Banja Ljig

kasice za bebe
Geografski položaj

Banja Ljig se nalazi se u blizini istoimenog grada. Smeštena je između obronaka planina Rajac i Rudnik, uz reku Ljig do reke Kačer, pored Ibarske magistrale. Banja leži na nadmorskoj visini od 160 do 280 metara. Na području Banje Ljig preovladava umereno – kontinentalna klima, vazduh je svež, zime su blage, a leta veoma prijatna. Od Beograda je udaljena 87 km, od Valjeva 35, a od Gornjeg Milanovca 40 km. Ovako povoljan geografski položaj, kao I činjenica da je smeštena uz jedan od najprometnijih puteva u Srbiji, čini da je Banja Ljig poslednjih godina postala veoma popularna destinacija za odmor.
Istorija

turizam

Banja je ime dobila po gradu Ljigu, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Područje na kome se nalazi banja poznato je po značajnim istorijskim događajima koji su se zbili u nedavnoj prošlosti. U blizini se odigrala čuvena Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu, prethodila je izgradnja železničke pruge od Lajkovca do Gornjeg Milanovca… Ne sme se međutim zanemarivati ni dalja prošlost. U blizini se nalazi planina Rudnika, naročito aktivna tokom srednjeg veka. Na Rudniku je smeštena Ostrovica, poznata po utvrđenom gradu smeštenom na vulkanskoj kupi. Ljig je 1922. godine proglašen za varošicu. Krajem dvadesetih godina Ljig je dobio prvu Radničku školu, a kasnije crkvu i Zdravstvenu zadrugu. Banja Ljig nema dugu istoriju. Ipak, lekovitost ove banje bila je poznata još u vreme starih Rimljana. Ovo banjsko lečilište poslednjih godina postalo je prava turistička destinacija. Brojna ulaganja omogućila su gostima razne aktivnosti koje će boravak učiniti boljim i zanimljivijim.
Lekoviti faktori

gazirana voda

Lekovite vode u Banji Ljig bile su poznate još starim Rimljanima. Na području banje postoji nekoliko izvora mineralne vode, a njihova temperatura se kreće do 32, 5 stepeni celzijusa. Vode poseduju gvožđe, natrijum, kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan … Pri lečenju se koriste kupanjem i pijenjem. Takođe, u lečenju se koristi i lekovito blato iz Bujanovačke Banje. U banji se nalazi savremeni medicinski centar u kome se obavljaju dijagnostika i razni vidovi terapija.
Indikacije za lečenje

cenovnik

U Banji Ljig se leče :

  • Kožne bolesti ( psorijaza, kožni ekcem)
  • Oboljenja gastrointestikalnog trakta ( hronični gastritis i duodenitis, hroničan ulkus želuca i duodenuma )
  • Neuropsihijatrijske bolesti ( multiple skleroza, neuralgije i neuritisi, neuroze, neurastenije, depresivna stanja )
  • Oboljenja perifernih krvih sudova 8 hronični edemi venskog porekla, periferne vaskulopatije )
  • Bolesti koštano – zglobnog aparata ( zapaljenski reumatizam, degenerativni reumatizam, posttraumatska stanja, stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano – zglobnom sistemu )

Okolina i turistička ponuda

kako smrsati

Banja Ljig ima veoma bogatu turističku ponudu. U samoj banji nalazi se olimpijski bazen sa termomineralnom vodom. Banja poseduje i terene za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, zatim igralište za odbojku na pesku, biciklističku stazu, kao i sportsku halu. Tu su i brojne staze zdravlja, sjajne za rekreaciju i uživanje u prirodi. Takođe, u blizini se nalaze selo Struganik, kao i poznata izletiša na Divčibarama i Rajcu. Na Rajcu se održavaju brojne manifestacije, kao što su Kosidba na Rajcu, Dan čistih planina, Rajačka lisica … Tu su i brojne kulturno – istorijske znamenitosti. Dva poznata manastira su nezaobilazni na putu do Ljiga. To su Bogovađa i Pustinja. U okviru Bogovađe se nalazi i crkva Svetog Đorđa iz šesnaestog veka. U sklopu manastira Pustinja je crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice. Nedaleko je planina Rudnik. Na njoj se nalazi Ostrovica, na kojoj leže ostaci srednjevekovnog utvrđenja. Zbog svega toga ne čudi što je Banja Ljig postala veoma popularna turistička destinacija.