Subotica

subotica
Subotica je grad smešten na krajnjem severu Republike Srbije, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Ovo je najseverniji srpski grad i drugi po broju stanovnika u Vojvodini. Prostire se na površini od 290 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 105 500 stanovnika. Subotica je status grada dobila 2007. godine. Administrativni je centar Severnobačkog okruga.
Na području Subotice preovladava kontinentalna klima. Zime su oštre, a leta su topla. Prosečna godišnja temperature iznosi 11, 4 stepeni celzijusa.

Arheološka istraživanja potvrdila su postojanje naselja na prostoru Subotice još u vreme poslednjeg ledenog doba. Subotica se prvi put pominje 1391. godine, ali se sa sigurnošću zna da je naselje mnogo starije. Tokom srednjeg veka kroz Suboticu su prolazili razni narodi, Srbi, Mađari, Nemci, Slovaci, Jevreji … Stoga ne čudi što je grad u više navrata menjao ime. U prvim pisanim dokumentima grad se pominje pod imenom Zabatka, a do današnjeg dana ime Subotice menjano je više od 200 puta. Krajem petnaestog veka Subotica je pretvorena u utvrđeni grad, ali od utvrđenja danas nije očuvano ništa. Jedna od najpoznatijih istorijskih ličnosti vezanih za Suboticu bio je “ car ” Jovan Nenad.
subotica

Reč je o čoveku koji se na istorijskoj pozornici pojavio u veoma zanimljivom trenutku. Ono što je Jovana Nenada činilo toliko interesantnim jeste crna pruga koja se pružala od njegove slepočnice do stopala. Njegovu mističnost povećavala je, u to vreme veoma poznata, priča o “Besmrtnom caru ”, koji će se pojaviti I proterati Turke. Ipak se ispostavilo da je Jovan Nenad samo prolazna figura tog vremena. Ubrzo je poginuo, I to ne u borbi s Turcima, već sa ugarskom vlastelom. Turci su Suboticu osvojili 1542., I njome su vladali sve do 1686. godine. Marija Terezija je 1743. godine izdala privilegiju, kojom se Subotica proglašava za slobodnu komorsku varoš. Već 1779. Marija Terezija Suboticu uzdiže na rang slobodnog kraljevskog grada. Tada se ime grada menja u Maria Theresiopolis. Subotica se do dvadesetog veka ubrzano razvijala.velika ulaganja slila su se u industriju, urbanizam, kulturu I banjsko lečenje. Nakon Prvog svetskog rata Subotica ulazi u sastav Srbije, a nakon toga I novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata I Slovenaca. Tokom Drugog svetskog rata grad se nalazio pod okupacijom Mađarske, I tokom tog perioda su izvršeni brojni zločini nad stanovništvom. Grad je oslobođen 10. oktobra 1944. godine. Subotica je jedan od najlepših gradova u Srbiji, I veoma popularna destinacija za brojne turiste.
Turističke atrakcije u Subotici su :

 • SuboticaGradska kuća je jedinstveni simbol Subotice. Izgradili su je 1912. godine arhitekte Komor i Jakob. Secesionistički stil prožet je romantizmom. U centru Gradske kuće ističe se Velika većnica sa raskošnim vitražima. Na vrhu visokom 45 metara nalazi se vidikovac sa koga se pruža predivan pogled.
 • Vojnića Palata građena je u stilu francuske renesanse sa elementima cvetne gotike. Palatu je 1893. godine projektovao Janoš Jedlička. Nemoguće je na Korzou ne primetiti ovo neobično zdanje, koje u svakom smislu odudara od ostalih građevina.
 • SuboticaFranjevačka crkva izgrađena je 1736. godine na ostacima srednjevekovnog utvrđenja iz petnaestog veka. Zapravo, u unutrašnjem zidu tornja crkve mogu da se vide jedini sačuvani tragovi tog utvrđenja. Franjevačka crkva posvećena je svetom Mihovilu, a kraj nje se nalazi samostan posvećen Crnoj Gospi. Tokom arheoloških iskopavanja 2003. godine, pronađeni su temelji rimokatoličke crkve iz trinaestog veka.
 • SuboticaSinagoga je izgrađena 1902. godine u stilu mađarske secesije. Projektovali su je Marcel Komor i Deže Jakob. Unutrašnji prečnik kupole je 14 metara, a nalazi se na visini od 21 metra. Sinagoga je visoka 40 metara. Sinagoga u glavnom delu poseduje klupe za 850 muškaraca, dok se 550 mesta za žene nalazi na galeriji.
 • Crkva Vaznesenja Gospodnjeg izgrađena je 1726. godine. Svoj današnji izgled dobila je 1910. godine, kada je izgrađen novi toranj i postavljen novi ikonostas.
 • SuboticaKapela Svetog Roka izgrađena je 1738. godine. Posvećena je svetom Roku, zaštitniku od kuge. Kapela je obnavljana i dograđivana u dva navrata, a krajem osamnaestog veka služila je kao župna crkva. Svoj današnji oblik kapela je dobila 1884. godine.
 • Crkva Svetog Dimitrija izgrađena je 1818. godine. U njoj se od 1910. godine nalazi ikonostasna pregrada koja je izrezana I oslikana 1766.
 • Narodno pozorište je jedan od nezaobilaznih simbola Subotice. Ovo zdanje izgrađeno je 1854. godine u klasicističkom stilu. Zdanje je projektovao Janoš Škuleti, Subotičanin. Na ulazu u pozorište nalazi se šest korintskih stubova. Na vrhu stoji dvojezični natpis.
 • Rajhl palata izgrađena je 1904. godine u stilu secesije. Pripadala je Ferencu Rajhlu, a danas se u njoj nalazi Kuća Likovnih susreta savremenih umetnika.
 • Spomenik Caru Jovanu Nenadu smeštena je u samom centru Subotice. Spomenik je između dva svetska rata napravio Petar Palavičiniji, a bio je srušen tokom mađarske okupacije. Jovan Nenad zauzima veoma posebno mesto u istoriji Subotice. Kada se proglasio za cara, Subotica je privremeno bila njegova prestonica.
 • SuboticaPalićko jezero nalazi se 8 km od Subotice. Ovo jezero je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Okolinu jezera čini predivna priroda, veliki broj ugostiteljskih objekata I sportskih terena, kao I Zoološki vrt.
 • Zoološki vrt Palić osnovan je 1949. godine. Zoo vrt je veoma lepo uređen i poseduje veliki broj raznih životinjskih i biljnih vrsta. Nezaobilazno je mesto za sve posetioce Palića.
 • Subotica nudi još mnogo toga. Grad nudi bogat noćni život, sjajna mesta za šoping, a nezaobilazni su I brojni lokalni kulinarski specijaliteti. Subotica je grad koji odiše jedinstvenim šarmom, I sjajna je destinacija za savršeno uživanje.