Banja Junakovic

banja junakovic bazeni

Geografski položaj

Banja Junaković je smeštena na severozapadu Srbije ( Vojvodina ), u Bačkoj. Leži na nadmorskoj visini od 86 metara, na oko 4 km udaljenosti od Apatina. Junaković Banja je smeštena u tipičnom, pitomom vojvođanskom okruženju. U blizini protiče reka Dunav, prirodna granica prema Republici Hrvatskoj. Sombor je od Banje Junaković udaljen oko 28 km, a Novi Sad 115 km. Na području banje preovladava kontinentalna klima, sa toplim letima i hladnim i oštrim zimama. Zbog blizine reke, često duvaju jaki vetrovi. Do Junaković Banje može da se stigne na nekoliko načina.

 • Auto – put Beograd – Novi Sad, potom do Junaković Banje
 • Novi Sad – Banja Junaković
 • Subotica – Sombor – Apatin – Banja Junaković

Istorija

banja junakovic mapa

Prostor na kome se nalazi Banja Junaković bio je naseljen još u praistoriji. Brojna arheološka istraživanja potvrđuju nam rimsko prisustvo. U današnjem Apatinu nekada se nalazio šamac koji je provinciju Panoniju štitio od varvarskih napada sa severa. Ugari na ovaj prostor pristižu 896., a Apatin se prvi put pominje 1011. godine. U vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, Apatin je bio jedan od njegovih gradova. Osmanlije su na područje Apatina provalili 1541. godine. Značajnija srpska doseljavanja pokrenuta su Velikom seobom Srba 1690., čime se demografija ovog kraja počinje menjati. Prva analiza vode, pronađena u selu Prigrevica, izvršena je 1914. godine u Budimpešti. Rezultati su potvrdili njenu lekovitost, a po kvalitetu je svrstali uz izvore vode koji se nalaze u Karlovim Varima u Češkoj. Prvu analizu vode Kraljevina SHS izvršila je 1923. godine. Na insistiranje lekara iz Prigrevice, u njoj je 1929. osnovana omanja banja. Značajnijih ulaganja nije bilo, a svaku naznaku daljeg razvoja prekinuo je Drugi svetski rat. Ni nakon rata nije se ništa činilo po pitanju osnivanja banjskog lečilišta. Tek je 1983. godine izgrađen moderan Rehabilitaciono – rekreacioni centar „ Banja Junaković “, sa ciljem da se broj pacijenata poveća. Novi deo izgrađen je 2000. godine, i od tada razvoj Junaković Banje neprestano traje.

Lekoviti faktori

banja junakovic apatin

Izvori koji se nalaze u Banji Junaković korišćeni su za lečenje mnogo pre nego što je banjsko lečilište osnovano. Mineralna voda izvire sa dubine od 700 metara, a njena temperatura kreće se od 34 do 60 stepeni celzijusa. Voda je alkalno murijatična i jodna, a koristi se kao dopunsko sredstvo u lečenju i rehabilitaciji povređenih i obolelih lica. Kod zdravih osoba koristi se za rekreativni tretman. Pri upotrebi voda se napre rashlađuje, a koristi se za kupanje i pijenje.U Banji Junaković nalazi se Rehabilitaciono – rekreativni centar, sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, potom internisti, neuropsihijatri, ortopedi, fizioterapeuti i drugi. Takođe, centar poseduje najsavremeniju opremu za terapijsko lečenje. U njemu se obavljaju hidro, elektro, lasero i kineziterapije, zatim magneto, parafino i radne terapije.

Indikacije za lečenje

bazeni banja junakovic

U Banji Junaković leče se :

 • Reumatska oboljenja ( sve vrste reumatizma, degenerativni i zapaljivi reumatizam )
 • Ortopedska oboljenja ( deformacije kičmenog stuba i ekstremiteta, oboljenja kostiju i zglobova, stanja posle povreda kostiju i zglobova, postoperativna stanja kostiju i zglobova, lečenje operisanih i neoperisanih sportskih povreda )
 • Neurološka oboljenja ( lečenje oboljenja perifernog i centralnog motornog neurona, kao i anomalija nervnog sistema )
 • Ginekološka oboljenja ( postoperativna stanja, stanja posle upala, klimaks tegobe, sterilitet )

Kontraindikacije u Banji Junaković :

 • Teška oboljenja srca
 • Izrazito povišen krvni pritisak
 • Maligna oboljenja sa metastazama
 • Akutna infektivna oboljenja

Okolina Banje Junaković i turistička ponuda

banja junakovic apartmani hoteli smestaj privatni smestaj sobe

Banja Junaković svojim gostima nudi širok spektar aktivnosti za uživanje. U banjskom kompleksu se nalazi deset bazena, kao i olimpijski bazen sa temperaturom vode od 22 stepena celzijusa. Tu su terapijski bazen, dečji bazeni, bazen sa skakaonicom i bazen sa toboganom. Za ljubitelje sporta obezbeđeni su kuglana, četiri teniska terena sa šljakom, i stolovi za stoni tenis. Za one koji vreme žele da provedu u prirodi nezaobilazna je „ Staza zdravlja“. Okolinu banje čine hrastova, bagremova i jasenova šuma, zatim park sa cvetnim alejama i drvenim skulpturama. Nedaleko od Banje Junaković protiče reka Dunav, na kojoj su omogućeni plovidba i ribolov. Popularne manifestacije su Lička olimpijada, Apatinske ribarske večeri, Petrovdanski sabor i Grođeval u Sonti. Za večernji provod sjajan je Sombor, koji je od banje udaljen svega 28 km. Ovaj grad je idealan i za šetnje, odlazak u galerije, kao i za šoping. Junaković Banja je u poslednjih nekoliko godina postala jedna od najposećenijih banja u Srbiji.