Zlatibor

zlatibor apartmani smestaj privatni smestaj sobe hoteli

Zlatibor je planina smeštena u Zapadnoj Srbiji. Prostire se na površini od oko 1 000 kvadratnih kilometara, dugačka je 55 km, a široka do 20 km. Zlatibor se pruža u pravcu severozapad – jugoistok.
Najviši vrh je Tornik, koji dostiže visinu od 1 496 metara. Ostali vrhivi Zlatibora su Brijač ( 1 440 m ), Čigota ( 1 422 m ), Čuker ( 1 359 m ), Konjoder ( 1 337 m ), Ljuljaš ( 1 269 m ), Vijogor ( 1 281 m ), Kobilja glava ( 1 176 m ), Gradina ( 1 149 m ), Jelova gora ( 1 147 m ), Gruda ( 1 140 m ), Crni vrh ( 1 177 m ) … najviši vrhovi Zlatibora nalaze se na jugu, dok se prema severu nadmorska visina smanjuje. Planina se prostire u tri opštine u Srbiji. To su Čajetina, deo opštine Užice, kao i manji deo opštine Nova Varoš. Administrativni centar Zlatibora je Čajetina.
O imenu Zlatibor postoji nekoliko pretpostavki. Tokom srednjeg veka Zlatibor je pripadao župi Rujno. Tokom tog perioda je i nosio ovo ime. Od osamnaestog veka počeo je da se koristi naziv Zlatibor, a kada je sredinom devetnaestog veka izvršena administrativna podela Srbije, Rujanski srez je podeljen na dva : Ariljski i Zlatiborski. Ime Zlatibor potiče od reči zlato i bor. Jedna od pretpostavki je da je u pitanju zlatna boja pašnjaka. Međutim, zlatiborski pašnjaci nisu toliko stari, a i ne objašnjava se pristustvo reči bor u nazivu planine. Drugo predanje govori o doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine, koji su hvalili bogate borove šume rečima „ Zlatan je to bor “. Treća, i ujedno najverovatnija mogućnost je da je ime nastalo po retkoj vrsti belog bora, takozvanog zlatnog bora.
Zlatibor je područje izuzetnih prirodnih karakteristika. Ovo područje se prostire zapadno od grada Užice, do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Na jugu se prostire gotovo do Nove Varoši, između reka Sušica i Uvac. Zlatibor je prostrana zatalasana visoravan i područje visokih planina, borovih šuma i pašnjaka. Gotovo čitavo zlatiborsko tlo čine serpentini. Takođe, Zlatibor je bogat speleološkim odlikama. Ovde se nalaze 98 pećina i 44 jame, kao i veliki broj vodopada i izvora. Najveće pećine su Stopića pećina, Rakovička i Mumlava. Jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji nalazi se u selu Gostilju. Zlatiborske vode pripdaju crnomorskom slivu. Sa juga protiču Uvac i Crni Rzav, sa severa Sušica, a sa istoka Veliki Rzav. Na Zlatiboru nema prirodnih jezera. U centru Kraljevih voda nalazi se veštačko jezero. Međutim, na planini postoji veliki broj izvora mineralne vode. Mineralne vode, kao i izuzetna klima, čine Zlatibor, osim turističkim mestom, i jednim od najpopularnijih banjskih lečilišta u Srbiji.
zlatibor ski pas hoteli mona

Na Zlatiboru preovaldava subplaninska klima. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 7 , 5 stepeni celzijusa. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko – 2 , 5 stepeni celzijusa, a najtopliji mesec je avgust, sa prosečnom temperaturom od oko 15 stepeni celzijusa. Prosečni broj sunčanih sati na Zlatiboru je oko 2 000.

Zlatibor je planina neverovatne lepote. Ovu destinaciju posećivali su bogataši još sredinom sedamnaestog veka. Kraljeva voda, odnosno turistički centar Zlatibora, ime je dobila po srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću, na čiju je inicijativu i započelo uređenje planine. Nakon toga se mnogo pažnje posvetilo pretvaranju Zlatibora, ne samo u turističku destinaciju, već i u banjsko lečilište. Danas Zlatibor u sebi poseduje dve nerazdvojive komponente. Zlatibor je ujedno i jedna od najpopularnijih destinacija , i jedna od najrazvijenijih banja u Srbiji.
Zlatibor ima ogroman turistički potencijal. Kraljeva voda je centralno mesto na Zlatiboru. Ovde posetioci mogu da uživaju pokraj veštačkog jezera, u nekom od brojnih kafića i restorana … Takođe, ne treba propustiti pijacu, na kojoj se mogu videti brojni domaći proizvodi, kao što su rakija, razne vrste poslastica, ili ručnih radova. Neke od atrakcija Zlatibora jesu vožnje i fijakerom, karting, kao i vožnje terenskim vozilima. Tokom sezone popularno je i branje borovnica. Na nadmorskoj visini od 1 110 –   1 490 metara nalazi se Ski centar Tornik. Opremljen šestosednom žičarom, kao i sa dva ski lifta. Obzirom da su staze Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje, Ski centar ne zavisi od vremenskih uslova. Osim njih, postoji i Ski put, dužine 600 metara, koji spada u tip lake staze. Staza Čigota je dužine 1 000 metara, a spada u tip srednje lake staze. Zmajevac ima dužinu od 1 250 metara, i spada u tip teške staze. Tornik spada u tip srednje staze, a ima dužinu od 1 600 metara. Ribnica ima dužinu od 400 metara, a spada u tip lake staze. Ukupna dužina staza u Ski centru Tornik inosi 7 000 metara. Na stazama Tornik i Zmajevac omogućene su trke u slalomu i veleslalomu.

Sjajni za odmor I izlete su I Ribnica, Vodice, Semegnjevo … Pored predivne prirode, na Zlatiboru se nalazi I značajan broju kulturno – istorijskih spomenika. Takođe, u neposrednoj blizini je Užice, koje poseduje muzeje, crkve, utvrđenje… Tu su I Čajetina, koja se razvila oko nekadašnjeg konaka serdara Jovana Mićića, kao I spomen – kompleks Kadinjača. U blizini Zlatibora se nalazi čak 26 manastira, od kojih su najpoznatiji Uvac, Banja, Mileševa … Nezaobilazna su I jezera, pećine Stopića I Potpećka, selo Sirogojno, I mnogo drugog. Boravak na Zlatiboru ne sme da prođe bez posete selu Kremna, poznatom po čuvenim prorocima Tarabićima, zatim bez odlaska na Mokru Goru, u Drvengrad, Šargansku osmicu …. Na oko 30 km od Zlatibora nalazi se Zlatarsko jezero. Nedaleko je I rezervat kanjona Uvac, jedinstven u Evropi. Sve ovo je samo mali deo bogate ponude Zlatibora. Ovo je jedna od najboljih destinacija za odmor. Ovu planinu čine neverovatna priroda, brojni spomenici, sjajna hrana. Stoga I ne čudi što Zlatibor posećuje sve veći broj turista svake godine.