta beogradskoj tvrđavi ne može da prođe bez odlaska u Zoološki vrt, u kome se nalazi veliki broj retkih životinja. Tu su i brojna igrališta, šetalište, kao i popularni kafići i restoran. Beogradska tvrđava je jedno od najpopularnijih mesta u gradu.
 • Beograd Srbija BelgradeKnez Mihailova ulica je glavna gradska ulica. Ovu centralnu gradsku ulicu krasi jedinstvena arhitektura, veliki broj radnji i kafića. Glavno gradsko šetalište na svom kraju vodi ka Kalemegdanu, slavnom gradskom utvrđenju. Ulica je ime dobila po knezu Mihailu Obrenoviću, jednom od najznačajnijih vladara u istroji srpskog naroda.
 • Beograd Srbija BelgradeSkadarlija, laskavo nazvana Boemska četvrt, je jedna od najlepših i najpopularnijih lokacija u Beogradu. Ovaj kompleks obuhvata Skadarsku ulicu od Bulevara despota Stefana do Dušanove, Zetsku, Siminu, Gospodar Jevremovu i Ulicu Strahinjića bana od ugla Francuske do Skadarske. Nekada je Skadarlija bila popularno okupljalište viđenijih ličnosti među Srbima, poznatim po boemskim sklonostima. Danas je Skadarlija poznata po bogatom noćnom životu i zabavi.
 • Hram Svetog Save je nezaobilazni simbol Beograda. Plan o izgradnji hrama izvršen je još početkom dvadesetog veka, ali su radovi započeli tek 1935. godine. Nedugo potom izgradnja je zaustavljena, a nastavljena je tek 1985. Hram Svetog Save smešten je u lepo uređenom parku, tik do Narodne biblioteke Srbije, na mestu za koje se nekada pretpostavljalo da su na njemu spaljene mošti Svetog Save. Poslednjih godina intenzivirani su radovi, ali je teško zaključiti kada će Hram Svetog Save biti potpuno završen.
 • Beograd Srbija BelgradeCrkva Svetog Marka izgrađena je u periodu od 1931. do 1940. godine, na mestu stare crkve iz 1835. godine. Izgled crkve Svetog Marka rađen je po uzoru na manastir Gračanica, a sama unutrašnjost crkve nije dekorisana freskama. U crkvi se nalazi sarkofag sa moštima srpskog cara Dušana, a u zdanju počivaju i ostaci srpskog patrijarha Germana, kao i tela poslednjih Obrenovića, kralja Aleksandra i kraljice Drage.
 • Saborna crkva posvećena je Svetom Arhangelu Mihailu, i ima status spomenika kulture od posebnog značaja. Gradnja Saborne crkve započela je 1837. godine, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, na mestu na kome se nekada nalazila kamena crkva Svetih Arhistratiga. Gradnja crkve završena je u roku od tri godine. Danas se u ovom zdanju nalaze mošti Svetog kneza Stefana Štiljanovića, deo moštiju Svetog kneza Lazara i čestice moštiju Svetog Jovana Šangajskog. Takođe, u Sabornoj crkvi su sahranjeni knezovi Miloš i Mihailo Obrenović, mitropolit Inokentije, i patrijarsi Gavrilo i Vikentije. U crkvenoj porti nalaze se grobovi Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića. Saborna crkva u Beogradu je jedna od najznačajnijih verskih građevina u Srbiji.
 • Beograd Srbija BelgradeDvorski kompeksi u Beogradu zauzimaju posebno mesto u istoriji ovog grada. Prvi dvorski kompleks sačinjavaju Stari i Novi dvor. Stari dvor građen je u periodu od 1882. do 1884. godine, u vreme kada se Milan Obrenović krunisao titulom kralja Srbije. Od 1903. do 1914. u Starom dvoru se nalazila rezidencija dinastije Karađorđević, a od dvadesetih godina zdanje je imalo višestruku namenu. Danas se u Starom dvoru nalaze kabinet gradonačelnika i Skupština grada Beograda. Novi dvor građen je u periodu od 1911. do 1922. godine, i bio je zvanična rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića. Postoje tvrdnje da je kralj Petar I naredio gradnju Novog dvora jer nije mogao da podnese da boravi na mestu gde su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Od 1934. godine u Novom dvoru se nalazio Muzej kneza Pavla. Danas se u Novom dvoru nalazi rezidencija predsednika Republike Srbije. Dvorski komleks na Dedinju sastoji se od Kraljevskog i Belog dvora. Kraljevski dvor izgrađen je 1929. godine, a Beli dvor je građen od 1934. do 1937. godine. Danas u ovom kompleksu boravi porodica Karađorđević.
 • Beograd Srbija BelgradeGardoš je najpoznatiji simbol beogradske opštine Zemun. Ovo gradsko naselje, smešteno na istoimenom brdu, na čijem vrhu stoji kula, zauzima posebno mesto u istoriji Zemuna. Kula Gradoš, odnosno Milenijumska kula, izgrađena je 1896. godine, na temeljima srednjevekovnog utvrđenja. Jedna je od četiri kule koje su obeležavale granice nekadašnje Austro – Ugarske monarhije. Danas se na Gardošu, u jedinstvenom ambijentu sa pogledom na Zemun, održavaju brojne manifestacije.
 • Beograd Srbija BelgradeAda Ciganlija je čuveno beogradsko poluostrvo, odmaralište i kupalište. Smeštena je na oko 4 km od centra grada, i omiljeno je mesto brojnih Beograđana. Ada Ciganlija nosi laskavi naziv Beogradsko more, a pored toga što je idealna za osveženje u letnjim mesecima, Ada je preplavljena kafićima.
 • Beograd Srbija BelgradePlanina Avala je nezaobilazna atrakcija grada Beograda. Ovo zaštićeno prirodno dobro zauzima površinu od 489 hektara, i jedno je od omiljenih izletišta Beograđana. Na Avali se nalazi Avalski toranj, jedan od zaštitnih simbola Beograda. Avalski toranj izgrađen je 1965. Godine, i bio je najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji. Tokom bombardovanja Srbije 1999. toranj je srušen, a novi je otvoren 2010. godine. Sa vrha tornja se pruža spektakularan pogled. Na vrhu Avale nalazi se Spomenik Neznanom junaku. Reč je o mauzoleju podignutom u čast poginulih u Prvom svetskom ratu. U blizini spomenika nalazio se grob neznanom vojniku, a na mestu gde se danas nalazi ovo zdanje nekada se nalazio srednjevekovni grad Žrnov. Tvorac Spomenika Neznanom junaku bio je vajar Ivan Meštrović, a inicijativa za gradnju potekla je od strane jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića. U podnožju Avale nalazi se Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, posvećen članovima sovjetske vojne delegacije koja je stradala 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu. Osim spomenika, Avala nudi još mnogo toga. Ovo je jedinstvena oaza mira okružena predivnom prirodom.
 • Beograd Srbija BelgradeKuća cveća izgrađena je 1975. godine, i prvobitno je služila kao zimska bašta ukojoj je radio i odmarao se Josip Broz. U Kući cveća je, po ličnoj želji, 1980. godine sahranjen Broz, a 2013. godine je, pored njega, sahranjena i njegova žena, Jovanka Broz.
 • Narodno pozorište je izgrađeno po nalogu kneza Mihaila Obrenovića 1869. godine. Sam knez nije doživeo otvaranje pozorišta, a ono je ubrzo postala jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji. Narodno pozorište građeno je po ugledu na Milansku skalu.
 • Stadioni Partizana i Crvene zvezde su nezaobilazne atrakcije za sve ljubitelje fudbala. Stadion Partizana otvoren je 1949. godine, a na njemu svoje utakmice igra Fudbalski klub Partizan. Stadion Crvene zvezde, popularno nazvan Marakana, otvoren je 1963. godine. Na njemu svoje utakmice igra nekadašnji evropski i svetski prvak Fudbalski klub Crvena zvezda.
 • Beograd je grad vrhunske zabave. Svi koji posete srpsku prestonicu mogu da uživaju u noćnom provodu. Beograd je grad kafana, noćnih klubova, splavova, a na ovakav vid zabave retko ko je imun. Ne samo to, nemoguće je nabrojati šta sve Beograd ima da ponudi. Ovo je grad sa brojnim kulturno – istorijskim spomenicima i jedinstvenim arhitektonskim zdanjima. Za Beograd se često kaže da je u isto vreme i najlepši i najružniji grad. Može se reći da je ovo grad koji živi neprestano i bez pravila.