Seoski turizam

Seoski turizam je izuzetno rasprostranjen širom Srbije. Upravo iz razloga, sto veliki broj ljudi zivi u gradu, te su mu potpuno strani seoski poslovi kao i hrana koja se služi u seoskom domaćinstvu (misli se na domaću ishranu : sir, pršut i tome slični „ domaći ” proizvodi). Ujedno, tačnije od samih davnina Srbija je poznata kao poljoprivredna zemlja, koja obuhvata pregrst mogućnosti.

seoski turizam u srbiji

Kao posetiocu pruža Vam se mogućnost za idealan predah od urbanog života uz svež vazduh, miris sena, cveća, kao i borva i sveže pokošenih livada, čiste izvorske vode i reka… Brojne su aktivnosti za vreme boravka od šetnji kroz prirodu, pecanje, sakupljanje bilja i šumskog voća, ali ono što nećete nikada zaboraviti jeste gostoprimstvo domaćina i ukusna domaća hrana kao drugačiji način života, tačnije nesto čime ćete razbiti dosadnu monotoniju gradskog sivila .

turizam na selu
Shodno tome, kod vašeg domaćina svakako da se mozete pridržziti u obavljanju pojedinih seoskih poslavo, što je veoma korisno, kako za vas a tako i za vašeg domaćina, jer ćete njemu pomoći, a vi ćete saznati nešto novo, još jedno fino iskustvo .
Takodje, Centralna Srbija je izuzetno poznata kao velika bašta za uzgoj voća i povrća , vrhunskog ukusa kao i vrhunskog kvaliteta. Seosko stanovništvo i dalje verno čuva tradicionalni način života vredno radeći u polju i hraneći domaće životinje . Tokom žetve u letnjim i jesenjim mesecima svako selo je mala fabrika gde se priprema zimnica, voćne rakije, sokovi prema vekovima čuvanim recepturama skrivenih od ociju javnosti . Najznačajniji proizvodi su maline, šljive, groždje od kojih se spravljaju svetski poznata šljivovica, vina i druga alkoholna kao i bezalkoholna pića koja imaju nevorovatan ukus i boju, odnosno dobijate času prepunu ukusa. Za vreme vašeg boravka ne propustite da probate i domaći kajmak, jedinstven u svetu po kojem je Srbija na široko poznata. Posećujući sela provešćete predivno vreme odmora vraćajući se u svoje detinjstvo .
Sela Srbije poseduju izuzetno povoljne prirodne i kulturne vrednosti za razvoj seoskog turizma koje je ujedno i iskoristila na najbolji moguci nacin . Odmor, rekreacija, lov, ali svakako i ribolov, planinarenje, jahanje, branje lekovitog bilja, izleti kao i druge aktivnosti, predstavljaju pravu priliku da uživate u lepotama netaknute prirode naše zemlje, koje će u vama probuditi andrenalin.

zdrava hrana - sesoska trpeza Srbije

Ne zaboravite svakako da će vas dočekati gostoljubivo lokalno stanovništvo sa bogatom trpezom domaće hrane i očuvanom tradicijom seoskih domaćinstava. Svako seosko domaćinstvo koje je rasprostranjeno po Srbiji odiše duhom straih vremena, u skaldu sa vremenom odrzavano je domaćinstvo, al ionaj stari „šmek” je tu. Oseti se u zidovima kuca.

seosko domaćinstvo Srbije
Prelep ambijenat okruzen netaknutom prirodom, budjenje uz sam cvrkut ptica jeste nesto sto je naravno nezamenljivo i nesto ujedno sto treba svakako da oseti i da pre svega dozivi makar na neko kratko vreme . Vaši domaćini će nastojati da vam apsolutno nista ne zafli,  jer naravno, svi se maksimalno trude da gostima bude udobno , ali i da se ti isti gosi vrate opet kod njih, jer osim sto predstvavljate gosti ubrzo se javi i prijateljstvo te vecina seoskih domacinstva obiluje velikim brojem prijatelja, baš od strane svojih nekadasnjih gostiju .
Vojvodina predstavlja pravo izobilje smeštaja u tipu seoskih domaćinstvava, pri čemu ujedno obuhvta i veliki broj salaša, koji takodje predstavljaju veliki izazov svima jer to je nešto na šta nisu sva deca navikla, te će upoznati veliki broj domaćih životinja koje do tada verovtano nikada nisu videla, te vam od srca naravno, preporučujemo da obidjete neki od salaša jer se nikako nećete pokajati .

Šomin lagum ambijent na selu
Tu je svakako i Šomin lagum koaj je tipična vojvođanska kuća iz kraja XVIII veka, obnovljena pre kratkog vremena tako da joj je sačuvan nekadašnji a šarm ali i dodat komfor po zahtevima današnjeg vremena, tako da ćete ovde imati sve sto očekujete od jednog starog – novog smeštaja .

backi petrovac -seoski turizam
U Bačkoj Topoli, smeštena je jedna izuzetno neobično uredjena stara vojvodjanska kuća . Enterijer sa britanskim detaljima sto svakako nije uobičajan na ovim prostorima . Village farm house nudi gostima smeštaj u renoviranom objektu, u mirnom ambijentu . Sobe raspolažu velikim komfornim krevetima, kablovskim internetom kao i TV uredjajem, iz cega svakako mozete videti da vam apsolutno nista neće zafaliti .. . Usluga je po principu samoposluživanja . Moguće naručivanje hrane od domaćice komšinice, koje se naravno , plaća zasebno, cene možete saznati naknadno ili pak pre vašeg dolaska pozivom na telefon koji bi vam domaćini dali . Smeštaj do 8 osoba , pri čemu postoji 3 spavaće sobe , kao i 2 kupatila, kuhinja, dnevna soba .

Šomin lagum ambijent na selu
Vinski Dvor za sve ljubitelja ovog drevnog napitka, vina, jeste prava mala porodična farma, koja se nalazi u Hajdukovu, na svega 3 km istočno od Palića okružen je vinogradima sa sopstvenom proizvodnjom vina, uvršten u Vinske ture Srbije, te svojim gostima nudi smeštaj uz degustaciju vrhunskih domacih pravljenih vina . U restoranu se poslužuju mađarski specijaliteti i oko 80 vrhunskih jela severne Bačke, koja su izuzetnog punog ukusa i boja. Proizvodnja grožđa se odvija na sopstvenim plantažama od 7 ha površine . Vino se neguje u savremenom podrumu sa vrhunskom tehnologijom, te mislimo d iz ovoga mozete zakljuciti kakav je sam kvalitet ovog vina, bez da mi preteramo u hvaljenju, svakako to mozete proveriti . Proizvode se vina sledeca vina : Kadarka , Kevidinka, Ezerjo, Italijanski rizling , Merlot . . .

Selo Latkovac Srbija
Takodje, osim Vojvodine tu su i Sumadija kao i Pomoravlje sa svojom ponudom .
Svakako da izdvajamo, selo Latkovac koje se nalazi u severno – zapadnom delu Opštine Aleksandrovac i udaljeno je oko pet kilometara od samog centra grada . Selo Latkovac udaljeno je na oko svega 200 km od Beograda. Selo je specifično po predivnoj okolini i netaknutoj prirodi. Čista planinska voda, lekovito poljsko i šumsko bilje, svež planinski vazduh, kao i domaća zdrava hrana i čari domaćinskog pića učiniće da ovo jedinstveno mesto svakom posetiocu ostane duboko u sećanju . . .

domaćinstvo Veselina Čolovića -seoski turizam u Srbiji
Tu je ujedno i domaćinstvo Veselina Čolovića koje se nalazi u selu Bogdanica, najzapadnijem naselju u gornjomilanovačkoj opštini… U okolini se nalazi reka Kamenica sa čistom vodom u kojoj se može kupati i pecati, a područje je poznato po kvalitetnim i brojnim šumskim plodovima i voćarstvu. Tipično srpsko selo sa kućama razbacanim po pitomim brežuljcima. Domaćinstvo poseduje svega 2 sobe, a cene su na bazi punog pansiona .