Reljef Srbije

reljef
Reljef Srbije sačinjavaju tri geografske celine. To su Panonska nizija, potom brdoviti predeli s nižim planinama i nizijama, i planinsko – kotlinska područja.
Panonska nizija zauzima 29 procenata teritorije Srbije, odnosno područje Autonomne Pokrajine Vojvodina. Na ovom podneblju preovladavaju ravnice sa rečnim tokovima, kao i dva planinska uzvišenja, Fruška Gora i Vršačke planine.
Brdoviti predeli sa nižim planinama i nizijama zauzimaju prostor južno od Save i Dunava. Nadmorska visina na ovom području varira od 500 do 1 000 metara. Ovakav reljef obuhvata oko dve trećine teritorije Srbije.

reljef srbija
Oko desetinu teritorije Srbije čine područja sa nadmorskim visinama od preko 1 000 metara. Reč je o masivima smeštenim južno od reka Zapadna Morava i Nišava.
Reke u Srbiji u većem delu pripadaju Crnomorskom, odnosno Dunavskom slivu. Reke sa prostora Metohije deo su Jadranskog sliva, dok one na jugoistoku pripadaju Egejskom slivu. Plovne reke u Srbiji su Dunav (588 km), Sava (206 km), Tisa (168 km), i delom Velika Morava (185 km). Druge veće reke u Srbiji su Zapadna Morava, Južna Morava, Ibar, Drina i Timok. Većih prirodnih jezera u Srbiji nema, već su ona nastala pregrađivanjem rečnih korita. Najveća jezera su Đerdapsko jezero, Vlasinsko jezero, Zvorničko jezero, Perućac, Palić i Belo jezero. U Srbiji se nalazi najveći i najduži kanjon u Evropi, Đerdap.
Srbija poseduje pet Nacionalnih parkova. To su Nacionalni park Đerdap, Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Tara, Nacionalni park Šar – planina i Nacionalni park Fruška Gora.