Banja Badanja

banja badanja cene smestaja
Geografski položaj Banje Badanja

Banja Badanja smeštena je u severozapadnoj Srbiji, u dolini reke Cernice. Iznad banje se izdiže planina Cer. Badanja pripada selu Donja Badanja, u kojoj živi oko 500 stanovnika. Administrativno pripada gradu Loznica i upravnom okrugu Mačva. Banja Badanja se prostire na nadmorskoj visini od 180 metara, u trouglu između gradova Loznica, Šabac i Valjevo. Do Banje Badanje je moguće stići magistralnim putevima Beograd – Šabac i Šabac – Valjevo.
Istorija Banje Badanje

banja badanja hotel

Prema legendi, selo Badanja dobilo je ime po cevi od šupljeg drveta, bednju, preko koje se usmeravala voda ka vodeničkom toku. U okolini banje nalazi se nekoliko značajnih kulturno – istorijskih lokaliteta, koji svedoče o burnoj istoriji ovog kraja. Istorija same Banje Badanja započela je 1889. godine, kada je doktor Marko Leko izvršio prvu analizu vode sa banjskog izvora. Tokom 1938., na posedu veleposednika Lazarevića, izgrađeno je kupatilo jednostavnog oblika. Nakon Drugog svetskog rata započela su značajnija ulaganja u Banju Badanju. Podignuto je savremeno kupatilo sa kadama, potom i motel „ Cernica “. Najznačajniji korak u razvoju banje izvršen je 2003. godine, kada je došlo do privatizacije preduzeća za banjsko lečenje, turizam, ugostiteljstvo i promet „ Banja Badanja “. U okviru banje nalazi se Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Boro Skorić “, sa smeštajnim kapacitetom od 25 kreveta. Trenutno je u toku gradnja modernog hotela, čime će se ponuda Banje Badanja značajno povećati.
Lekoviti faktori u Banji Badanja

lekoviti izvori lecenje banja badanja

Banja Badanja poseduje dva izvora mineralne vode. To su „ Glavni izvor “ i izvor „ Gvozdene vode “. Prvi odlikuje sumporovita voda, koja spada u red sumporovito – gvožđevitih voda. Takođe, u ovom izvoru nalaze se značajne količine sumpor – vodonika i amonijaka. Temperatura vode iznosi 15 stepeni celzijusa, izdašnost je 1 litra po sekundi, a nivo mineralizacije iznosi 0, 82 g / l. Gasnu komponentu uglavnom čini azot, zatim, sadržaj rastvorenog ugljen – monoksida je do 28 mg / l, a sumpor – vodonika 4, 2 mg / l. Takođe, radonska radioaktivnost iznosi 188, 7 bekerela / l.

Voda sa izvora „ Gvozdene vode “ spada u red gvožđevitih voda. Voda je veoma hladna, a nivo mineralizacije je 0, 8 g / l. Radiokativnost je povišena, i iznosi 100, 3 bekerela.

Lečenje u Banji Badanja vrši se kupanjem i pijenjem.
Indikacije za lečenje

banja badanja smestaj apartmani hoteli sobe restorani

U Banji Badanja se leče :

  • Reumatska oboljenja
  • Artritis
  • Ginekološka oboljenja
  • Post – traumatska stanja

Okolina Banje Badanja i turistička ponuda

tršić vuk karadžić

U samoj banji nalazi se „ Staza zdravlja “. Šetnja stazom je neizostavna, jer prelazi preko jedinstvenih predela ovog kraja. U blizini banje nalaze se brojni kulturno – istorijski spomenici. Postoji mogućnost organizovanja izleta do Tršića, rodnog mesta Vuka Karadžića, zatim Loznice, Tekeriša, manastira Tronoša i Zvorničkog jezera. U blizini se nalazi planina Cer, čuvena po pobedi srpske vojske nad austrijskom u Prvom svetskom ratu. Tu su i ostaci srednjevekovnog grada Kosanin Grad, kao i fortifikacije Trajanov grad. Nedaleko je i Čokešina, poznata i kao „ srpske Termopile“. Na ovom mestu je 300 srpskih ustanika zaustavilo napredovanje daleko snažnije turske vojske. Banja Badanja posetiocima nudi i uživanje u svežem i čistom vazduhu, prelepoj prirodi, i ukusnoj i zdravoj hrani.