Banja Kanjiža

banja kanjiza cenovnik
Geografski položaj

Banja Kanjiža smeštena je na krajnjem severu Srbije, u opštini Kanjiža. Ovo opštinsko naselje, smešteno na desnoj obali reke Tise, ima oko 27 000 stanovnika. Banja Kanjiža smeštena je u okviru gradskog parka, a leži na nadmorskoj visini od 87 metara. Na području Banje Kanjiže preovladava kontinentalna klima, sa toplim letima i hladnim zimama. Najbliža Kanjiži je Senta, na oko 20 km, dok je Subotica udaljena oko 36 km. Na petnaestak km od Banje Kanjiže nalazi se državna granica sa Republikom Mađarskom. Do banje se može stići auto putem Berograd – Novi Sad – Subotica – Horgoš, ili železnicom na relaciji Beograd – Subotica.
Istorija

banja kanjiza sta leci

Istorija Banje Kanjiže je veoma zanimljiva. Početkom dvadesetog veka na pašnjaku udaljenom šest km od Kanjiže nalazila su sve dva bunara za napajanje stoke. Kako dva bunara nisu bila dovoljna, pristupilo se bušenju novih. Tokom bušenja 1908. godine, iz bunara je počela da izbija žućkasta voda, a iz cevi je izbijao zapaljivi gas. Ubrzo je bunar poneo ime „ Čudotvorni bunar “, a nedugo potom započinje istorija banjskog lečilišta. Iste godine gradska uprava otvorila je sezonu kupanja, a ulaz se naplaćivao. Naredne godine voda iz bunara poslata je na analizu u Kraljevski institut za hemiju u Budimpešti. Rezultati su pristigli sledeće godine, a potom je, na insistiranje biznismena Grunfelda Hermana, direktora ciglane i crepane, osnovano akcionarsko društvo za otvaranje banjskog lečilišta. Opštinska vlast i akcionarsko društvo sklopili su ugovor o koncesiji, po kojoj je društvo imalo pravo korišćenja lekovite vode na 30 godina, s tim da se voda cevima premost sa pašnjaka u Narodni park. Već 1912. završeni su svi palnovi za osnivanje banje, a sledeće godine otvoreno je novo kupatilo. Potom je izgrađen bazen sa 28 kabina za kupače. Banja Kanjiža je odmah zaživela, a lekovita voda se čak i flaširala. Na flaši je stajao natpis „ Voda sa čudotvornog bunara – Stara Kanjiža “. Tokom Prvog svetskog rata u banji su boravili austro – ugarski vojnici. Nakon rata Kanjiža ulazi u sastav Kraljevine Srba , Hrvata i Slovenaca. U poslovanju banje ništa se nije promenilo, koncesija je nastavila da se primenjuje. Kada je istekla 1943., banja je vraćena gradskim vlastima. Tokom Drugog svetskog rata ovo područje se nalazilo pod okupacijom Mađarske, a nakon rata vraća se u okvire Jugoslavije. Do 1954. Banja Kanjiža je funkcionisala kao državna ustanova „ Arteško kupatilo “. iste godine izvršena je nova analiza vode, nakon čega je predloženo da se osnuje banjsko prirodno lečilište. Od 1960. do 1976. Kanjiža je pripadala Domu zdravlja, nakon čega postaje Centar za rehabilitaciju i rekreaciju „ Banja Kanjiža “.
Lekoviti faktori

banja kanjiza bazeni

Banja Kanjiža poseduje radioaktivnu mineralnu vodu koja spada u red natrijum – hidrokarbonatne – sulfidne hiperterme. Temperatura vode na kanjiškim izvorima iznosi 51, 64, 72 stepena celzijusa. Poseduje katjone – natrijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, i anjone – hidrokarbonate, sulfate i hidrofosfate. Lečenje u Banji Kanjiža vrši se kupanjem ,pijenjem i blatnim oblogama. Terapija se odvija u Specijalnom zavodu za rehabilitaciju „ Banja Kanjiža “. Ovde se primanjuju hidro, kinezi, elektro i peloidoterapija, potom inhaliranje, ultrazvuk, masaža, akupunktura.
Indikacije za lečenje

banja kanjiza cene smestaja

U Banji Kanjiža se leče :

  • Reumatizam
  • Stanja posle povrede perifernog nervnog sistema
  • Stanja postoperativne ortopedije
  • Stanja posle operacije kičmenog stuba
  • Rehabilitacija dece i stanja oštećenog nervnog sistema

Pored toga, u Zavodu se obavljaju stručni pregledi za rano otkrivanje tumora dojki i male karlice.

Okolina Banje Kanjiža i turistička ponuda

bazeni srbija

Banja Kanjiža posetiocima nudi sjajne uslove za savršen odmor. Gostima na raspolaganju stoje dva zatvorena bazena, sauna, sportska hala, tereni za fudbal, košarku, rukomet i tenis. Ljubitelji prirode vreme mogu da provedu na prelepoj reci Tisa, kraj koje se nalazi opremljen kamp. Nedaleko od Banje Kanjiža nalazi se Subotica. Arhitektonski, ovo je jedan od najlepših gradova u Srbiji. Kraj Subotice se nalazi jezero Palić, zatim Zoološki vrt, kao i izletište.