Vrnjačka Banja

vrnjačka-banja-promenada

Promenada Vrnjačka Banja

Vrnjačku Banju mnogi smatraju kraljicom srpskog turizma, jer se njeni poslenici trude da svake godine ugosti što veći broj ljudi – turista, gostiju Banje, s tim što veliki deo čine osim domaćih i strani gosti . Trudi se da u u svakom trenu bude usklađena sa vremenom u kome se nalazimo, odnosno konstantno se radi na modernizaciji Vrnjačke Banje sa ciljem da se gostima pruži maksimum ali naravno, ukoliko to uslovi dopuste i daleko više od toga.

vrnjačka-banja-potok

Vrnjački potok

Vrnjačku Banju karakterišu umereno – kontinentalne klime, koja je izmenjena lokalnim uslovima, odnosno prisustvom povećanja priraštaja stanovništva kao i planine Goč koja ima velikom udela u promeni temperaturnim uslova. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne iz čega saznajemo i vidimo da klima Vrnjačke Banje odgovara svima, odnosno za sve osobe bez obzira na njihove bolesti, klima je takva da nije ni preterano hladno niti preterano toplo. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,3 stepena , dok je zimi – 0,8 stepena, ali u proleće iznosi svega 10,5 stepena , dok su leta sa relativno niskim temperaturama 20,0 stepeni , u jesen 11,4 stepena . Ujedno, avgust jeste mesec koji je najsuvlji, dok je recimo decembar mesec koji je najvlažniji .

vrnjačka-banja-panorama

Pogled iz vazduha

Vrnjačka Banja je političko – privredni – kulturni centar ( opština ) sa ukupno 14 naselja , koja se prostiru na području od svega 240 km po metru kvadratnom. Na ovom području, ( području Vrnjačke Banje ) živi ukupno 30 . 000 stanovništva , koje je ravnomerno raspoređeno po starosnim dobima, ali sama Banja obuhvata svega 16 . 000 stanivnika. Smeštena je u centralnom delu Republike Srbije, a ujedno do Beograda je potrebno oko 200 kilometara.

park-u-vrnjačkoj-banji

Vrnjački park

Okružena je planinom Goč, te je njena klima izuzetno prijatna, pri čemu usled svog specifičnog položaja nega vetrovitih dana, odnosno jakih vetrova , a usled oplanine koja je okružuje, sam vazduh je veoma čist, prijatan i pre svega zdrav i pogodan za sve osobe sa raznim oboljenjima tipa asme, bronhitisa i tome slično .

zapadna-morava-kraj-vrnjačke-banje-pogodna-za-ribolov

Zapadna Morava

Čitavo šire planinsko turističko područje Vrnjačke Banje izbrazdano je zelenim kotlinama kroz koje protiče niz brzih planinskih potoka i rečica na svom putu prema Zapadnoj Moravi. Sama okolina Vrnjačke Banje je veoma lepa i prijatna za oko posmatrača, jer je okružena bujnom vegetacijom .

manastir-žiča-u-blizini-vrnjačke-banje

Manastir Žiča

Takođe, u njenoj neposrednoj blizini smešteni su bronji manastiri, kao i crkve ali i kulturno – istorijski spomenici koji nas podsećaju ili pak bliže upoznju sa našom prošlošću. Svakako da ukoliko se nađete u neposrednoj blizini Vrnjačke Banje treba da obiđete sve njene lokalitete u suprotnom nećete nikada saznati šta tačno propuštate jer, prizor je neponovljiv .

hotel-dobre-vode-na-goču-kraj-vrnjačke-banje

Hotel Dobre Vode na Goču

Prelazimo na planinu Goč koja je nedalko od centra Vrnjačke Banje . Padine Goča prekrivene su bujnom vegetacijom kao i šumskim voćem, dok pored puta ćete „ naleteti” na brojne prodavce koji prodaju najrazličitije domaće proizvode od meda, preko sira i tome sličnog . Poseban doživljaj predstavljaju brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom, gde možete na licu mesta uz roštilj i prijatno okruženje uživati u ukusnom obroku i prelepom ambijentu nedirnute prirode, što je svakako, moraćete priznati doživlja koji se ne treba propustiti .