Golija

golija mapa smestaj
Golija je planina smeštena u jugozapadnom delu Srbije, zapadno od Raške. Prostire se na površini od 75 138 hektara, na području pet opština. To su Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica. Planina je dugačka 30 kilometara, a karakteristična je po izgledu koje ima oblik slova S. Ime je dobila zbog svoje veličine, odnosno zbog svoje golemosti. Golija pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sistema. Pruža se u pravcu zapad – istok, u zapadnom delu se izvija prema jugu, a u istočnom prema severu. Najviši vrh Golije je Jankov kamen ( 1 833 m ), a drugi značajni vrhovi su Bojovo brdo ( 1 748 m ), Pašina česma ( 1 725 m ), Radulovac ( 1 725 m ), Odvraćenica ( 1 674 m ), Tičar ( 1 492 m ) … Golija je smeštena između reka Ibra, Moravice i srednjeg toka Studenice, kao i planina Radočela i Peštera. Golija je na severu, severoistoku i istoku obrasla bukovom šumom. Pored bukve, postoje značajna prostranstva hrasta, bukovo – jelovih i bukovo – smrčevih šuma. Planina Golija je proglašena Parkom prirode I kategorije i Rezervatom biosfere Golija – Studenica. Od 2001 . godine nalazi se na UNESCO – voj listi, kao jedini rezervat biosfere u Srbiji.
Golija je jedna od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Takođe, Golija je planina sa najviše snežnih padavina. Na njoj se sneg zadržava dugo, zime su hladne, a leta sveža. Pored velikog broja šuma, planinu odlikuje i veliki broj izvora čiste i zdrave vode. Brojni potoci i su bogate raznovrsnom ribom, kao što su potočna pastrmka, jošanka … Na Goliji se nalaze izvorišta Moravice i Studenice.

U rano proleće Golija je ispunjena lekovitim biljem. Ovde raste preko 100 vrsta lekovitog bilja. Na Goliji je zabeleženo 1 091 vrsta živog sveta, 117 vrsta algi, 40 vrsta mahovina, 7 vrsta lišajeva i 75 vrsta gljiva. Takođe, ovde živi veliki broj vukova, lisica, divljih svinja, medveda, jazavaca, jelena, zečeva … Takođe, na Goliji boravi 95 vrsta ptica, što ovu planinu čini jednim od najznačajnijih planinskih ornitoloških centara u Evropi. Jedna od tradicionalnih manifestacija na Goliji je hajka na vuka. Pored toga, ovde su naročito razvijeni lov i ribolov. Jezero Tičar je omiljeno mesto ribolovcima. Ono je smešteno na nadmorskoj visini od 1 500 metara, na Dajićkom brdu. Jezero Nebeska suza nalazi se na Okruglici, a nastalo je nakon što je zemljotres pogodio Rumuniju. Na reci Izubri nalaze se predivni vodopadi.
golija smestaj apartmani hoteli privatni smestaj sobe

Planina Golija je idealna za sve ljubitelje prirode. Ovde se okuplja veliki broj planinara i avanturista. Osim toga, ovde se održava i veliki broj kulturnih manifestacija. Najpoznatiji su Dani kraljice Jelene, koji se održavaju u manastiru Gradac. Tu su i Raške duhovne svečanosti, kao i manifestacija Regata „ Tvrđava “.
Golija je pogodna i za zimske sportove. Sneg se na ovoj planini zadržava gotovo pet meseci, a njegova uobičajena visina iznosi cm. Sportska mesta na Goliji su Odvraćenica, Česta vrela, Šemeretovica, Ljute livade, Biser voda, Radočelo, Brusnik, Rudno … Skijalište Odvraćenica je smešteno na nadmorskoj visini od 1 744 metara. Ona je okružena vrhovima Kula i Crni vrh, na kojima je omogućeno alpsko skijanje. Ljubiteljima skijanja su na raspolaganju pet žica, kao i sedam staza. Njihova dužina kreće se od 450 m do 1 200 metara. Za rekreativce je idealna staza zdravlja. Staza je obeležena, dužine je 9 km, i vodi do vrha Jankov kamen. Osim toga, Golija sa svojom okolinom ima veliki broj biciklističkih staza. Njihova ukupna dužina u Turističkoj regiji Zapadna Srbija iznosi oko 400 km.
Na Goliji i u njenoj neposrednoj okolini nalazi se veliki broj kulturno – istorijskih spomenika. Gradački krst je jedan od simbola Golije. Na ovom krstu upisani u ranohrišćanski simboli. U selu Kumanica, na oko 16 km od Ivanjice, nalazi se stari kameni most preko reke Moravice. U tradiciji je poznat pod imenom Rimski most, mada je nemoguće utvrditi ko ga je i kada podigao. Manastir Pridvorica nalazi se na 28 km jugoistočno od Ivanjice. Pripada srednjevekovnoj raškoj školi, a pominje se još u Nemanjinoj povelji manastiru Studenica. Isposnica Svetog Save je ozidani pećinski kompleks na liticama planine Radočelo. Nalazi se iznad puta Ušće – Ivanjica, na 12 km od manastira Studenica. Nema pouzdanih podataka o gradnji Isposnice, ali se zna da je ovde neko vreme proveo i Sveti Sava. Manastir Studenica je zadužbina Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić. Izgrađen je 1190 . godine, a u njemu se i danas nalaze mošti Simeona Nemanje, Svetog Simona ( Stefana Prvovenčanog ) i Svete Anastazije. Manastir Gradac se nalazi na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu Golije. Ovo je zadužbina kraljice Jelene Anžujske, a građen je u stilu raške škole. U okolini se nalaze i druge kulturno – istorijske znamenitosti. U Ivanjici i njenoj okolini se nalazi veliki broj spomenika, kao što su : manastir Svetih Arhangela, crkva Svetih cara Konstantina i carice Jelene, crkva Svetog Nikole, crkva Prilike, kameni most u Ivanjici, Kušića han, Jeremića kuća, Stara čaršija, spomenik Đeneralu Dragoljubu Mihailoviću, Hadži Prodanova pećina …

Zbog jedinstvene i netaknute prirode, bogatog turističkog sadržaja, kao i velikog broja kulturno – istorijskih spomenika, Golija je jedna od najboljih destinacija u Srbiji. Ljubazni domaćini omogućiće savršen boravak i uživanje, uz veliki broj aktivnosti. Golija svojim posetiocima nudi mnogo mogućnosti, od divlje i neukroćene prirode, rekreacije i sporta, pa do vraćanja u davnu prošlost srpske istorije. Golija je zaista jedinstvena i neponovljiva.