Pribojska Banja

pribojska banja bazen mapa
Geografski položaj

Pribojska Banja smeštena je u opštini Priboj, u Zlatiborskom okrugu. Banja leži u dolini reke Lim, na nadmorskoj visini od 530 do 550 metara. Na svega pet km od banje nalazi se grad Priboj, a ovo je ujedno I tromeđa država Srbije, Bosne I Hercegovine I Crne Gore. U Pribojskoj Banji živi nešto više od 2 000 stanovnika. U blizini su smeštene planine Banjsko Brdo I Crni Vrh na istoku, I Bič I Lisna Stena na zapadu. Na području Pribojske Banje preovladava subplaninska klima, zbog čega je ovo lečilište uvršteno u red vazdušnih banja. Do banje se može stići magistarlnim putem preko Nove Varoši, ili železnicom koja se saobraća na relaciji Beograd – Bar.
Istorija

pribojska banja smestaj

Lekoviti faktori Pribojske Banje bili su poznati još u vreme antike. Ovde su se odmarale rimske legije na svojim osvajačkim putovanjima. I tokom srednjeg veka Pribojska Banja je bila aktivno lečilište. Ovde je boravio srpski kralj Uroš, koji je u blizini podigao manastir Svetog Nikole. Pribojska Banja se nalazila na važnom trgovačkom drumu koji je vodio od Bosne prema Carigradu. Stoga ne čudi da su u nju često dolazili putnici I trgovci. Na geografskoj karti Muhameda As Safira Idrisija iz 1153. godine, na reci Lim je predstavljeno utvrđenje pod imenom “ Bania ”. Ovaj podatak svedoči da je Pribojska Banja bila ne samo poznata, nego I veoma značajna. Tursko osvajanje Srbije nije označilo kraj za ovu banju. Naprotiv, Osmanlije su zuzetno poštovale banjska lečilišta, pa je Pribojska Banja nastavila da bude aktivna I tokom njihovog perioda. Zlatiborski kraj oslobođen je tek 1912. godine. Tada je Pribojska Banja vraćena Srbiji, čime započinje njen moderan razvoj. U statističkim godišnjacima Kraljevine Jugoslavije za period od 1929. do 1933. godine, Pribojska Banja se navodi kao jedna od sedamnaest popularnih banja u Srbiji. Kada je formirana socijalistička Jugoslavija, banja je oduzeta iz vlasništva crkve. Tada zapravo započinju prava ulaganja u razvoj lečilišta. Banjski kompleks intenzivno se gradio, a trend uređenja se nastavio do danas. Ovo je veoma značajno, obzirom da se Pribojska Banja nalazi u jedinstvenom prirodnom okruženju ispunjeno brojnim kulturno – istorijskim spomenicima.
Lekoviti faktori

pribojska banja cene

Pribojska Banja poseduje nekoliko termomineralnih izvora vode, a potpuna kaptacija lekovitih izvora još uvek nije potpuno izvršena. Jači izvor daje 43 litre vode u sekundi, a njegova temperature iznosi 37 stepeni celzijusa. Slabiji izvor ima izdašnost od 15 litara vode u sekundi, sa temperaturom od 36, 5 stepeni celzijusa. Stara banja nalazi se kod jačeg izvora, I poseduje jedan bazen. Nova banja smeštena je kod slabijeg izvora, I poseduje tri bazena. Lekovita voda u Pribojskoj Banji je bez mirisa I ukusa – akvatoterma. Po hemijskom sastavu voda je slabo radioaktivna ( 4, 2 MJ ), indiferentna homeoterma zemno – alkalnog tipa. Teren iz koga izbija voda sačinjen je od vulkanskih stena sa krečnjacima. Termomineralne vode u Pribojskoj Banji su bogate kalcijumom, magnezijumom, bikarbonatom, gvožđem, hlorom I sulfatom. U terapiji se koriste kupanjem I pijenjem.

Kao što je već navedeno, Pribojska Banja uvrštena u red vazdušnih banja u Srbiji. Ovde su idealni uslovi za preventivno lečenje zdravih ljudi I sportista. Vazduh se u Pribojskoj Banji deklariše kao određeni oblik sedativa.
Indikacije za lečenje

pribojska banja privatni smestaj

U Pribojskoj Banji se leče :

  • Hronično zapaljenje zglobova
  • Hronično zapaljenje mišića reumatskog porekla
  • Neuralgije
  • Polineurite
  • Ginekološke bolesti ( zapaljenje materice I jajnika, poremećaji ciklusa, sterilnost )
  • Posledice povreda kostiju I mišića
  • Rekonvalescentna stanja kod kožnih oboljenja ( ubrzavano zarastanje rana I promena na koži nastalih kao posledica šećerne bolesti I oslabljene periferne cirkulacije )
  • Funkcionalna oboljenja i stanja posle operacija digestivnog trakta

Pijenje vode u Pribojskoj Banji odlično je za varenje I probavu.

Okolina Pribojske banje i turistička ponuda

pribojska banja smestaj hoteli apartmani privatni smestaj sobe

Pribojska Banja smeštena je u jedinstvenom ambijentu Srbije. Za ljubitelje prirode idealni su Zlatarsko jezero, jezero Podpeć I Radojinsko jezero. Takođe, banja je okružena šumskim prostranstvima, a tu je I lepa reka Lim. Popuni doživljaj daju planine Zlatibor, Tara i Zlatar, kao i jedinstveni kanjon reke Uvac. Pribojska Banja je domaćin nekoliko manifestacija. Najmasovnija manifestacija je obeležavanje praznika Sveti Ilija. Reč je o tradicionalnom događaju koji se održava još od šesnaestog veka. Tradicionalni vaskršnji turnir u malom fudbalu prerastao je u manifestaciju na kojoj se održavaju takmičenja u košarci, šahu, kartanju i tucanju jaja. Nedaleko od pribojke Banje nalazi se veliki broj kulturno – istorijskih spomenika. Na četrdesetak km od banje nalazi se Višegrad, čiji je most opisan u čuvenom romanu Ive Andrića, „ Na Drini ćuprija “. Takođe, u Višegradu se nalazi novoizgrađeni Andrićgrad, posvećen srpskom nobelovcu. U blizini je i Mokra Gora, na kojoj je reditelj Emir Kusturica izgradio Drvengrad. Manastir Mileševa je jedan od najlepših srpskih srednjevekovnih manastira. U njemu je sahranjen ktitor manastira, srpski kralj Stefan Vladislav. Mileševa je najpoznatija po fresci sa likom Belog Anđela, odnosno Arhangela Mihaila. Manastir Uvac je izgrađen tokom dvanaestog ili trinaestog veka. Bio je srušen čitavih tri veka, a obnovljen je 1998. Još jedan manastir je neizostavna znamenitost ovog kraja. To je manastir Svetog Nikole na reci Lim, jedan od najstarijih u Raškoj oblasti. Bez preterivanja se može reći da je Pribojska banja sjajna destinacija za odmor. Poslednjih godina učinjeno je mnogo da se obezbedi što veći komfor za goste. Brojne atrakcije ovog kraja čine Pribojsku Banju jedinstvenom i idealnom.