Kragujevac

kragujevac zastava
Kragujevac je grad smešten u centralnoj Srbiji, na obalama reke Lepenice, između planina Rudnik, Crni vrh i Gledićkih planina. Prostire se na površini od 835 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 151 000 stanovnika. Kada se u obzir uzme i šire područje, Kragujevac broji oko 180 000 stanovnika. Ovo je četvrti po veličini grad u Republici Srbiji. Kragujevac je veoma značajan ekonomski, kulturni, obrazovni i zdravstveni centar Šumadije.
Na području Kragujevca preovladava umereno – kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura iznosi 11, 5 stepeni celzijusa. Najtopliji mesec je jul, a najhladniji je januar.

Kragujevac ima veoma dugu istoriju. Procenjuje se da je naselje postojalo još pre države Nemanjića. Kragujevac se prvi put pominje 1476. godine u turskom defteru, i to pod nazivom Kragujfoča. Ime koje nosi dobio je po ptici Kraguj. Grad je od Turaka oslobođen 1815. godine, kada ulazi u sastav Srbije kojom je vladao knez Miloš Obrenović. Tri godine kasnije Kragujevac je proglašen za prestonicu. Nakon toga počinje ubrzan razvoj grada, osnovani su prvi sud, potom prva gimnazija i Licej, prvo pozorište, prve novine, prva apoteka, muzej, biblioteka … Kragujevac je po mnogo čemu bio prvi grad u Srbiji. Usledio je povećan priliv stanovništva, a zatim i osnivanje prve industrije oružja.
U Kragujevcu je donesen Sretenjski ustav, a 1878. godine u njemu su objavljene odluke Berlinskog kongresa, kojim je Srbija konačno postala nezavisna država. U vreme Prvog svetskog rata Kragujevac je privremeno ponovo postao prestonica Srbije. Najteže trenutke ovaj grad doživeo je u vreme Drugog svetskog rata. Zauvek je u istoriji Srbije ostao urezan 21. oktobar 1941. godine, kada je u Šumaricama streljano oko 7 000 Kragujevčana, među kojima I veliki broj dece. Srpska pesnikinja Desanka Maksimović ovaj događaj je opisala u pesmi Krvava bajka. Grad je nakon rata doživljavao ekonomski procvat. Tokom bormardovanja Srbije 1999. godine, Kragujevac je u više navrata teško stradavao. Danas Kragujevac ponovo ekonomski oživljava, naročito zbog auto – industrije. Takođe, poslednjih godina broj turista koji posećuju ovaj grad se povećao

Turističke atrakcije u Kragujevcu su :

 • kragujevacAmidžin konak je jedina preostala zaostavština iz kompleksa dvorskih zdanja iz vremena kneza Miloša Obrenovića. Amidžin konak građen je u period od 1819. do 1824. godine za dvorsko osoblje na čijem čelu se tada nalazio Sima Milosavljević Paštrmac, koga je Miloš Obrenović zvao Amidža ili stric. U blizini Amidžinog konaka nekada su se nalazili konak kneza Miloša I konak kneginje Ljubice. Prvi je stradao tokom 1941. godine, a drugi je izgoreo u požaru 1884.
 • Stara crkva izgrađena je 1818. godine na desnoj obali reke Lepenice. Crkva je posvećena Silasku Svetog Duha, a zadužbina je kneza Miloša Obrenovića. Stara crkva u sebi krije dva podatka vezana za vreme gradnje. Prvi svedoči o tome da je u to vreme i dalje na snazi bila zabrana da crkva bude viša od džamije. Drugi podatak svedoči o snazi i prkosu kneza Miloša Obrenovića, koji je na sebi svojstven način uspeo da zaobiđe zabranu, i da izgradi crkvu veću nego što je bilo predviđeno. Stara crkva služila je i u državnim poslovima. U njoj su održavane Narodne skupštine, a posebno se isiče Sretenjska skupština 1835. godine, na kojoj je donet prvi srpski Ustav. Za razliku od crkve, ustav nije bio dužeg veka.
 • kragujevacStara skupština izgrađena je 1859. godine u porti Stare crkve. Ovo zdanje, koje je 1979. godine proglašeno za spomenik kulture od velikog značaja, ima ogromnu istorijsku vrednost. U Staroj skupštini donete su veoma značajne odluke koje su trajno uticale na budućnost srpskog naroda. U njoj je 1876. godine objavljen rat Osmanskoj imperiji, a potom su ovde dve godine kasnije pročitane odredbe Berlinskog kongresa.
 • kragujevacSpomen – park „ Kragujevački oktobar “, takođe poznat i pod imenom Spomen – park Šumarice, posvećen je streljanim Kragujevčanima 21. oktobra 1941. godine. Smatra se da je tog dana ubijeno oko 7 000 ljudi, mada zvanični nemački spisi navode imena 2 795 lica. Tog dana streljano je i oko 300 đaka. Unutar Spomen – parka nalazi se dvanaest spomenika, a centralni spomenik posvećen je streljanim đacima i profesorima. Unutar parka nalazi se i spomen – muzej „ 21. oktobar “. Od 1979. godine Šumarice se smatraju za kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja.
 • Prva kragujevačka gimnazija ujedno je i prva gimnazija u Srbiji. Osnovana je 1833. godine, a danas se nalazi u zdanju iz 1887. Ovo je jedna od najlepših zgrada u Kragujevcu, što je čini neizostavnom atrakcijom za sve posetioce.
 • Spomenik palim Šumadincima izgrađen je 1932. godine, a delo je vajara Antuna Augustinčića. Spomenik je podignut u čast poginulim borcima u ratovima od 1804. do 1918. godine, i prvi je u nizu spomenika koji se odnose na taj period. Statua figure devojke izgrađena je od bronze. Do kraja Drugog svetskog rata ona je u ispruženoj desnoj ruci držala krunu, a potom je kruna zamenjena lovorovim vencem. Kruna je u ruku devojke vraćena 1990. godine.
 • Nova, ili Saborna crkva je prva crkva koja je u oslobođenoj Srbiji izgrađena u vizantijsko – romanskom stilu. Projekat za izgradnju crkve izradio je Andreja Andrejević 1866. godine. Gradnja Nove crkve u Kragujevcu označila je završetak zlatnog perioda i prevlasti baroka u Srbiji.
 • Kuća Alekse Obradovića se nalazi preko puta Saborne crkve. Projekat za gradnju kuće izradio je Andreja Andrejević 1887. godine. Ovo zdanje ima izuzetan istorijski značaj. Naime, u njoj je od jula 1914. do oktobra 1915. godine boravio i radio glavnokomandujući srpske armije, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.
 • kragujevacAkvarijum „ Kragujevac “ je prvi javni akvarijum u Srbiji. U njemu se nalazi preko 300 akvarijumskih jedinica na površini od 200 kvadratnih metara. Akvarijumsku kolekciju čini preko 600 biljnih i životinjskih vrsta, rečnih i morskih. Ovde posetioci mogu da vide i primerke iz ekosistema naše zemlje, ali i brojne egzotične vrste.
 • kragujevacŠumaričko jezero je veštačko jezero izgrađeno sa ciljem da se ulepša Spomen – park Šumarice. Ovo je vremenom postalo jedno od omiljenih izletišta Kragujevčana. Jezero je dugo 1 500, a široko 175 metara. Ono zauzima površinu od 22 hektara.
 • Kragujevac je grad koji je u mnogo čemu prvi u Srbiji. Ova stara srpska prestonica obiluje istorijom. Mnogobrojna stara zdanja svedoče o toj istoriji. Ovo je grad koji je do danas očuvao stari sjaj, uprkos tome što je ujedno I jedan od najznačajnijih industrijskih centara u Srbiji. Ukratko, Kragujevac svojim posetiocima ima da ponudi mnogo toga, I baš zbog toga je sjajno mesto za odmor I uživanje.