Reke i Jezera

reke i jezera u Srbiji

Srbija je bogata velikim brojem jezera i reka, naravno u okviru svojih granica , koje predstavljaju i čine njeno prirodno bogastvo. Iako nema more, Srbija privlači veliki broj turista zbog reka i jezera, nadoknađuje taj nedostatak koji predstavlja prednost, jer svojim gostima omogućuje sunčanje, kupanje, splavarenje, pecanje, najrazličitije sportove na vodi.

Reke u Srbiji

reke u Srbiji - reka Morava

Reke Srbije pripadaju slivovima Egejskog mora, Jadranskog mora i Crnog mora, pri čemu su tri reke plovne kroz čitavu Srbiju, a to su: Dunav, Sava i Tisa. Reke koje su delimično plovne su: Velika Morava i Tamiš. Dunav je najduža reka koja teče u Srbiji, ukupne dužine 588 km toliko kilometara je plovno kroz Republiku Srbiju, dok sama dužina reke iznosi 2.783 km. Ukupno 90 % od njenog toka pripada rečnom slivu, što je zadivljujući podatak.

Jezera u Srbiji

jezera u Srbiji - Crno jezero

Što se tiče jezera u Srbiji, najveće jezero je Đerdapsko jezero-odnosno veštačko akumulaciono jezero. Obuhvata ukupno 253 km kvadratna površine, a za njim sledi Vlasinsko jezero sa 16 km kao i Perućačko jezero sa svega 12,4 km.
Turistički gledano, najposećenija su sledeća jezera : Ludaško jezero, Palićko jezero, i Srebrno jezero, kao i Belocrkvanska jezera. Takođe, veliki broj jezera i reka u Srbiji imaju uređene plaže za sve one koje žele da se osveže za vreme vrelih letnjih dana. Ujedno,turistima je na raspolaganju i veliki broj sportova na vodi.

Razvijen je i turizam ribolova, pa svi ljubitelji ribolova mogu uživati na raznim i bogatim rekama Srbije.

reke i jezera u srbiji su jako pogodne za pecanje ribe

Vode Srbije su izuzetno bogate ribom, a sledeće vrste ribe se mogu videti u rekama: linjak, babuška, deverika, bodorka, klen, tolstolik, šaran … i ostale vrste , čiji je spisak podugačak te nema svrhe nabrajati sve ponaosob. Pored gore navedenih jezera u Srbiji ne treba zanemariti Bovansko jezero (8km od Sokobanje , dužina 9km dubina preko 50m); Vrmdžansko jezero (15 km od Sokobanje, podnožje Rtnja); Smilovska jezera (12km od Dimitrovgrada, godišnja proizvodnja ribe od 20 – 30t); Zavojsko jezero (18km od Pirota, dužine je oko 17km, širina oko 500m a dubine i do 70m ); Rgotsko jezero (11km od Zaječara; zahvaljujući prisustvu kvarcnog peska lako se zagreva pa je pogodno za kupanje tokom cele godine); Grliško jezero (10km od Zaječara), Jezero Sovinac (30km od Zaječara, sa uređenom infrastrukturom i kampom), naravno, i Borsko jezero (17km od Bora).