Putevi vina

vinarije srbija
Prvi dokazi vinarstva i vinogradarstva na teritoriji naše zemlje predstavljaju posude još iz bronzanog i gvozdenog doba (200-400. godina p.n.e.), takođe, pronađene su i amfore koje ukazuju na dovoz vina.
Početkom XX veka na brdu Oplenac kralj Petar Prvi Karađorđević i sin Aleksandar zasadili su više hektara vinograda. Sazidali su i podrum gde su se bavili proizvodnjom vrhunskih vina, pa su oni i zaslužni za razvoj vinarstva i vinogradarstva. Njihovom zaslugom i radom izvozila su se kvalitetna vina u Rusiju, Rumuniju, Austrougarsku, Francusku, Nemačku, Švajcarsku…
proizvodnja vina srbija
U zavisnosti od podneblja Srbije razlikujemo i vrste vina. Veliki broj vinograda nalazi se poren tri velike reke: Južne Morave, Zapadne Morave i Velike Morave, a u centralnoj Srbiji pored reka Save, Tise i Dunava.
U centralnoj Srbiji zastupljene su sorte crnog grožđa, dok se u Vojvodini gaje sorte vinove loze, koje daju kvalitetna bela vina. Vina sa naših prostora odlikuju se svetlo-zelenom ili svetlo-žutom bojom, lagana su, umerenog alkohola i suvog su ukusa.
U Srbiji postoji nekoliko vinskih oblasti: Nišavsko-južnomoravski, Timočki, Šumadijsko-velikomoravski, Zapadnomoravski, Sremski, Pocerski, subotičko-horgoška peščara i Banatska oblast.
bela vina crna vina stona vina
U Srbiji se proizvodi 700 vrsta vina, a prema boji delimo ih na: crveno, belo i ružičasto, i mogu biti: kvalitetna sa geografskim poreklom, vrhunska sa geografskim poreklom, stona vina i stona sa geografskim poreklom. U zavisnosti od sadržaja šećera vina možemo podeliti na: slatka, poluslatka, suva i polusuva. U Srbiji se proizvode kvalitetna vina različite kategorije- kvalitetna vina i stona vina zaštićenim geografskim poreklom.
Upotrebljavaju se različite sorte grožđa od kojih se proizvode kvalitetna crvena vina: game crni, kaberne sovinjon, merlo, burgundac crni, pino nuar, prokupac i vranac, autohtone sorte.
vinarije
Kvalitetna crvena vina se proizvode od frankovke i crnog portugizca, prokupca, od skadarke crne, srpskog rubina, jagodinke.
Vrhunska bela vina proizvode se od: sovinjona, šardonea, italijanskog rizlinga, semijona, žutog muskata, belog burgundca, zatim muskat otonela, jedinstvenog u svetu muskat krokana, bagrine, crvenog traminca i zelenog silvanca, bagrine, rajnskog rizlinga, emereld rizlinga, žilavke i tamjanike.