Planine

planine srbije

Planina Srbije – Zlatibor

Planine u Srbiji zauzimaju najveći deo teritorije i samim tim ima ih u jako velikom broju. Sve planine koje pripadaju Rebublici Srbiji, predstavljaju planinsku regiju koja ide od Panonskog pobrđa na severu; preko crnogorske, albanske kao i makedonske granice na jugu. Ujedno, planine Srbije se dele na rodopske, karpatsko – balkanske kao i na dinarske planine. Sve planine su ispresecane potocima kao i malim planinskim rečicama (brzacima) a neke od planina poseduju i kristalno čista jezera.

planine u srbiji

Planina u Srbiji sa jezerom

Neke planine su izuzetne usled svežeg i čistov vazduha, te se proglašavaju često i vazdušnim banjama privlačeći veliki broj znatiželjenih turista.
Rodopske planine se pružaju sa desne ali i sa leve strane Južne kao i Velike Morave, sa desne strane nalazi se veliki broj planina od kojih su: Dukat, Koćura, Besna Kobila, Vardenik, Čemernik, Ruj – planina, Stalaćka kao i mnoge druge planine čiji je spisak izuzetno podugačak.
Dok se sa leve strane protežu sledeće planine: Jastrebac, Juhor, Crni Vrh, Azanjska planina, Vidojevica, Kukavica i mngo druge planine koje nismo nabrojali jer ih ima veoma mnogo kao i planina sa desne strane.

karpatsko balkanske planine Srbije

Karpatsko Balkanske Planine

Zatim prelazimo na Karpatsko–Balkanske planine koje se nalaze u istočnom delu Srbije. Prostiru se od reke Dunav na severu pa sve do Zaplanjsko – lužničke kotline i Ruj – planine na jugu . Na istoku pak idu do Bugarske granice a na zapadu do (rodopskih) planina Pomoravlja . Ove planine su raznovrsnog geološkog sastava usled čega se javljaju brojna orudnjenja . Samim tim, ove planine, odnosno Karpatsko – Balkanske dele se na : Karpatske kao i na Balkanske planine. Ujedno, Karpatske planine nalaze se između Dunava na severu kao i Crnorečke kotline. U njih se ubrajaju sledeće planine: Homoljske, Beljanica, Kučaj, Deli Jovan, Miroč kao i pojedine manje planine …

planina

Planina Babin Zub

Takođe, drugi deo jesu Balkanske planine koje se prostiru južno od Crnorečke kotline a to su dakle sledeće planine: Rtanj, Ozren, Devica, Suva planina kao i Stara planina.
Zatim prelazimo na Dinarske planine koje zauzimaju najveći prostor planinske regije, one su razvrstane na osnovu geološkog i morfološkog pogleda. Podeljene su na ukupno sedam planinskih celina, a to su dakle sledeće planinske podele :
- Prokletijske planine
-Šarske planine
-Starovlaško – Raške planine
-Kopaoničke planine
-Šumadijske planine
-Kosovsko – Metohijske planine
-Rudne i flišne planine.
Sam naziv pojedinih Srpskih planina asocira na prirodno bogastvo Srbije, odnosno bogastvo prirode kojima obiluje: Zlatibor, Rajac, Zlatar .. Kao i ostale planine koje nisu spominjane usled primernog nabrajanja .

panciceva omorika - planine srbije

Pančićeva omorika

Ujedno, pojedine planine su zaštićene radi očuvanja životinjskog ali i biljnog sveta, te su proglašeni kao Nacionalni parkovi koji se nalaze pod strogom zaštitom države .
Autohtone vrste biljaka su recimo (Na Srpskim planinama) kopaonička ljubičica, Pančićeva omorika, srpski lan, ali svakako i Pančićev vijuk
Od životinja koje su pod zaštitom tu su: beloglavi sup, suri orao, orao krstaš, sivi soko,šumska sova, planinska ševa, sivi puh, buljina, divlja mačka, mrki medved …
Takođe, ono što je veoma važno i karakteristično za Srpske planine jeste ta činjenica da se na njima uživa kako leti tako isto i zimi bez obzira dakle na klimatske mogućnosti koje se nalaze na raspolaganju.

planine Srbije pogodne i zimi i leti

Planina Kopaonik