Banje Srbije

banje-srbije-prolom-banja

Prolom Banja

Srbija se odlikuje velikim prirodnim bogastvom kao i velikom brojem banja koje to bogastvo upotpunjuju . Ni jedna od banja Srbije se ne može izdvojiti zasebno, jer se svaka odlikuje nekim „svojim” odlikama, znamenitostima i tome slično, te se na osnovu toga, među banjama u Srbiji ne pravi veća razlika.

banja-vrdnik-banja-u-srbiji

Banja Vrdnik

Ujedno, ono što je svakako karakteristično za Banje Srbije, jeste činjenica da u velikoj meri deluju na razvoj turizma u Srbiji, odnosno, da privlače turiste , naravno što strane tako i domaće. Veoma zanimljiva činjenica je takođe ta, da Banje Srbije predstavljaju Srbiju, Republikom Banja, usled svoje brojnosti . Ovaj epitet dobija usled velikog broja termomineralnih izvora, duge tradicije i opšte poznatosti njenih banja.

izvor-tople-vode-vrnjacka-banja-srbija

Izvor tople vode – Vrnjačka Banja

Na celokupnoj teritoriji Srbije, registrovano je oko 300 termomineralnih izvora. Takođe, ni jedna zemlja sveta ne može da se pohvali, da na tako malom prostoru obuhvata toliki broj banja i izvorišta sa lekovitom vodom, ukoliko se dakle sagleda aspoloživi prostor na kojoj Srbija „ leži”. Najstariji istorijski nalazi pokazuju da su mineralne vode našh banja upotrebljavane još za vreme bronzanog doba . Tome svedoči svakako i činjenica da su na nekim termomineralnim izvorima u Srbiji nađeni različiti bronzani predmeti, najverovatnije kao dar božanstvu pre ili nakon izlečenja. Što govori da su ljudi oduvek verovali i praktikovali lečenje najrazličitijih oboljenja putem mineralnih voda, prvenstveno u banjama .

stari-snimak-vrnjacka-banja-kroz-istoriju-srbija

Stara razglednica – Banje Srbije

Ujedno, stari Grci i Rimljani koristili su takođe vode termomineralnih izvora za lečenje najrazličitijih bolesti i gradili velelepna, raskošna kupališta i odmarališta u njihovoj blizini . Nakon pada rimskog carstva banje bivaju nakratno zapuštene, da bi u XVII veku ponovo počelo korišćenje njihovih termomineralnih voda kao i proučavanje njihovog hemijskog sastava ne bi li se odgonetnula odakle tolika lekovitnost, što je svakako kroz godine koje su prolazile utvrđeno od strane vrhunskih stručnjaka u novijem vremenu .

primena-lekovitih-voda-i-izvora-u-banjama-srbije

Primena lekovitih voda

Primena lekovitih voda brzo se širila, a pojedine banje postale su evropski i svetski centri lečenja, dolazili su i stri i mladi, i bogati i siromašni, tačnije sve generaije i sve klase stanovništva, svi mahom sa istim ciljem, doći do ozdravljenje, ozdraviti ili pak, oni zdravi željni odmora – odmoriti se dobro, napuniti baterije i nastaviti dalje užurbanim tempom .
Prednost banjskog turizma je u tome što se one mogu podjednako posećivati i leti i zimi , bez obzira dakle na klimatske uslove kao i godišnje doba, jer se sve danas toliko modernizovalo da to nije nikakva prepreka.

banja-rusanda-banje-srbije

Banja Rusanda

Ujedno, Banje Srbije odlikuju se i velikim brojem atraktivnih lokacija koje je nužno posetiti , naravno ukoliko se želi upoznati se bliže sa našom istorijom ili pak videti neki od spomenika i saznati nešto više o njemu. Tu su dakale, kulturno – istorijskim spomenicima, različitim manifestacijama i prirodnim motivima, koje su podjedanako privlačne turistima u svako doba godine.

uživanje-u-banjama-srbije

Tretmani i uživanje u banjama Srbije

Banje u Srbiji su pogodne, kako za odmor i rekreaciju, tako i za prevenciju i rehabilitaciju posetilaca, samim tim, posetioci, odnosno – turisti dolaze iz različitih razloga u Banje širom Srbije . Svako sa svojim ciljem. Godišnje Banje u Srbiji poseti veliki broj turista, a samim tim kroz godine koje su ostale za nama i kroz ove sadašnje i kroz ne koje dolaze, na osnovu dobijenih statističkih podataka lako možemo uočiti da se broj turista konstantno povećava iz godine u godinu .

lukovska-banja-banja-srbije

Lukovska Banja