Sijarinska Banja

sijarinska banja mapa
Geografski položaj

Sijarinska Banja nalazi se u južnom delu Srbije, u slivu reke Jablanice. Sijarinska Banja je gradsko naselje u opštini Medveđa, u Jablaničkom okrugu. U njoj živi oko 600 stanovnika. Banja leži u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520 metara. Planinsko okruženje ispunjeno je hrastovim i bukovim šumama, što banju štiti od snažnijih vetrova. Na području Sijarinske Banje preovladava subplaninska klima, sa toplim letima i retkim padavinama. Izuzetan kvalitet vazduha ovu banju stavlja na listu vazdušnih lečilišta. Sijarinska Banja nalazi se na deset kilometara od Medveđe, a Leskovac je udaljen oko 50 km. Do nje se može stići auto – putem Beograd – Niš – Leskovac, a zatim regionalnim putem Leskovac – Priština.
Istorija

sijarinska banja bazeni

Područje na kome se danas nalazi Sijarinska Banja bilo je naseljeno još u vreme antike. Ovde su živeli Iliri, Tračani, Dardanci, Tribali … Kada su na Balkan stigli Rimljani, započelo se sa prvim uređenjem banjskih lečilišta. Pouzdano se može reći da je Sijarinska Banja bila aktivna, naročito kada se u obzir uzme da se u blizini nalazio rimski kaštel. Brojni putevi vodili su ovim područjem, pa je banja bila idealna, ne samo za lečenje, već i za odmor. U blizini banje nalazio se čuveni grad Justiniana Prima, odnosno Caričin Grad, koji je podigao vizantijski car Justinijan I. Ovaj znameniti vladar rodio se u okolini ovog grada. Sudbina Caričinog Grada do danas u sebi krije brojne tajne, a najveća je zašto je njegova istorija trajala svega osamdeset godina. Sijarinska Banja bila je aktivna i tokom srpske srednjevekovne države, mada srpski vladari nisu mnogo ulagali u održavanje lečilišta. Nakon osmanske okupacije banja je bila zapuštena. Ipak, ovakvo stanje nije dugo trajalo. Ubrzo je Sijarinska Banja bila ne samo aktivna, već i nadaleko poznata. Tokom devetnaestog veka ovde su se nalazila dva kupatila, jedno za muškarce, a drugo za žene. Nakon Srpsko – turskih ratova 1875 – 1878., ovo lečilište ulazi u sastav mlade srpske države. Sijarinska Banja bila je prilično zapuštena, a kako je bilo potrebno pronaći adekvatno mesto za lečenje vojnika i oficira, pristupilo se njenoj obnovi. Krajem veka banja je imala kupatilo sa dva bazena. Početkom dvadesetog veka izgrađeni su prvi ugostiteljski objekti. Tokom Prvog svetskog rata ovde su bili stacionirani Bugari, koji su podigli baraku sa dva bazena. Nakon rata nastavljena je modernizacija. Banja je autobuskim prevozom povezana sa Leskovcem, a potom je izgrađeno Kupatilo II. Dalja kaptacija izvora izvršena je tokom 1936. godine.nakon Drugog svetskog rata otvoreni su i drugi izvori, a izvršena je obnova starih. Nova kupališta su otvorena, a nicali su i ugostiteljski objekti. Danas je Sijarinska Banja sve popularnija, u rad se puštaju novi objekti, a prateći sadržaj je sve bogatiji.
Lekoviti faktori u Sijarinskoj Banji

 lekoviti izvori u srbijiSijarinska Banja poseduje 26 izvora, a čak 18 se primenjuje u lečenju. U Donjoj Banji nalaze se : Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali Gejzir, Gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj i Hisar. U Gornjoj Banji nalaze se : Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik, tri izvora u Blatištu, Kiseljak i bušotina B – 4. Vode u Sijarinskoj Banji se razlikuju po hemijskom sastavu. mineralni izvori srbijaOne su alkalne, kisele, gvožđevite, a temperatura im se kreće od 68 – 76 stepeni celzijusa. U lečenju, mogu se primenjivati kupanjem, pijenjem i inhaliranjem. Pored vode, pri lečenju se koristi i lekovito blato. Sijarinska Banja poseduje pet bazena za kupanje, 15 kada, tri blatna jezera i plivački bazen sa mineralnom vodom. Terapija se vrši u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju.
Indikacije za lečenje

vremenska prognoza

U Sijarinskoj Banji se leče :

• Oboljenja koštano – mišićnog sistema
• Razne vrste reumatizma
• Artroze
• Spondiloze
• Stanja posle povreda
• Išijas i lumbago
• Stomačna oboljenja i bolesti creva
• Bolesti bubrega i mokraćnih kanala
• Stanja posle razbijanja ili hiruškog uklanjanja kamena
• Upale mokraćnih puteva
• Bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa
• Rekovalescencija posle preležane žutice
• Ginekološka oboljenja
• Plućne bolesti
• Neuroze i psihička iscrpljenost
• Šećerna bolest
• Konjuktivitis

Okolina Sijarinske Banje i turistička ponuda

banje srbijeJedna od najvećih atrakcija Sijarinske Banje jesu banjski gejziri. Ovaj jedinstveni fenomen pojavio se tokom bušenja 1954. godine na levoj obali Banjske reke. Vodeni stub izdiže se 8 metara, a njegova temperatura iznosi 71 stepen celzijusa. Mali gejzir karakterističan je po pulsiranju vode u vremenskim razmacima od 12 – 17 minuta. Sijarinska Banja nudi veliki izbor rekreativnih aktivnosti. Tu su tereni za košarku, mali fudbal i odbojku na pesku. U blizini je i sportska hala, veoma lepo uređena. Ljubitelji prirode ne smeju da propuste predivnu Jablaničku klisuru, duboku čak 900 metara. Od kulturno – istorijskih spomenika ističu se stara crkva u banji, kao i lokalitet Justiniana Prima. Ovde se najverovatnije rodio vizantijski car Justinijan I, koji je i podigao grad. Do danas je istraženo svega 60 posto lokaliteta. U blizini Sijarinske Banje je grad Vranje, jedinstven po bogatoj arhitekturi, poznatim umetnicima, i srednjevekovnim lokalitetima. Sijarinska Banja nudi još mnogo toga. Poslednjih godina se mnogo učinilo na jačanju turističke ponude, sa veoma bogatim pratećim sadržajem.