Velika Plana

Velika Plana
Velika Plana je gradsko naselje smešteno na levoj obali reke Velika Morava, u Podunavskom okrugu. Opština se prostire na površini od 345 kvadratnih kilometara, a u samom gradu živi oko 16 000 stanovnika. Na širem području ovaj broj dostiže oko 40 500 stanovnika.

Na području Velike Plane preovladava umereno – kontinentalna klima, sa dugim I toplim letima, I oštrim zimama.
U vreme austrijske “ Kraljevine Srbije ”, dakle u periodu od 1718 – 1739. godine Velika Plana se pominje pod imenom Plana. Samo naselje je sigurno starije, mada se ono ranije nalazilo u Selištu. Do premeštanja naselja došlo je zbog čestih poplava I pomeranja korita Velike Morave. U Gloži se I danas nalaze nadgrobni spomenici iz druge polovine osamnaestog veka. U bukovici su pronađeni prstenje I kosti, kao I tragovi zidina. Od svega 26 domova, koliko je imala tokom “Kraljevine Srbije”, Velika Plana je do sredine devetnaestog veka porasla na 182 kuće. Po popisu iz 1921. godine, u naselju je živelo 5 107 stanovnika. Danas ovaj gradić od oko 16 000 stanovnika u sebi krije veliki turistički potencijal. U njenoj okolini se nalaze brojne znamenitosti.
Turističke atrakcije u Velikoj Plani su :

  • Velika PlanaManastir Koporin smešten je na obodu Velike Plane, blizu graničnog pojasa sa Smederevskom Palankom. Ovaj manastir, sa crkvom Svetog Stefana, je spomenik kulture od velikog značaja. Ovo zdanje izgrađeno je tokom vladavine despota Stefana Lazarevića, mada se ne zna tačno kada. Uprkos dugogodišnjem verovanju, u manastiru Koporin se ne nalaze mošti despota Stefana, već se one nalaze u manastiru Manasija. Pretpostavka je da je u pitanju brat ovog srpskog vladara. Srpska Pravoslavna crkva zabranila je da se posetiocima i dalje tvrdi da je reč o telu srpskog despota.
  • Velika PlanaManastir Pokajnica posvećena je Prenosu moštiju Svetog Nikole. Izgradio ga je 1818. godine knez smederevske nahije Vujica Vulićević. Vujica Vulićević bio je kum vožda Karađorđa, i jedan od učesnika njegovog ubistva. Gradnja crkve bila je čin pokajanja. Crkva je 1954. godine pretvorena u manastir.
  • Crkva brvnara u Krnjevu je najstarija crkva ovog tipa na teritoriji Velike Plane. Izgrađena je u osamnaestom veku i posvećena je Svetom velikomučeniku Georgiju. U njoj se nalazi ikonostas sa 28 ikona, koje sve potiču s kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka.
  • Radovanjski Lug je hrastova šuma i spomenik kulture odizuzetnog značaja. Ovde je 1817. godine, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, ubijen vožd Karađorđe. U blizini kolibe u kojoj je ubijen nalazio se prvobitni grob srpskog vožda. Kasnije je njegovo telo prebačeno u Topolu. Ovo grobno mesto danas ima spomenik na kome piše : „ Na ovom mestu bio je sahranjen vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović “. Ovde je 1930. godine, po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, izgrađena crkva Zahvalnica. Crkva je građena po uzoru na crkvu u Oplencu, a u njoj se nalaze portret Karađorđa u prirodnoj vdličini, kao i spomen ploča nastradalom pisaru Naumu Krnaru.
  • Velika PlanaEtno selo Moravski konaci izgrađeno je krajem 2007. godine. Smešteno je na samom izlazu iz Velike Plane. Kompleks je podeljen u dva dela. Prvi deo čini etno selo, dok je drugi deo kompleksa organizovan kao sportsko rekreativni, sa akva parkom i restoraniskim delom. Etno selo Moravski konaci je sjajno mesto za odmor i opuštanje.
  • Velika Plana nudi još mnogo toga. Ovaj gradić uokviren je u prelepoj prirodi od koje zastaje dah. U široj okolini nalaze se I drugi kulturno – istorijski spomenici, koje svakako vredi posetiti. Ovo je grad dragih ljudi, sjajnih ugostitelja, ukratko, ovo je grad za uživanje.