Banje Srbije

banje-srbije-prolom-banja

Prolom Banja

Srbija se odlikuje velikim prirodnim bogastvom kao i velikom brojem banja koje to bogastvo upotpunjuju . Ni jedna od banja Srbije se ne može izdvojiti zasebno, jer se svaka odlikuje nekim „svojim” odlikama, znamenitostima i tome slično, te se na osnovu toga, među banjama u Srbiji ne pravi veća razlika.

banja-vrdnik-banja-u-srbiji

Banja Vrdnik

Ujedno, ono što je svakako karakteristično za Banje Srbije, jeste činjenica da u velikoj meri deluju na razvoj turizma u Srbiji, odnosno, da privlače turiste , naravno što strane tako i domaće. Veoma zanimljiva činjenica je takođe ta, da Banje Srbije predstavljaju Srbiju, Republikom Banja, usled svoje brojnosti . Ovaj epitet dobija usled velikog broja termomineralnih izvora, duge tradicije i opšte poznatosti njenih banja.

izvor-tople-vode-vrnjacka-banja-srbija

Izvor tople vode – Vrnjačka Banja

Na celokupnoj teritoriji Srbije, registrovano je oko 300 termomineralnih izvora. Takođe, ni jedna zemlja sveta ne može da se pohvali, da na tako malom prostoru obuhvata toliki broj banja i izvorišta sa lekovitom vodom, ukoliko se dakle sagleda aspoloživi prostor na kojoj Srbija „ leži”. Najstariji istorijski nalazi pokazuju da su mineralne vode našh banja upotrebljavane još za vreme bronzanog doba . Tome svedoči svakako i činjenica da su na nekim termomineralnim izvorima u Srbiji nađeni različiti bronzani predmeti, najverovatnije kao dar božanstvu pre ili nakon izlečenja. Continue reading