Kraljevo

kraljevo
Kraljevo je grad smešten na rekama Ibar, Zapadna Morava I Ribnica. Nalazi se u Raškom okrugu, čiji je ujedno administrativni centar. Kraljevo zauzima površinu od 1 530 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 63 000 stanovnika. Kada se u obzir uzme šire područje, broj stanovnika se povećava na oko 124 500. Kraljevo je najznačajniji administrativni, privredni, sportski I kulturni centar ovog dela Srbije.

Na području Kraljeva preovladava umereno – kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura iznosi 11 stepeni celzijusa.
Arheološka istraživanja ukazuju na to da je okolina Kraljeva bila naseljena još oko 2 000 godina pre nove ere. Takođe, brojni predmeti pronađeni na arheološkim nalazištima oko reka Ibar I Zapadna Morava ukazuju na snažan grčki uticaj, najverovatnije već u četvrtom veku pre nove ere. Tokom rimskog perioda ovo područje ima značajno mesto, kako zbog rudnog bogatstva, tako I zobg postojanja geotermalnih izvora. Raška je teritorija u kojoj je formirana prva srpska država. O značaju Raške i Kraljeva svedoči veliki broj manastira, kao I utvrđeni grad Maglič. Kraljevo je nastalo iz sela Rudno Polje, formiranog u drugoj polovini četrnaestog veka. U vreme turske vladavine ovo selo je bilo poznato pod imenom Karanovac. Karanovac je ubrzano počeo da se razvija tokom perioda kratkotrajne austrijske vladavine od 1718. do 1739. godine. Ovo je bio veoma značajan trgovački centar, smešten na raskrsnici puteva.
kraljevo

U vreme Prvog srpskog ustanka, srpski ustanici su zauzeli Karanovac I spalili ga. Na zgarištu starog izgrađen je novi Karanovac. U njemu se nalazila vojna baza, a muslimanske trgovce I zanatlije zamenili su srpski. U Kraljevo je 1854. godine preseljeno sedište žičkog episkopa, i u njemu se nalazi do danas. Na početku Drugog svetskog rata u Kraljevu su zajednički delovale snage četnika i partizana. U oktobru 1941. godine ovde se dogodio jedan od najvećih zločina na području Srbije. Masovna streljana građana ostala su poznata pod imenom Masakr u Kraljevu. Kraljevo je oslobođeno 29. novembra 1944. godine. Tokom razornog zemljotresa iz 2010., Kraljevo je pretrpelo ogromnu štetu. Ovo je grad koji poseduje bogatu turističku ponudu. Smešten je na mestu gde se nalazi veliki broj kulturno – istorijskih spomenika i jedinstveno prirodno bogatstvo.
Turističke atrakcije u Kraljevu su :

 • kraljevoSaborna crkva Svete Trojice je glavni i najveći pravoslavni hram u Kraljevu. Ovde se nalazi sedište. Tokom turskog perioda na mestu današnje crkve nalazila se mala drvena crkva. Na njenom mestu je 1824. godine knez Miloš Obrenović počeo da gradi novu, koju je posvetio Svetoj Trojici. U narednom periodu crkva je dograđena. U njoj se od sredine devetnaestog veka nalazi sedište žičkog episkopa.
 • Spomen park Kraljevo nalazi se preko puta autobuske stanice. Na prostoru od 12 hektara podignut je Spomen park posvećen streljanim građanima tokom perioda od 15. do 20. oktobra 1941. godine. Tada je ubijeno oko 6 000 ljudi, a svega nekolicina se spasila bekstvom.
 • Spomenik ibarskim junacima ( 1912 – 1918 ) smešten je u dolini jorgovana, na polovini puta Kraljevo – Raška. Spomenik je izgrađen 1930. godine, a devastiran je odmah nakon Drugog svetskog rata. Obnova je izvršena 1977., ali se spomenik danas nalazi u prilično lošem stanju.
 • Spomenik srpskom vojniku je jedan od simbola Kraljeva. Nalazi se u centru grada, na Trgu srpskih ratnika. Spomenik posvećen poginulim oficirima i vojnicima u ratovima 1912 1918 podignut je 1932. godine. Odlukom gradskih vlasti spomenik je 1960. godine premešten na vojničko groblje, ali je kasnije vraćen na prvobitno mesto. Spomenik ima dvostruku funkciju, odnosno služi i kao sunčani sat.
 • kraljevoTvrđava Maglič je srednjevekovno utvrđenje smešteno u Ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva. Maglič leži na vrhu brda, sa tri strane okružen oštrom okukom. Maglič je jedna od najočuvanijih i najlepših tvrđava na teritoriji Srbije. Ne zna se sa sigurnošću kada je izgrađen, ali se smatra da se to dogodilo tokom vladavine kralja Uroša I. Do kraja nemanjićkog perioda ovo utvđenje je izgubilo na značaju, pa se u njemu nalazilo sedište srpskog arhiepiskopa Danila II.
 • Isposnica Svetog Save je ozidani pećinski kompleks smešten na liticama planine Radočelo. Ne postoje precizni podaci kada je isposnica izgrađena, mada se pretpostavlja da ju je podigao sluga Stefana Nemanje, dok je ovaj zidao manastir Studenica. Kraj isposnice se nalazi crkva Pridvorica, izgrađena 1175. godine.
 • kraljevoManastir Žiča je izgrađena tokom prve polovine trinaestog veka. Podigao ju je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić, a od 1219. godine u Žiči se nalazilo sedište srpske arhiepiskopije. Žiča je poznata i kao Sedmovratna, zbog toga što je u njoj krunisano sedam srpskih kraljeva. Tokom duge istorije više puta je stradala, a nedavno joj je vraćen autentičan izgled.
 • kraljevoManastir Studenica je jedan od najznačajnijih i najlepših srpskih manastira. Osnovao ju je 1190. godine veliki župan Stefan Nemanja. Zidovi kompeksa okružuju četiri crkve. To su Bogorodičina crkva, Kraljeva crkva, Nikoljača i još jedna, očuvana u temeljima. Studenica se od 1986. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.
 • Veseli spust je tradicionalna manifestacija koja se svake godine organizuje od srednjevekovnog grada Magliča do Kraljeva. Svake godine spust dug 25 km vijugavog Ibra posećuje sve veći broj ljudi. Uživanje u veselom društvu I predivnoj prirodi je neizostavni deo bogate ponude Kraljeva.
 • vrnjacka banja smestajVrnjačka Banja nalazi se na 25 km od Kraljeva. Ova kraljica srpskog turizma svojim posetiocima nudi mnogo toga. Tokom letnje sezone Vrnjačka Banja prepuna je ljudi iz cele Srbije, ali je posećuje I veliki broj gostiju iz inostranstva. U Vrnjačkoj Banji se organizuju razne manifestacije, a takođe je ispunjena I brojnim znamenitostima.
 • Kraljevo ima još mnogo toga da ponudi. Ovo je grad duge I bogate istorije I tradicije, kao što je I ceo Raški okrug. Grad obiluje sportsko – rekreativnim centrima I sjajnim mestima za izlazak. Ovo je jedan od najlepših srpskih gradova I idealna destinacija za pravo uživanje.