Slapovi sopotnice

vodopadi srbije

Sopotnica je naselje o opštini Prijepolje, u Zlatiborskom okrugu. Nalazi se na 17 km od Prijepolja, na putu ka Bijelom Polju. Selo Sopotnica je zabačeno i minijaturno selo, koje privlači veliki broj ljudi. razlog za to nalazi se u čuvenim slapovima reke Sopotnice.

Selo je smešteno na padinama planine Jadovnik, između reka Mileševke i Lima. Sam naziv Sopotnica vezuje se za sopot vode, označava vodu koja sopoće, huči. Do ovog sela stiže se makadamom koji se probija kroz guste bukove i hrastove šume. Do samih vodopada može se doći samo peške, kamenitim markiranim putićima.

Spomenik prirode obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora koji formiraju tokove. Ono što karakteriše reku Sopotnicu jeste velika visinska razlika između ušća na 465 metara nadmorske visine, i najvišeg izvora na 1 150 metara nadmorske visine. Morfo – hidrološke vrednosti predstavljaju četiri kraška vrela, više izvora i sedam bigrenih terasa preko kojih otiču vrelski vodotoci gradeći živopisne vodopade i slapove.

Bigar je nastao od izvorskih sedimenata oko gornjeg toka reke Sopotnice i prostire se od najviših vrela ispod krečnjačkog odseka Podstijenja na 1 120 metara nadmorske visine, pa sve do poslednjeg vodopada na 850 metara nadmorske visine. Ovo je bigar sa najvećim visinskim rasprostinjanjem u Srbiji od 270 metara. Akumulirane naslage bigra čini sedam nivoa zaravnjanih lepezastih kaskada, različitih dimenzija i izraženosti. Osnovna vrednost jesu brojni vodopadi na ivicama bigrenih terasa. Najatraktivniji vodopada je „ Veliki vodopad “, visok čak 20 metara. Harmoničnom ambijentu doprinose olistale krošnje, obilje mahovine, kao i stene.

serbia

Sopotnicu ne čine samo njeni vodopadi. Biosfera Sopotnice obuhvata 62 vrste, od čega 10 jetrenjača i 50 vrste mahovine. Ovo je izuzetno visok diverzitet za ovako malo područje.

Obilazak sopotnice podrazumeva i posetu kulturno – istorijskim spomenicima, kojih ovde ima u izobilju.

Manastir Mileševa nalazi se na 6 km od Prijepolja, na reci Mileševci. Ovo srednjevekovno zdanje podigao je srpski kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini trinaestog veka. Mileševa je grobno mesto ovog vladara. Do 1594 . godine ovde su se nalazile mošti Svetog Save, koje su prebačene u Beograd i spaljene. U Mileševi se Tvrtko I Kotromanić 1377 . godine proglasio za kralja Srbije. Posebnu znamenitost Mileševe predstavlja freska Belog Anđela.

Manastir Kumanica nalazi se između Prijepolja i Bijelog Polja, u selu Vrbnica, u dolini reke Lim. Manastir se prvi put pominje 1514 . godine, ali je arheološkim istraživanjim utvrđeno da potiče s kraja trinaestog veka. U manastiru se čuvaju mošti Svetog Grigorija Kumaničkog. Tokom 2000 . godine izvršena je rekonstrukcija i obnova zdanja. Ovo je veoma cenjen manastir, kako među pravoslavcima, tako i među pripadnicima ostalih veroispovesti.

Manastir Davidovica se nalazi nedaleko od Brodareva, pokraj reke Lim. Ovo je zadužbina Dmitra Nemanjića, najmlađeg sina Vukana Nemanjića. Manastir je izgrađen 1281 . ili 1282 . godine. Crkva je posvećena prazniku Bogojavljenje. Krajem sedamnaestog veka manastir je srušen, i u takvom stanju se nalazio sve do 1998 . godine. Tada je izvršena obnova manastirske crkve.

U selu Sopotnica je turizam veoma razvijen. Nekoliko domaćinstava nudi smeštaj i hranu. Ovaj kraj je veoma poznat po kruškama od kojih se dobija odlična rakija ili spravlja voćni sirup „ site “. Takođe, planinari mogu da uživaju na 53 km dugim planinarskim stazama. Ljubitelji biciklizma mogu da se upute na neku od brojnih biciklističkih staza. Njihova ukupna dužina iznosi 40 km. Pokraj starih vodenica nalaze se lepo uređena izletišta. Na ulazu u zaštićeno područje nalazi se planinarski dom.

Slapovi Sopotnice, kao i okolina, čine jedinstven prirodni ambijent. Ovo je jedan od najznačajnijih spomenika prirode u Srbiji, neizostavan za sve ljubitelje prirode.